Skocz do zawartości
  • 0

Siakiś mechanizm

karpik

Pytanie

Napisano

jakiś mosiężny złom, ale te płaskie pokrętło ma jakby rewers i awers. Z widocznej strony wzory, z drugiej orzeł(nierówno nabity), a pod nim napis lub data(cztery znaki). Znajdowało się to w tym przedmiocie(reszta zdjęć)

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam , wydaje mi się , że jest to kawalek lampy naftowej a konkretnie rurka na knot z tzw. podajnikiem.
Pozdrawiam MTC
Napisano

tu widać tego orzełka(troche słabo). co to może być!? dodam, że znalazłem w lesie(teren działań wojennych 2wś). Z góry dziękuje.

Napisano
Jest do mechanizm do wysuwania knota lampy naftowej. Knot w kształcie taśmy wychodzący półokrągło. Takie mechanizmy tego typu posiadały lampy przenośne, jak i lampy semaforowe - kolejowe (???)
Napisano
Na mioch lampach jest akurat napis Kosmos Brenner" , a od tyłu nieczytelne punce i gwiazdka.Może ten orzełek oznaczać polską produkcję?.Mechanizm jest taki sam, knot to płaski pasek prowadzony przez tą rurkę w kształcie półksiężyca.
MTC
Napisano
na zdjeciu troche go widać, skrzydła wąskie opuszczone. Po lekkim oczyszczeniu pod ptakiem widać napis K&W (chyba). To firma?? Dzięki.
Napisano
Cos mi zjadlo nastepna czesc wypowiedzi. Orzelek zalezy jak wyglada, mozliwe ze to byla np licencja, albo znak konkretnego zakladu (czyli norma :P).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie