Skocz do zawartości
  • 0

Guzik - Księstwo Warszawskie czy Królestwo Polskie

tasiek

Pytanie

Napisano

Dotąd byłem przekonany że ten guzik pochodzi z okresu Królestwa Polskiego. Wpadła mi jednak ostatnio w ręce broszura o guzikach z okresu Księstwa Warszawskiego i teraz myślę że pochodzi on jednak z tego wcześniejszego okresu. Proszę znawców tematu o roztrzygnięcie moich wątpliwości.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dotąd byłem przekonany że ten guzik pochodzi z okresu Królestwa Polskiego. Wpadła mi jednak ostatnio w ręce broszura o guzikach z okresu Księstwa Warszawskiego i teraz myślę że pochodzi on jednak z tego wcześniejszego okresu. Proszę znawców tematu o roztrzygnięcie moich wątpliwości.

Napisano
Bicia i napis po obwodzie guzika wskazuja na Królestwo Polskie. Srednica guzikow duzych 24 mm a malych 18 mm. Uszko druciane.
Jedynie tresc bicia mi nie pasuje. U Ciebie jest w WARSZAW a literatura wymienia najblizsze temu to w WARSZA:
Napisano
Mam ten sam dylemat. W książce Guziki przewodnik dla kolekcjonerów" guziki takie są opisane w dziale Królestwo Polskie. Zdaje się że korzystałeś z tego samego źródła. Jeśli jednak byłby to ten guzik byłby wykonany ze srebra lub obłozony srebrną blaszką. Moj był złocony. Sygnatura nie pasuje ani do Księstwa ani do Królestwa. Stawiam jednak nadal na Księstwo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie