Remzi Napisano 6 Styczeń 2007 Autor Napisano 6 Styczeń 2007 Złotoryjscy Policjanci zabezpieczyli skarb odnaleziony na cmentarzu w Wojcieszowie. Pracownicy cmentarza komunalnego, kopiąc kolejny grób, natrafili na głębokości 25 centymetrów na metalową bańkę. Bańka miała około 20 litrów pojemności.Gdy ją otworzyli zobaczyli setki monet w różnym stanie zachowania. O znalezisku natychmiast powiadomiona została policja która zabezpieczyła znalezisko. O monetach powiadomiony również został Konserwator Zabytków. Policjanci w KPP Złotoryja oczyścili znalezisko z błota i opisali znalezisko. W bańce ukryte były niemieckie monety obiegowe, z których najstarsze pochodziły z 1875r a, najnowsze z 1939r. Setki monet było doskonale zachowanych, gdyż były wykonane ze srebra. W znalezisku były również monety w bankowych rulonach, jednak nie były ze srebra i uległy dużym uszkodzeniom. Na większości monet widniał napis „Got mit uns”( Bóg z nami). Oprócz monet, których było około 3.000, w bańce znaleziono kilka sztućców i broszę wykonaną prawdopodobnie z masy perłowej. Skarb jest własnością skarbu Państwa.źródło http://www.zlotoryja.info/wiadomosci/?id=1306Nareszcie cos sie dzieje w mojej okolicy :)
kudi Napisano 6 Styczeń 2007 Napisano 6 Styczeń 2007 Nareszcie"?Człowieku mieszkasz w jednym z najbardziej skarbonośnych" regionów Polski :)pozdrrobert_kudelski
jaca2003 Napisano 6 Styczeń 2007 Napisano 6 Styczeń 2007 No to już przechodzi ludzkie pojecie.Lenistwo!!!!!!!HURA UMIEM CZYTAC i nie sprawdzam czy ktoś już przypadkiem tego samego nie zarzucił.Czekam chwili jak wszyscy naraz założa ten sam temat.
Remzi Napisano 6 Styczeń 2007 Autor Napisano 6 Styczeń 2007 No tak przepraszam moja wina to jest mój pierwszy założony przeze mnie temat i nie zwróciłem uwagi czy nie został już założony podobny bo patrzyłem tylko po nagłówkach tematów i wydawało mi się że nie ma takiego wątku teraz już będę uważniejszy
vaz Napisano 6 Styczeń 2007 Napisano 6 Styczeń 2007 Czekam na moment,kiedy napiszą,że znalazcy otrzymali znaleźne".
Boruta Napisano 8 Styczeń 2007 Napisano 8 Styczeń 2007 Tak się zastanawiam jakie to monety miały napis Got mit uns"?Pozdrawiam
01111977 Napisano 8 Styczeń 2007 Napisano 8 Styczeń 2007 Czy wiadomo jak sie tam znalazly? Ktos dokonal jakis wycen? Numizmatyczne rarytasy czy popularne obiegowki w dobrym stanie?Moze to czyjas kolekcja schowana w czasie wojennej zawieruchy a moze zlodziejski depozyt.Bardzo interesujace.
komunacccp Napisano 12 Marzec 2007 Napisano 12 Marzec 2007 w tym odcinku maklowicz ochi z wykrywaczem po wielislawce i oglada skarb w KPP ZLOTORYJAhttp://www.itvp.pl/video.html?form_id=-1&genre_id=500&site_id=671&sort_direction=2&sort_by=1&video=60206
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.