storczyk Napisano 26 Grudzień 2006 Autor Napisano 26 Grudzień 2006 Witam! Kto pomoże to zidentyfikować? Mosiężna miska na trzech nóżkach z chińskimi napisami na spodzie.Wykopana we wsi na Pomorzu Środkowym.Więcej zdjęć na maila. zbyho111@wp.pl .
storczyk Napisano 26 Grudzień 2006 Autor Napisano 26 Grudzień 2006 Witam! Kto pomoże to zidentyfikować? Mosiężna miska na trzech nóżkach z chińskimi napisami na spodzie.Wykopana we wsi na Pomorzu Środkowym.Więcej zdjęć na maila. zbyho111@wp.pl .
mietek Napisano 26 Grudzień 2006 Napisano 26 Grudzień 2006 Wstaw fotki samego napisu.Wyglada ze jest to faktycznie chinski.Daj zdjecia jak najwyrazniejsze, jak sie nie uda zalatwic tlumaczenia z Japonii poprosze kogos z Chin.
storczyk Napisano 3 Styczeń 2007 Autor Napisano 3 Styczeń 2007 No i co, Panowie? Nikt nie zna chińskiego...? ;-))
Cronos Napisano 29 Grudzień 2006 Napisano 29 Grudzień 2006 Nie wiem czy to będzie trop w sprawie ale jakiś rok temu u ciotki podziwiałem podobną miskę z wybitymi znakami na spodzie, i wtedy się dowiedziałem ze to jest jakaś pamiątka" kupiona w Cepelii i niby pochodzi z Przyjaznego północnego Vietnamu:) ale Naprawdę to tylko moje niby domysły więc nie kieruj się tym.Pozdrawiam
storczyk Napisano 29 Grudzień 2006 Autor Napisano 29 Grudzień 2006 te znaki nie są wybite, a wyglądają na odlew no i w Cepelii chyba nie sprzedają wykopków... dzięki za trop.
pawel012 Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 Najprawdopodobniej pochodzi właśnie z oresu panowania Dynastji Ming, panującej w Chinach w latach 1368 - 1644. Jej upadek nastąpił po wielkim powstaniu chłopskim i najeździe Mandżurówowania. Tak więc po jej upadku pewnie nie robiono za wiele przedmiotów wspominających jej panowanie.
pawel012 Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 Jest to bardzo stara wersja Mandaryńskiego dialektu z Chin i nie wszystko da się przetłumaczyć na język współczesny, dlatego też tłumaczenie jest dość intuicyjne.Napis ten zawiera 4 sentencje:1. Da Ming Xuan De: Da - znaczy wielka; Ming - prawdopodobnie chodzi o dynastię Ming; Xuan – zawiadamia, zawiadomienie, obwieszcza, obwieszczenie, oznajmia; De – wewnętrzne, moralne.2. Wu Nian Jian Du: Wu Nian - pięć lat; Jian Du – nadzoru.3. Gong Bu Guan Chen: Gong – praca; Bu – departament; Guan – osoby, urzędnicy lub ludzie pracujący dla Cesarza; Chen –funkcja lub tytuł jakim się dany człowiek przedstawiał Cesarzowi.4. Wu Bang Zhuo Zhao: Wu Bang – to imię męskie, Zhuo Zhao - stworzył, zrobił (ten metal).Z grubsza tak to wygląda. Nie wiem czy to coś wnosi ale mam nadzieje, że w czymś pomoże.PozdrawiamPs. Mam nadzieję, że to nie jest podróba ;P
storczyk Napisano 5 Styczeń 2007 Autor Napisano 5 Styczeń 2007 Dziękuję serdecznie, Pawel012! Podróba to to nie jest.Jak wspomniałem-wykopek z Pomorza (okolice Słupska).Zastanawiające, skąd ona się tu wzięła...Ciekawe, z jakiego okresu pochodzi(dynastia Ming?)Pozdrawiam gorąco.
mietek Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 Nie jest to japonski, osoba z Japonii jest w stanie odczytac ino znaki, ale nie zlozyc je w calosc.Prawdopodobnie sa tam: data, imie producenta, lub wlasciciela oraz nazwa miejsca.Posle fotki do 2 Chinczykow wiec poczekaj na tlumaczenie.PS Nie zakladaj nowych watkow, dodatkowe zdjecia dodawaj tutaj, jako odpowiedz" w tym watku.
Pytanie
storczyk
Witam! Kto pomoże to zidentyfikować? Mosiężna miska na trzech nóżkach z chińskimi napisami na spodzie.Wykopana we wsi na Pomorzu Środkowym.Więcej zdjęć na maila. zbyho111@wp.pl .
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.