Skocz do zawartości

FAMO znaleziony na Słowacji

Marek Jaszczołt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Tak się składa że właściciel tego Famo jest moim dobrym kolegą, i mam sporo fotek z renowacji tego ciągnika.
Jest także wątek polski w historii renowacji Famo, niestety, uważam że wstydliwy dla polskiego muzealnictwa.
Otóż, pośredniczyłem w rozmowach Władka z MWP w Warszawie w sprawie wypożyczenia nadwozia z Warszawy jako wzór do odbudowy czeskiego Famo, do MWP wróciłoby odrestaurowane nadwozie, za koszty robocizny czyli ok 40 000 zł.
Mielibyśmy sprzęta który możnabyłoby pokazać.
Niestety dla naszego rodzimego, państwowego, dbającego o zabytki, muzealnictwa sprawa była zbyt trudna do załatwienia. I tak kolega załatwił wzór (lepszy i kompletniejszy) z muzeum w Dreźnie, które ma już odrestaurowane nadwozie, Władek zrobił już cztery repliki nadwozia dla kolekcjonerów z Europy, a my w MWP w Warszawie mamy kupę złomu. I tak już pewnie zostanie, bo Władek jest prawdopodobnie jedyną osobą która jest w stanie (bo ma praktykę i wzory) odbudować 18-sto tonówkę, lacz niestety powiedział że teraz dla MWP cena będzie zupełnie inna, i to zaporowa (jak Kuba Bogu , tak Bóg Kubie). Gdyby to Famo było w prywatnych rękach sprawa wyglądała by inaczej, i na polskich imprezach byłby ciekawy jeżdżący fant. I co na to obrońcy i miłośnicy państwowego muzealnictwa?

z poważaniem

Robert Lewy" Lewszyk

mom skromnym zdaniem ktos powinien za to beknac (prozne nadzieje w naszych realiach )

pytanie jaki jest status zabytku w muzeum jest on jego wlasnoscia czy tylko oddana muzeum na przechowanie" przez konserwatora zabytkow ??

i w konsekfencji czy jest mozliwe teoretycznie/praktycznie zeby jedno muzeum wystapilo do konserwatora wojewodzkiego /generalnego czy moze do sadu o przekazanie zabytu motywujac to tym ze muzeum numer 2 ma ten zabytek totalnie w d... i nie zapwenia minimum tzn utzrymuje w stanie nie pogorszonym????

byłem zrobiłem kilka fotek w 1999,jedyny taki zabytek w Polsce w stanie opłakanym(cholera mnie bierze)
jakies dwa tygodnie temu na Euronewsie widziałem jak z Morza Śródziemnego koło Krety wyciągali Ju 52 (stan dość dobry) i jak pokazywali muzealnicy zaraz zabierali sie do rekonstrukcji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie