Skocz do zawartości

Mundury WP II RP - literatura

dzava

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czołem potrzebuję informacji - wskazania, dobrej literatury fachowej odnośnie umundurowania Wojska Polskiego II RP tj. głównie mundurów wz. 1919 i wz. 1936. Z góry dzięki.
Napisano
No i to jeszcze zalezy od celu kolegi Dzawa. Bo regulaminy/przepisy to jedno a zycie to cos innego:) Ergo trzeba sie rowniez przyjrzec odpowiednim fotografiom i odszukac relacje opisujace uzytkowanie umundurowania.
Napisano
Ze świątecznym pozdrowieniem;
tak regulamin i przepis to jedo a życie to co innego; o tym jestem przekonany; ale jeżeli chodzi o mnie to aby wyrobić sobie o czymś zdanie to lubię obłożyć się literaturą, obczytać jak ten mól, a później sięgnąć do fotografii no i raczej rzadkich już dziś relacji żołnierzy. Stąd moje pytanie o literaturę, bo zdaje się że nie było jakiegoś wydawnictwo źródłowego z tego zakresu? i nadal trzeba jechać do CAW? walczyć o miejsce w pracowni? czy się mylę?

Ps. proszę przykładem prezydenta uwolnić tego karpia co tam się moczy u Was we wannie... a ja tam jednak lubię karpia; bo ponoć za uwalnianiem karpi są ci co to lubią łososie...
Pozdrawiam
Napisano
Nie, nie trzeba jechać koniecznie do CAW. Dzienniki Rozkazów MSWoj są dostępne także w CBW (choć niektóre roczniki dość zmaltretowane) i Bibliotece MWP (tu znacznie lepszy stan).

A o ile dobrze pamiętam, obszerny, wielokrotnie potem zmieniany, rozkaz mundurowy 97/1919 (nr poz. nie pamiętam) wyszedł potem w formie osobnej książeczki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie