Jzuek39 Napisano 26 Grudzień 2006 Autor Napisano 26 Grudzień 2006 Witam wszystkich korzystających z forum:DPochodze z miasta które jest w temacie i potrzebuje informacji dotyczących działań armi Pomorze gen.Borntkowskiego ,a dokładniej 26 DP i 14 DP które nacierały na Łowicz 13-15 września.Nie potrzebuje informacji które są zawarte w internecie bo to sa informacje ogólne i nie opisujące działań wojnennych w samy Łowiczu.Chodziłem po księgarniach i bibliotekach w Łowiczu ale nie ma żadnej książki opisującej działania armi Pomorze w Łowiczu.Jeśli ma ktoś z was jakiegoś świadka tych wydażeń w rodzinie to też mógłbym się z nim skontaktować żeby przekazał mi dane informacje.za jakiekolwiek informacje z góry dziękuje:D
jaca2003 Napisano 26 Grudzień 2006 Napisano 26 Grudzień 2006 Chodziłem po księgarniach i bibliotekach w Łowiczu ale nie ma żadnej książki opisującej działania armi Pomorze w Łowiczu.Kpisz czy o drogę pytasz?Po księgarniach i bibliotekach się nie chodzi.Tam sie szuka(wiesz podchodzisz do bibliotekarki lub pani sprzedawczyni w księgarni i mówisz o co chodzi).Porazka.Pozdrawiam
Jzuek39 Napisano 26 Grudzień 2006 Autor Napisano 26 Grudzień 2006 Własnie ,że się pytałem pani ekspedjentki w każdej księgarni i każda odpowiadała tak samo ,,niestety nie ma u nas takiej książki lub ,,poszukaj sobie w internecie"....i na tym się kończyło;/;/
Leuthen Napisano 26 Grudzień 2006 Napisano 26 Grudzień 2006 Zacznijmy od tego, że 14 i 26 DP wchodziły nie w skład armii Pomorze" a Poznań", a o Łowicz 14 IX walczyły oddziały 16 DP (ta już z armii Pomorze"). Słowem - nie włożyłeś nawet minimum wysiłku, by ułatwić zadanie potencjalnej osobie, która chciałaby Ci pomóc. Rozejrzyj się za ksiażkami: Armia Poznań w wojnie obronnej 1939" Bauera i Polaka (można ją kupić na allegro, skoro rzekomo w bibliotekach jej nie uświadczysz), jeśli chcesz czytać o 14 i 26 DP lub za Konrada Ciechanowskiego, jeśli interesują Cię walki 16 DP. I na przyszłość więcej myślenia - to naprawdę nie boli... PozdrawiamLeuthen
acer Napisano 26 Grudzień 2006 Napisano 26 Grudzień 2006 Ja polecam książkę Leszka Moczulskiego Wojna polska 1939".
Jzuek39 Napisano 26 Grudzień 2006 Autor Napisano 26 Grudzień 2006 Dobrze może się pomyliłem z tymi dywizjami...no to sobie kupie tą książke o Armi Poznań może tam znajde informacje...dzięki na info:DJeszcze jedno pytanie czy macie jakieś mapy Bitwy nad Bzurą??lub szukaliście w rejonach bitwy i znaleźliście jakieś fanty bo jeśli tak to chętny bym był obejżeć zdjęcia i może kupić:D Chodziłem kiedyś po wsiach w okolicy i się pytałem czy ktos pamięta tą bitwe to był jeden pan który był żołnierzem armi Pomorze i gdy niemcy okrażyli obydwie armie to on ukrył się przed niemcami w chacie pewnej pani i tam zamieszkał.Umarł niedawno...:(wspominał że nie tylko ona tak zrobił lecz prawie cały jego pluton ,a żołnierze zakopali swoje opożądzenie na polu w okolicy wsi Nieborów.Dokładniego miejsca nie pamiętał.Powiedział tylko że niedaleko kościoła w Nieborowie.Ciesyzł bym się jak by ktoś przesłał mi jakieś mapy lub zdjęcia z fantami z nad Bzury:DPozdrawiam.
MOLA Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 CZesc tak napisze raczej jako ciekawostke jkis miesoac temu lub dwa w Legnicy(Dolny Śląsk) ,przysiadł sie Pan na ławeczce na rynku do mnie i zaczął rozmowe i tak od słowa do słowa dowiedziałem sie ze ma 92lata(chyba napewno ponad 90 )i walczył nad Bzurą był ułanem ze jakiegos pułku ze Stanisławowa . Opowiadał troche o bitwie :Niemcy czołgami po zapadali sie w piaski i zaczeli wychodzic przez włazy a my ich wtedy szabelkami wycieli prawie wszytskich ale cesc tez uciekła , Niemcy sie bali zranienia szabla bo rany sie zle goiły , " Mówił tez ze było strasznie gorąco i sobie tyłki w siodłach poodparzali przez te ułanskie spodnie .Potem przyszedł rozkaz zeby przedostac sie do Warszawy i tam wzmocnili obrone miasta i tam sie dostał po kapitulacji do niewoli i do konca wojny był w niemczech w obozie . Mówił tez ze obroncy miasta ni echcieli składac broni tylko chcieli walczyc oni wciaz czekali na Anglikow ze im pomogą ale rozkaz był rozkazem i mowił ze płakali jak dzieci gdzy oddawali swoja broń . pOzdrawiam to tak jako ciekawoste;)
jaca2003 Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 Jezuuuuuu nadal dajcie powiedzcie pokażcie zaprowadzcie...Zero własnej inicjatywy.Podano Ci pozycje do poczytania?To kup , poszukaj , wypozycz i czytaj czytaj czytaj.A efekty przyjdą same.Poza tym fotki to jest dział identyfikacja nasze odkrycia II RP Wojsko polskie.Nie badz leniwy przeglądnij a znajdziesz niejedno.I nie pisz przegladałem ale tam nic nie ma.Pozdrawiam
ZUBIKED Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 A ja polecam pofatygować sie do biblioteki regionalnej napewno jest w twoim mieście. A nie wyjdziesz z przysłowiowym kwitkiem. Jak juz na coś trafisz to grzeb głębiej w wypisach lub bibliografii.Pozdrawiam
tadekniejadek Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 W Lowiczu masz uniwersytet" idz do biblioteki i mecz, z tego co ja wiem to w Twoim miesci mieszka sporo ludzi kopiacych, poszukaj ich to moze cos co podpowiedza co gdzie wychodzilo :)byles juz w tym smiesznym muzeum na rynku ??? tam tez powinienes czegos sie dowiedziec
Boruta Napisano 28 Grudzień 2006 Napisano 28 Grudzień 2006 Łowicz był zajęty przez Niemców i nasi go musieli zdobywać, co ciekawe chyba 2 razy, w każdym bądź razie walki były zacięte w całym miescie. A wiesz, gdzie były koszary 10 pp?Pozdrawiam
morena Napisano 29 Grudzień 2006 Napisano 29 Grudzień 2006 Polecam pozycje Pana WYSOCKIEGO10 pułk piechotyA tak wogóle to poszukuje zdjęcia szkoły podoficerskiej 10 pułku piechoty z roku 1938-1939. Może jest ktoś w stanie pomóc. Pozdrawiam
Jzuek39 Napisano 12 Styczeń 2007 Autor Napisano 12 Styczeń 2007 BORUTA 10 pułk piechoty miał swoje koszary na terenie dzisiejszego Technikum elektrycznego na ulicy Podrzecznej.KOBIERAS39 może byśmy się wybrali na wspólny wypad w okolice Łowicza??pokazałbym Ci miejsca warte odwiedzenia....wymienilibyśmy się informacjami o miejscówkach:D co Ty na to??
Kobieras39 Napisano 13 Styczeń 2007 Napisano 13 Styczeń 2007 spoko kontakt ze mna to gg 4825111 napisz odezwij sie to pogadamy sobie pozdro!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.