Skocz do zawartości
  • 0

Od czego ogniwa gąsienic ??

victor

Pytanie

Napisano

By nie zaśmiecac forum dam kilka fotek różnego rodzaju gąsienic parami z jednej i z drugiej strony dla łatwiejszej identyfikacji. Jak ktoś wie niech podpowie opisując którą ogniwo rozpoznał

dzięki z apomoc pozdrawiam

1a.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Dorwałem cyfrówkę i załączam obiecane zdjęcia. Ogniwko jest wypiaskowane i zamalowane, pochodzi z szosy na Wołkowysk – miejsca zniszczenia dziesiątek rosyjskich czołgów w 1941r. Z lewej strony widoczne bicie „18-1” po prawej słabo widoczne, najprawdopodobniej dwóch liter. Jakieś jeszcze wątpliwości co do sygnowania ogniw od T-26?
Pozdrowienia
Michał

Napisano
ogniwa do Vikersa i t26 są na trzpień z łbem -uniwesalne prawo/lewe bez sygnatur - takie jak na zdjęciach

ogniwa do 7TP/C7P
odmiana uniwesalna (lewo/prawa) na trzpień z łbem produkowane przez URSUS, Lilpopp, sygnowanie URS(logo) , L" lilpopp oraz jakaś firma prywatna sygnowanie FM , nazwy nie pamiętam
oraz ogniwa kierunkowe ( lewe oraz inne prawe na trzpień bez łba produkcji Pzinż sygnowane pzinż

pzdr PATRON
Napisano

Do kolegi PATRON-a

nie za bardzo jestem znawcą polskiej pancerki, nie wiem czy w 7TP poza drobnymi zmianami w układzie jezdnym czołgu który bazował na Vickers-ie również dokonano zmian w konstrukcji ogniw gąsienicowych, jeśli można prosiłbym o opisanie różnic w budowie w załaczeniu porównawcze zdjęcie gąsienicy z 7TP i gąsięnicy poddawanej identyfikacji.

z góry wielkie dzięki :)

mogę dodać jeszcze, że tam gdzie znaleziono ogniwa nigdny (NIGDY) nie było czołgów typu Vickers natomiast jak najbardziej, co potwierdzają fotografie korzystano z ciągników C7P.

dzikuje koledze a.korbaczewski ale poza ogniwem do RSO według podanego przez Ciebie linka nic tam nie pasuje do ogniw powyżej, może masz jeszcze jakiegoś lineczka by się trochę rozjaśniło w mej pancernej głowie"

Napisano
chyba się spóżniłem z zapytaniem
nie przyglądałem się bliżej tym ogniwom i nie wiem czy są tam jakieś sygnatury, może po wypiaskowaniu coś wyjdzie??

dzięki
Napisano
jeszcze raz przychylam się do prośby kolegi Robo01 jak możesz PATRON wrzuć fotkę ogniwa od 7TP gdzie widac sygnowania please :))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie