dzava Napisano 21 Grudzień 2006 Autor Napisano 21 Grudzień 2006 Czołem potrzebuję informacji - wskazania, dobrej literatury fachowej odnośnie umundurowania Wojska Polskiego II RP tj. głównie mundurów wz. 1919 i wz. 1936. Z góry dzięki.
Łukasz Napisano 21 Grudzień 2006 Napisano 21 Grudzień 2006 Witam!Polecam przepisy ubiorcze z tamtego okresu. :-) To chyba jedynie dobre źródło...Pozdrawiam, Łukasz
Gebhardt Napisano 22 Grudzień 2006 Napisano 22 Grudzień 2006 No i to jeszcze zalezy od celu kolegi Dzawa. Bo regulaminy/przepisy to jedno a zycie to cos innego:) Ergo trzeba sie rowniez przyjrzec odpowiednim fotografiom i odszukac relacje opisujace uzytkowanie umundurowania.
dzava Napisano 23 Grudzień 2006 Autor Napisano 23 Grudzień 2006 Ze świątecznym pozdrowieniem;tak regulamin i przepis to jedo a życie to co innego; o tym jestem przekonany; ale jeżeli chodzi o mnie to aby wyrobić sobie o czymś zdanie to lubię obłożyć się literaturą, obczytać jak ten mól, a później sięgnąć do fotografii no i raczej rzadkich już dziś relacji żołnierzy. Stąd moje pytanie o literaturę, bo zdaje się że nie było jakiegoś wydawnictwo źródłowego z tego zakresu? i nadal trzeba jechać do CAW? walczyć o miejsce w pracowni? czy się mylę?Ps. proszę przykładem prezydenta uwolnić tego karpia co tam się moczy u Was we wannie... a ja tam jednak lubię karpia; bo ponoć za uwalnianiem karpi są ci co to lubią łososie...Pozdrawiam
sqh Napisano 23 Grudzień 2006 Napisano 23 Grudzień 2006 Nie, nie trzeba jechać koniecznie do CAW. Dzienniki Rozkazów MSWoj są dostępne także w CBW (choć niektóre roczniki dość zmaltretowane) i Bibliotece MWP (tu znacznie lepszy stan).A o ile dobrze pamiętam, obszerny, wielokrotnie potem zmieniany, rozkaz mundurowy 97/1919 (nr poz. nie pamiętam) wyszedł potem w formie osobnej książeczki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.