281 Napisano 1 Styczeń 2007 Autor Napisano 1 Styczeń 2007 Na terenie Owińsk, a ściśle w zakładzie psychiatrycznym, hitlerowcy urządzili sobie koszary i szkołę SS im. Adolfa Hitlera. Na terenie koszar był też mały obóz dla jeńców różnej narodowości.szukam więcej informacji na ten temat,może któryś z kolegów słyszał coś na ten temat?
coriolan Napisano 1 Styczeń 2007 Napisano 1 Styczeń 2007 Owińska - Treskau /Wartheland/ były podobozem Gross Rosen w okresie od 30.08.1943 do 20 stycznia 1945.Brak informacji o ilości więzniów i ich składzie narodowościowym.Podobóz powstał po wymordowaniu w komorze gazowej Fortu VII Poznań wszystkich chorych z zakładu psychiatrycznego w Owinskach w ramach akcji T4
R23 Napisano 1 Styczeń 2007 Napisano 1 Styczeń 2007 Treskau (Owińska k.Poznania) Praca przy rozminowywaniu na lotnisku.Komando małe,liczące około 200 osób,umieszczone w 1943 roku w piwnicach starych koszar.
281 Napisano 1 Styczeń 2007 Autor Napisano 1 Styczeń 2007 W roku 1943 przybył do Owińsk sam Gauleiter Artur Greiser. W przemówieniu chwalił porządek jaki tu zaprowadziła szkoła SS, iż polski brud z Owińsk wymiotła. Dużo można by mówić o samej szkole SS, o nastrojach wewnętrznych, o dezercjach i sądach polowych za zdradę stanu.... dalej autor tego tekstu już nic nie wspomina po co ta szkoła i w jakim celu została założona?moja babci wspominała mi coś że niby to oni byli odpowiedzialni za niszczenie tego co jeszcze nie zostało zniszczone w czasie wycofywania się wojsk przed rosianami.Czy faktycznie tak było?A co do chorych z zakładu psychiatrycznego to mówiła i nie tylko ona bo więcej osób wspominało,że wywiezli ich nad warte i tam ich rozstrzelano.
KamAndy Napisano 1 Styczeń 2007 Napisano 1 Styczeń 2007 Witam.W wydawnictwie PWN nt. obozów hitlerowskich w Polsce jest następująca informacja:...Podobozy obozu koncentracyjnego Gross-Rosen: - Owińska - Arbeitslager Treskau: podobóz męski. Założony 30 VIII 1943. W podobozie przebywało kilkudziesięciu więźniów, którzy wykonywali prace gospodarcze w szkole podlegajacej SS; w 1945 ewakuowano ich do obozu w Sachsenhausen".Pzdr. Andrzej.
R23 Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 Wykaz podobozów Gross Rosen http://www.buszowanie.republika.pl/gross.htm
281 Napisano 3 Styczeń 2007 Autor Napisano 3 Styczeń 2007 Treskau” (Owińskie k/Poznania) Praca przy rozminowywaniu na lotnisku. Komando małe, liczące około 200 osób, umieszczone w 1943 roku w piwnicach starych koszar.Dobrze! już wiem że obóz Gros-Rosen,ale o jakie lotnisko może chodzić??Nie słyszałem od mieszkańców żeby gdzieś w okolicy było lotnisko,chyba ze gdzieś dalej ich wywozili?Może macie koledzy jakieś namiary na ten temat?Pozdrawiam!
281 Napisano 4 Styczeń 2007 Autor Napisano 4 Styczeń 2007 http://www.sfor.fora.pl/about127.htmli po kliknięciu na ten adres ukazuje się to co zostało po byłej jednostce SS Gross-Rosen Treskau.może ktoś coś kiedyś dopisze!pozdr.281
R23 Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 Podobno w tym obiekcie był podobóz Gros-Rosen .Dlaczego niema tablicy pamiątkowej ?.Totalna demolka ,dla mnie to skandal!!!!
R23 Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 281 jednostka to SS-Junkerschule Posen-Treskau,a podobóz to Gross-Rosen . Takiej jednostki SS Gross-Rosen ,to niebyło.pozdro. R23
281 Napisano 5 Styczeń 2007 Autor Napisano 5 Styczeń 2007 zwracam honor R23pomyliło mi się,dzięki!pozdr.281
281 Napisano 14 Styczeń 2007 Autor Napisano 14 Styczeń 2007 Co do więzniów Gross-Rosen.W innej części tekstu autor wspomina że bardzo zle traktowano rosjan.281!
281 Napisano 26 Styczeń 2007 Autor Napisano 26 Styczeń 2007 Witam.Mam zdjęcie tego nowego ośrodka gdzie była szkła SS,lecz nie mogę ich opublikować ze względu na prawa zastrzeżone.Ale mogę opisać;)Jest budynek a przed budynkiem widać ogród,a w tym ogrodzie jest coś na styl żywopłotu lecz nie wysoki i ułożone na styl francuski czyli bardzo ładne kształty poprzycinane na ten wzór.Tam to musiało być ładnie.Pozdr.281
281 Napisano 6 Luty 2007 Autor Napisano 6 Luty 2007 Witam!Szukam zdjęć z tych terenów i tych czasów.Może ktoś posiada?Pozdr.281!
Richtie Napisano 7 Marzec 2008 Napisano 7 Marzec 2008 No ja mam, ale wiesz. Prawa zastrzeżone. Więc mogę co najwyżej opisać :P Opisać ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.