Skocz do zawartości

Einsatzgruppen"

radek66

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
drodzy koledzy!czy moze ktos z was moze polecic linki, ksiazki, czasopisma dotyczace tylko grup zbrojnych Einsatzgruppen", ktore podazaly toz za frontem w kampani Barbarossa na wschodzie. przewaznie w ksiazkach sa drobne wzmianki o tych formacjach lecz nic konkretnego.

pozdro radek66
Napisano
A co w nich takiego interesującego ?

W zaadzie zajmowały się tylko dokonywaniem ludobójstwa...... zbrodnia, zbrodnia i tylko zbrodnia...
Napisano
Witam

Chyba najlepszą, ale pewnie trudną do zdobycia, pozycją będzie Biuletyn Głównej Komisji Badania Zbrodni Hitlerowskich w Polsce nr XIV z 1963 roku - Einsatzgruppen (wyrok i uzasadnienie)".
Cały numer (199 stron) poświęcony jest temu tematowi

pozdrawaim -J.
Napisano
Christopher R. Browning, Zwykli ludzie. 101 Policyjny Batalion Rezerwy, Wyd. Bellona,

http://ksiegarnia.bellona.pl/index.php?c=boo&bid=203
Napisano
wielkie dzieki chlopaki za odpowiedz!napewno ksiazki wyladuja w mojej biblioteczce(jak uda mi sie je kupic)...;)
a propo Acer moze i Einsatzgruppen to byli wyrafinowani mordercy, ale nie odbiegali daleko od innych wojsk niemieckich jak np. wehrmacht, wszyscy oni byli po czesci mordercami...a tak w ogole to chodzi mi tez o wspolprace ludnosci nie zydowskiej z tymi typami z einsatz, w jak duzym stopniu ludnosc cywilna przyczynila sie do ludobojstwa. tak, czy inaczej to historia...warto wiedziec

pozdrawiam
radek66
Napisano
wiem wiem ja do nich z pewnoscia nie naleze hehe. interesuje mnie to tylko z punktu historycznego to moj konik" wiec pozeram wszystko co zwiazane z historia...
moge cie zapewnic ze nie naleze do oszolomow unoszacych prawa reke do gory wykrzykujac rozne idiotyzmy na czesc wojka hitlera" hehe ;)
pozdro radek66

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie