Skocz do zawartości
  • 0

mosiężna chińska miska

storczyk

Pytanie

Napisano

Witam! Kto pomoże to zidentyfikować? Mosiężna miska na trzech nóżkach z chińskimi napisami na spodzie.Wykopana we wsi na Pomorzu Środkowym.Więcej zdjęć na maila. zbyho111@wp.pl .

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Kto pomoże to zidentyfikować? Mosiężna miska na trzech nóżkach z chińskimi napisami na spodzie.Wykopana we wsi na Pomorzu Środkowym.Więcej zdjęć na maila. zbyho111@wp.pl .

Napisano
Wstaw fotki samego napisu.
Wyglada ze jest to faktycznie chinski.
Daj zdjecia jak najwyrazniejsze, jak sie nie uda zalatwic tlumaczenia z Japonii poprosze kogos z Chin.
Napisano
Nie wiem czy to będzie trop w sprawie ale jakiś rok temu u ciotki podziwiałem podobną miskę z wybitymi znakami na spodzie, i wtedy się dowiedziałem ze to jest jakaś pamiątka" kupiona w Cepelii i niby pochodzi z Przyjaznego północnego Vietnamu:) ale Naprawdę to tylko moje niby domysły więc nie kieruj się tym.
Pozdrawiam
Napisano
Najprawdopodobniej pochodzi właśnie z oresu panowania Dynastji Ming, panującej w Chinach w latach 1368 - 1644.
Jej upadek nastąpił po wielkim powstaniu chłopskim i najeździe Mandżurówowania.
Tak więc po jej upadku pewnie nie robiono za wiele przedmiotów wspominających jej panowanie.
Napisano
Jest to bardzo stara wersja Mandaryńskiego dialektu z Chin i nie wszystko da się przetłumaczyć na język współczesny, dlatego też tłumaczenie jest dość intuicyjne.

Napis ten zawiera 4 sentencje:
1. Da Ming Xuan De: Da - znaczy wielka; Ming - prawdopodobnie chodzi o dynastię Ming; Xuan – zawiadamia, zawiadomienie, obwieszcza, obwieszczenie, oznajmia; De – wewnętrzne, moralne.
2. Wu Nian Jian Du: Wu Nian - pięć lat; Jian Du – nadzoru.
3. Gong Bu Guan Chen: Gong – praca; Bu – departament; Guan – osoby, urzędnicy lub ludzie pracujący dla Cesarza; Chen –funkcja lub tytuł jakim się dany człowiek przedstawiał Cesarzowi.
4. Wu Bang Zhuo Zhao: Wu Bang – to imię męskie, Zhuo Zhao - stworzył, zrobił (ten metal).

Z grubsza tak to wygląda. Nie wiem czy to coś wnosi ale mam nadzieje, że w czymś pomoże.
Pozdrawiam
Ps. Mam nadzieję, że to nie jest podróba ;P
Napisano
Dziękuję serdecznie, Pawel012! Podróba to to nie jest.Jak wspomniałem-wykopek z Pomorza (okolice Słupska).Zastanawiające, skąd ona się tu wzięła...Ciekawe, z jakiego okresu pochodzi(dynastia Ming?)Pozdrawiam gorąco.
Napisano
Nie jest to japonski, osoba z Japonii jest w stanie odczytac ino znaki, ale nie zlozyc je w calosc.
Prawdopodobnie sa tam: data, imie producenta, lub wlasciciela oraz nazwa miejsca.
Posle fotki do 2 Chinczykow wiec poczekaj na tlumaczenie.

PS Nie zakladaj nowych watkow, dodatkowe zdjecia dodawaj tutaj, jako odpowiedz" w tym watku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie