Skocz do zawartości
  • 0

Buty zimowe wehrmachtu

michal7589

Pytanie

Napisano
WItam!!Będąc dzisiaj na wiejskim" jarmaku zobaczyłem starszego pana który paradował jak mi się wydaje w niemieckich
zimowych saperkach, tych z filcem!!Proszę o fotografie pomogące mi w identyfkacji czy aby napewno to one!!Trochę zeszła z nich czarna farba/pasta ale widać jej ślady buty były czarno brązowe z filcową cholewką krój był identycznu jak zwykłe saperki!!Prosze o foto i pomoc!!Pozdrawiam Michał.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na 99% procent sa to powojenne buty robione w Polsce na wzor tych niemieckich. W pewnym okresie bardzo popularne w kadym polskim PGR.
Bardzo czesto pojawiaja sie one na allegro jako niemieckie oryginaly.
Napisano
Ach kolego Michalczewski trochę mnie zasmuciłeś ale nie zaszkodzi sprawdzić!Czym różniły się od oryginałów te PGR-owskie saperki",ja nie jestem pewien ale chyba tym nieszczęsnym paskiem co pisałem w poprzednich wypowiedziach!
Napisano
WItam!!Będąc dzisiaj na wiejskim" jarmaku zobaczyłem starszego pana który paradował jak mi się wydaje w niemieckich
zimowych saperkach, tych z filcem!!Proszę o fotografie pomogące mi w identyfkacji czy aby napewno to one!!Trochę zeszła z nich czarna farba/pasta ale widać jej ślady buty były czarno brązowe z filcową cholewką krój był identycznu jak zwykłe saperki!!Prosze o foto i pomoc!!Pozdrawiam Michał.
Napisano
Powiem tak wiem jak wyglądają gumofilce popularne filcoki i gume od skóry też odróznić potrafie!!Właśnie takie buty miał na nogach oczywiście nie podkute!!Mam pytanie czy ten skórzany pasek z przodu(biegnący przez całą filcową cholewe) znajduje się też z tyłu??Bo właśnie nie wiem czy był on z tyłu czy z przodu a może tu i tu??Musze zagadnąć tego gościa jak go spotkam(o ile to mozliwe)teraz mam pewność!!!Pozdro i dzieki Darku za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie