Skocz do zawartości
  • 0

Co to za karabin?

a.korbaczewski

Pytanie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z tego co się orientuję to Kompania reprezentacyjna WP (Ci co pełnią wartę pod Grobem Nieznanego Żołnierza w Warszawie) stoją z SWD. Nie łśyszałem by na wyposażeniu WP labo LWP był SKS, może jakieś pojedyńcze egzemplarze.
Pozdr MJ
Napisano

Na zdjęciu SWD i nie jest to broń Kompani Reprezentacyjnej.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_SKS
Link do zdjęcia i opisu SKS-a-jest to broń Kompani Reprezentacyjnej WP.
pozdrawiam
kruszyna

Napisano
Tak jest Kruszyna masz rację kompania reprezentacyjna ma SKS oto dowód http://www.brepr.wp.mil.pl/galeria/gal08.jpg
A myślałem, że radomski Łucznik ładnie SWD przekonstruował.
Pozdr MJ
Napisano
Witajcie:) Karabin widniejacy na zdjeciu to niewatpliwie Simonow (zwany SKS-em). Dziala podobnie jak popularny kalach.Dawniej popularna bron uzywana przez komuchow na calym swiecie (Afryka,Kuba,Wietnam,Korea). Sluzac w KRWP mialem okazje blisko zapoznac sie z ta zabawka. Pozdrawiam.
Napisano
Kazda z tych wymienionych broni działa i wygląda inaczej bo inni konstruktorzy je stworzyli:
-kałach"wiadomo Kałasznikow
-DP 28-Diektariow
-SWD-Dragunow
-SKS-Simonow
Pewne podobieństwa są ale każda z tych broni to inna bajka.
Napisano
Odprowadzenie gazów prochowych przez boczny otwór w lufie nie jest nowością! Nasze Browningi wz 28 Rosyjskie DP wz. 28,AK-47, SKS, SWD i km z rodziny PK oraz Niemieckie stg i kupa innej broni wykorzystują ten system! Ale inaczej wygląda budowa zamka ryglowanie i inne cykle oddania strzału i przeładowania. Dlatego nie jestem do końca przekonany, że SKS działa na tej samej zasadzie co AK-47, szczególnie, że wykorzystują inną amunicję.
Pozdr MJ
Napisano
nigdy do końca nie zgłębiłem zasady działania zamków i kalibrów amunicji.
Wygląda że byłe demoludy używają strej dobrej sowieckiej produkcji w gwardiach i kompaniach honorowyh. Zawsze to lepsze niż to co noszą gwardziści królowej w londynie, jakieś paskudztwa z plastiku.
Napisano
A co do wypowiedzi P.Korbaczewskiego - moze i lepiej wygladaja nasze poczciwe SKS-y, ale co do ich dzialania to szkoda slow...zgiety w pol naboj przy przeladowaniu to zupelnie cos normalnego ;)Tudziez samoczynnie otwierajacy sie magazynek;)
Napisano
metod81 napisał:Oczywiscie ze ich budowa wyglada inaczej, jednak pozostane przy swoim, ze zasada dzialania jest co najmniej podobna:)"
Na podobieństwo mogę się zgodzić :-)
Pozdr MJ
Napisano
Witam!
Zarówno AK-47, jak i SKS strzelają tą samą amunicją pośrednią 7,62x39 wz. 43, tylko SKS jest samopowtarzalny, a AK samoczynny. Magazynek mieści 15 szt. i o ile się nie mylę jest doładowywany z łódki.
Chińczycy zrobili samoczynną wersję SKS z przełącznikiem ognia i magazynkiem od AK.
Pozdrawiam - Szarubek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie