Skocz do zawartości

Czołg z Westerplatte - niedługo odjedzie" (...)

misio3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzisiaj byliśmy gwiazdory ! - zaczyna się na 10 minucie i 30 sekundzie Panoramy :

http://ww6.tvp.pl/7014,20070826547897.strona
  • Odpowiedzi 252
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Mam dla was smutną wiadomość.
Decyzja podjęta i jak poinformował mnie jeden z tzw. działaczy była czysto polityczna.
Czołg I Brygady Pancernej im Bohaterów Westerplatte zostanie szybko zdemontowany.
Podziękujcie PiS-owi przy wyborach a Wiedzy waszemu Konserwatorowi.
Dla waszej wiadomości nastepne maja być IS2 z Lęborka i T34 z Wejherowa

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=769&w=68052176&v=2&s=0
ps. Podziękujcie też waszym " kolegom z ... bedziecie wiedzieć o kogo chodzi.
Napisano
Czoł należał do I Brygady i mamy na to dokumentację. Nie jest naszą jedyną ideą uzywanie tego czołgu na rekonstrukcjach - główna jest ( czy było ) zachowanie go w regionie Pomorza.

Cóż mogę powiedzieć ! nie mieści mi się w głowie - jak można tak fałszować - czy zacierać historię ! - i Kto to robi i dla czego ?.
Napisano
Misio skąd u was bierze dziennikarzy którzy składają się takiej ilości wazeliny .
Artykuł w Wyborczej jest tak mało profesjonalny że nie wiadomo o co tu biega .
Gość przytacza te same bzdury o pochodzeniu czołgu że mdli .
Pisany wyraźnie pod dyktando Konserwatora.
pozdrawiam tych co mieli i mają Honor bronić I Brygady
Poldek
ps.
PiS wprowadził poprawki do Historii Pomorza
Napisano
oto następny artykuł w temacie pomysłodawców :

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/pomniki_ofiarami_czasu_obledu_i_nienawisci_36768.html
Napisano
Polecam reprint artykułu - opublikowanyego niecałe 3 tygodnie temu, na łamach czasopiśma Do Broni" nr 2/2007 : http://www.tgrh.org/index1.php?akcja=show_mundury&art=18
Nadmieniam, że informacyjnie - w formie surowej" został on przesłany ( przed publikacją ) do władz Województwa Pomorskiego....... .
Jutro mam spotkanie z jednym z kombatantów I Brygady - przedstawie relację na dniach.
Napisano
Mam dla was smutną wiadomość.
Decyzja podjęta i jak poinformował mnie jeden z tzw. działaczy była czysto polityczna.
Czołg I Brygady Pancernej im. Bohaterów Westerplatte zostanie szybko zdemontowany.
Podziękujcie PiS-owi przy wyborach a Wiedzy waszemu Konserwatorowi.
Dla Waszej wiadomości następne maja być IS-2 z Lęborka i T-34 z Wejherowa."

Ciekawe... Ciekawe, gdzie trafią? :]
Napisano
Czołem!
Sprawa ciągle ma swój ciąg dalszy- polecam szczególnie zapoznanie się z listem otwartym z jakim członkowie TGRH wystąpili do decydentów polecam- niezwykle ciekawa lektura!!!!
więcej w artykule: http://www.tgrh.org/index1.php?akcja=wiecej&art=71
pozdr!
Napisano
Ciekawe, że kol. Wachmistrz nabrał wody w usta i milczy. Jak dobrze pamiętam, to na początku roku na forum TGRH pisał coś o konkursie itd.
Ale czego się spodziewać po człowieku, który pisze o załatwianiu sprawy po cichu"?
Czy strach przed konsekwencjami prawnymi odwiedzie Panów konserwatora i pełnomocnika od ich wizji?
Pożyjemy zobaczymy.
Szczerze zniesmaczony
wars98
Napisano
Oj w kilku miejscach śmierdzi ta sprawa . Zaraz a gdzie podział się wszechwiedzący Pan Podhorski milczy bo dostał zakaz wypowiadania się ?
Huk popatrz na stronę tej grupy a potem mów o tym co cię swędzie :-)
Napisano
To czeka nas kilka gorących dni .Może spotkają się na Westerplatte jak PiS będzie sobie urządzał igrzyska na polu bitwy. Wszak kampania ruszyła i trzeba Pomorzu zarzucić nie tylko pro niemieckie sympatie ale pewnie i rusofilstwo
Napisano
Spotkanie jest jak najbardziej wskazane ! – jednakże apeluje z tego miejsca - o zebranie się w ciszy i spokoju !. Nie róbmy wiecu czy manifestacji ! – spotykamy się w ciszy i w dyskusji – to wszystko !.

Pamiętajmy :

1. Chcemy – chcieliśmy apelować o pozostawienie tego czołgu na Pomorzu - niezależnie od jego tożsamości ( co jest argumentem decydentów )
2. Chcieliśmy i jesteśmy w stanie go odnowić i uruchomić – ku uciesze Pomorzan , Polaków i ku zdziwieniu Europy. ( o czołgu w Lesanach jest głośno ! ).
3. Mieliśmy nadzieje, że jesteśmy w jakimś stopniu godnymi współpracy – o czym medialnie apelują urzędy „ (...) jesteśmy otwarci na inicjatywy społeczne (...)” !.
4. Chcemy –czy już - chcieliśmy zawrzeć umowę dogodną dla Gminy – czy Województwa – na Ich warunkach a na naszych propozycjach !.
Napisano
Witam. Jeszcze raz gwoli wyjaśnienia: po cichu" jak to niektórzy mi wytykają, to znaczy, że zamiast na początku robić hucpę na forach internetowych i w mediach, to należało cierpliwie pochodzić, podreptać od drzwi do drzwi, porozmawiać z urzędnikami od najniższego do najwyższego szczebla i zbierać sobie plusy. Pewnie by to trwało miesiącami, ale na pewno by się opłaciło. Tak też robiliśmy w wielu sprawach dotyczących zabytków na Westerplatte.
Trochę za sprawą czołgu dla TGRH też się nachodziłem, poustawiałem klimat", bo też mogłem sie powoływać na działania Stowarzyszenia w sprawie zabezpieczania czołgu przed wandalami: m.in. zgłaszaliśmy ciągłe uszkodzenia pokrywy silnika, przez które ciekawscy wchodzili do środka itp. drobne sprawy.
Ale panowie z TGRH nie byli nawet łaskawi do mnie zadzwonić, mimo że prosiłem o telefon w konkretnych dniach i konkretnych godzinach. Telefonu się nie doczekałem. Lepiej było pluć na forach. Myślę, że sprawa byłaby pozytywnie rozpatrzona u właściwych urzędników, ale jak się wpierw robi Pancerną Rospudę w internecie i mediach, tupie głośno na zasadzie: czołg się nam należy i już (bo tak to zostało odebrane niestety), a dopiero później chodzi po urzędach, to urzędników do takiej poważnej, bardzo odpowiedzialnej i trudnej decyzji się nie przekona. Tyle mojego. Pozdrawiam.

PS. Z tego co wiem to czołgiem z Westerplatte Konserwator usiłował dłuższy czas zainteresować Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni, ale bez skutku. Gdyby był w Gdyni to może wtedy byłoby łatwiej czołg uruchomić - nie stał by w polu", tylko miał identyfikowalnego właściciela z którym łatwiej się porozumieć, tak sądzę. Więc może trzeba wpłynąć na MMW, żeby jednak przejęli czołg?
Ja osobiście liczyłem kiedyś na to, że może na przedpolu Westerplatte, gdzieś między Wisłoujściem a Westerplatte, będzie w przyszłości ekspozycja sprzętu wojskowego 1939-1945, że ten czołg będzie stał gdzieś w trawie tak jakby tylko na chwilę się zatrzymał i szukał celu, ale przy mizerocie zabytków z tego okresu w Polsce taki plan to wizja nie do zrealizowania. Te kiedyś" to było oczywiście wtedy, kiedy nawet nie myślałem, że dojdzie do realizacji planu rewitalizacji Westerplatte i planów powołania Muzeum Westerplatte :)
Winę za aferę" ponosi w dużej mierze artykuł w Dzienniku Bałtyckim" z jesieni, gdzie panienka dziennikarka" po konferencji u Konserwatora, która trwała chyba z 2 godziny i dotyczyła rewitalizacji W-tte, to zanotowała jedynie, i taki też wysmarowała artykuł, że chcą usunąć czołg i stoiska z pamiątkami na Wtte" i zdaje się że to bez szerszych wyjaśnień. Niezorientowani mogli to odebrać, że jak usunąć" to pewnikiem usunąć na złom, bo gdzieżby indziej. Albo oczywiście do Kęszyckich :)
Natomiast co do historii konkretnie tego czołgu to ciekawe skąd autorytet w tej materii p. Robert Michulec miał informacje, że czołg z Westerplatte nie miał nic wspólnego z I BP, opisując jego niemal cały życiorys" m.in. przez remonty w sowieckiej 264. Rembazie (bo wg Michulca był to czołg należący do sowieckiej jednostki pancernej), następnie przekazanie go do polskiej Ofic. Szkoły Wojsk Pancernych, służbie liniowej w polskiej jednostce, a następnie w jednostce koncentrującej przestarzały sprzęt pancerny, skąd czołgi trafiały na cokoły we wsiach i miastach? Polecam jeszcze raz uwadze zainteresowanym jego artykuł: Tajemniczy T-34" [w:] Wojna. Magazyn broni, munduru i wojska, nr 3-2003-1/2004, s. 19-24.
Napisano
Jeżeli postanowiono wywieźć czołg bo zrobiliśmy hucpę – to tym bardziej to świadczy o całej sprawie ..... .

Co do kontaktu z Mariuszem Wójtowiczem – obecnie pełnomocnikiem Wojewody ds. rewitalizacji Westreplatte – nie widzimy potrzeby prowadzenia rozmów mając na uwadze niejasność ( zakrawającą na matactwa ) oraz obraźliwy i arogancki ton Jego wypowiedzi w dotychczasowych korespondencjach ( publicznych ) a także wskazywaną właściwość miejscową kierowanych przez nas pytań. Nie jest On również adresatem naszego apelu oraz nie jest On dla nas wiarygodną wykładnią w przedmiotowym temacie.

Apel i nasze działania związane z pozostawieniem czołgu na Pomorzu ( tak jak słusznie powierzono w prywatną opiekę bezcenne znaleziska - Hetzera czy podwozie od Sdkfz – też nie są Brygadowe :o) ) nie są – powtarzam – adresowane do Niego lub jak wolisz – do Ciebie.

Pozdrawiam i życzę sukcesów. Misio Stopczyk Wierzbicki TGRH.
Napisano
A moze Westerplatte straci czołg bo ktoś na kogoś strzelił focha?Panowie bez jaj ale nawet teraz zamiast myślec i kombinowac jak czołg zatrzymac nadal obrzucacie się błotem.Rozumiem z tego ze macie każdy z Was przynajmniej po jednym czołgu z Brygady w zapasie i zastapicie to sowieckie ścierwo własnie tymi.Jeszcze można powalczyc.Wystarczą dobre checi.Zgoda buduje.
Pozdrawiam
Napisano
Chciałbym się z Toba - tutaj zgodzić Jaca ale nie jestem z tych co - jak mokro - zawsze mówią że deszcz pada. I nie mów mi , że na tym przegrywam, czy że czołg na tym przegrał ...... - sam rozumiesz :o).
Napisano
Skoro zabytek związany jest z Pomorzem to zgodnie z zasadami konserwacji i ochrony zabytków, które kiedyś obiły mi się o uszy, powinien zostać na miejscu.Może jeszcedałoby się przekonać jakieś miejscowe muzeum (jeśli nie MMW to nawet regionalne - przykład Grodzisk Wlkp. też ma swoje małą ekspozycje wojskową). W Drzonowie jest ładna kolekcja, ale stoi pod chmurką, na uboczu szlaków turystycznych.
Napisano
Zaczynam popadać w jakiś dziwny obłęd bo po rozmowie z kolegą okazało się ze po kilku miesiącach WKZ zmienił zdanie że czołg zgodnie z posiadaną przez nich wiedzą jest I Brygady. A Pan Wachmistrz swoje. Oksio bo o nim pisze Jaca proponuje spotkanie w duchu zadumy i szacunku dla poległych i nie ma zamiaru robić hucpy. Ale delikatnie daje do zrozumienia że Westerplatte to nie miejsce na przedwyborcze igrzyska .
I jeszcze trochę posmucą oprócz Muzeum MW są inne na Pomorzu które były zainteresowane ale z jednym Pan Wachmistrz jest skłócony MHM Gdańska.
Czołg chciało też Helskie Muzeum Obrony Wybrzeża ,innym zaś opowiadano bajkę o jego sowieckiej historii i tyle
A kwerendę jak Panu wiadomo robi się w wielu źródłach .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie