Skocz do zawartości
  • 0

Wyszło z pod podłogi

revelli

Pytanie

Napisano

Witam,wyszło ostatnio sporo oznak z pod podlogi rozbieranego domu:znaczki HJ.NSDAP ijedna okrągła średnicy ok 3cm wewnątrz jest emblemat jak na rysunku a dookoła emblematu pierścień z białej emalii z ledwo widocznym napisem z którego doczytałem tylko,,39-40,,,czy może ktoś wie co to za oznaka? Będę wdzięczny za podpowiedź
Revelli

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ten symbol to znak runiczny WILCZY HAK. Symbol ten był używany jako godło dywizyjne 34 SS-Grenadier Dyvision ,,Landstorm Nederland'' Dywizja została utworzona w połowie 1944 roku z obywateli holenderskich. Jednostka ta nie osiągneła etatu dywizji. Dowódca SS-Staf. Friedrich Knapp, SS-Staf. Kohlroser.
Napisano

To ten znaczek średnica 42mm,na emali jest napis:MUSSERT GARDE 1939 1940.Na zdjęciu napis jest niewidoczny-zdjęcie robiłem z fleszem.

Napisano
Ten run był stendartowy na flagach Hitlerjugend ale ten który widziałem u niemiaszków na archiwalnym filmie był taki jak narysował kolega RIVELLI czyli wilczy hak.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie