Skocz do zawartości

Łowicz-->Bitwa nad Bzurą??

Jzuek39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich korzystających z forum:D
Pochodze z miasta które jest w temacie i potrzebuje informacji dotyczących działań armi Pomorze gen.Borntkowskiego ,a dokładniej 26 DP i 14 DP które nacierały na Łowicz 13-15 września.Nie potrzebuje informacji które są zawarte w internecie bo to sa informacje ogólne i nie opisujące działań wojnennych w samy Łowiczu.Chodziłem po księgarniach i bibliotekach w Łowiczu ale nie ma żadnej książki opisującej działania armi Pomorze w Łowiczu.Jeśli ma ktoś z was jakiegoś świadka tych wydażeń w rodzinie to też mógłbym się z nim skontaktować żeby przekazał mi dane informacje.

za jakiekolwiek informacje z góry dziękuje:D
Napisano
Chodziłem po księgarniach i bibliotekach w Łowiczu ale nie ma żadnej książki opisującej działania armi Pomorze w Łowiczu.
Kpisz czy o drogę pytasz?
Po księgarniach i bibliotekach się nie chodzi.Tam sie szuka(wiesz podchodzisz do bibliotekarki lub pani sprzedawczyni w księgarni i mówisz o co chodzi).
Porazka.
Pozdrawiam
Napisano
Własnie ,że się pytałem pani ekspedjentki w każdej księgarni i każda odpowiadała tak samo ,,niestety nie ma u nas takiej książki lub ,,poszukaj sobie w internecie"....i na tym się kończyło;/;/
Napisano
Zacznijmy od tego, że 14 i 26 DP wchodziły nie w skład armii Pomorze" a Poznań", a o Łowicz 14 IX walczyły oddziały 16 DP (ta już z armii Pomorze"). Słowem - nie włożyłeś nawet minimum wysiłku, by ułatwić zadanie potencjalnej osobie, która chciałaby Ci pomóc.
Rozejrzyj się za ksiażkami: Armia Poznań w wojnie obronnej 1939" Bauera i Polaka (można ją kupić na allegro, skoro rzekomo w bibliotekach jej nie uświadczysz), jeśli chcesz czytać o 14 i 26 DP lub za Konrada Ciechanowskiego, jeśli interesują Cię walki 16 DP. I na przyszłość więcej myślenia - to naprawdę nie boli...

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Dobrze może się pomyliłem z tymi dywizjami...no to sobie kupie tą książke o Armi Poznań może tam znajde informacje...dzięki na info:D

Jeszcze jedno pytanie czy macie jakieś mapy Bitwy nad Bzurą??lub szukaliście w rejonach bitwy i znaleźliście jakieś fanty bo jeśli tak to chętny bym był obejżeć zdjęcia i może kupić:D Chodziłem kiedyś po wsiach w okolicy i się pytałem czy ktos pamięta tą bitwe to był jeden pan który był żołnierzem armi Pomorze i gdy niemcy okrażyli obydwie armie to on ukrył się przed niemcami w chacie pewnej pani i tam zamieszkał.Umarł niedawno...:(wspominał że nie tylko ona tak zrobił lecz prawie cały jego pluton ,a żołnierze zakopali swoje opożądzenie na polu w okolicy wsi Nieborów.Dokładniego miejsca nie pamiętał.Powiedział tylko że niedaleko kościoła w Nieborowie.
Ciesyzł bym się jak by ktoś przesłał mi jakieś mapy lub zdjęcia z fantami z nad Bzury:D

Pozdrawiam.
Napisano
CZesc tak napisze raczej jako ciekawostke jkis miesoac temu lub dwa w Legnicy(Dolny Śląsk) ,przysiadł sie Pan na ławeczce na rynku do mnie i zaczął rozmowe i tak od słowa do słowa dowiedziałem sie ze ma 92lata(chyba napewno ponad 90 )i walczył nad Bzurą był ułanem ze jakiegos pułku ze Stanisławowa . Opowiadał troche o bitwie :Niemcy czołgami po zapadali sie w piaski i zaczeli wychodzic przez włazy a my ich wtedy szabelkami wycieli prawie wszytskich ale cesc tez uciekła , Niemcy sie bali zranienia szabla bo rany sie zle goiły , " Mówił tez ze było strasznie gorąco i sobie tyłki w siodłach poodparzali przez te ułanskie spodnie .Potem przyszedł rozkaz zeby przedostac sie do Warszawy i tam wzmocnili obrone miasta i tam sie dostał po kapitulacji do niewoli i do konca wojny był w niemczech w obozie . Mówił tez ze obroncy miasta ni echcieli składac broni tylko chcieli walczyc oni wciaz czekali na Anglikow ze im pomogą ale rozkaz był rozkazem i mowił ze płakali jak dzieci gdzy oddawali swoja broń . pOzdrawiam to tak jako ciekawoste;)
Napisano
Jezuuuuuu nadal dajcie powiedzcie pokażcie zaprowadzcie...
Zero własnej inicjatywy.Podano Ci pozycje do poczytania?To kup , poszukaj , wypozycz i czytaj czytaj czytaj.A efekty przyjdą same.Poza tym fotki to jest dział identyfikacja nasze odkrycia II RP Wojsko polskie.Nie badz leniwy przeglądnij a znajdziesz niejedno.I nie pisz przegladałem ale tam nic nie ma.
Pozdrawiam
Napisano
A ja polecam pofatygować sie do biblioteki regionalnej napewno jest w twoim mieście. A nie wyjdziesz z przysłowiowym kwitkiem. Jak juz na coś trafisz to grzeb głębiej w wypisach lub bibliografii.

Pozdrawiam
Napisano
W Lowiczu masz uniwersytet" idz do biblioteki i mecz, z tego co ja wiem to w Twoim miesci mieszka sporo ludzi kopiacych, poszukaj ich to moze cos co podpowiedza co gdzie wychodzilo :)
byles juz w tym smiesznym muzeum na rynku ??? tam tez powinienes czegos sie dowiedziec
Napisano
Łowicz był zajęty przez Niemców i nasi go musieli zdobywać, co ciekawe chyba 2 razy, w każdym bądź razie walki były zacięte w całym miescie. A wiesz, gdzie były koszary 10 pp?
Pozdrawiam
Napisano
Polecam pozycje Pana WYSOCKIEGO
10 pułk piechoty
A tak wogóle to poszukuje zdjęcia szkoły podoficerskiej
10 pułku piechoty z roku 1938-1939. Może jest ktoś w stanie pomóc.
Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
BORUTA 10 pułk piechoty miał swoje koszary na terenie dzisiejszego Technikum elektrycznego na ulicy Podrzecznej.

KOBIERAS39 może byśmy się wybrali na wspólny wypad w okolice Łowicza??pokazałbym Ci miejsca warte odwiedzenia....wymienilibyśmy się informacjami o miejscówkach:D co Ty na to??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie