karpik Napisano 17 Grudzień 2006 Autor Napisano 17 Grudzień 2006 jakiś mosiężny złom, ale te płaskie pokrętło ma jakby rewers i awers. Z widocznej strony wzory, z drugiej orzeł(nierówno nabity), a pod nim napis lub data(cztery znaki). Znajdowało się to w tym przedmiocie(reszta zdjęć)
MTC Napisano 17 Grudzień 2006 Napisano 17 Grudzień 2006 Witam , wydaje mi się , że jest to kawalek lampy naftowej a konkretnie rurka na knot z tzw. podajnikiem.Pozdrawiam MTC
karpik Napisano 17 Grudzień 2006 Autor Napisano 17 Grudzień 2006 tu widać tego orzełka(troche słabo). co to może być!? dodam, że znalazłem w lesie(teren działań wojennych 2wś). Z góry dziękuje.
alajerzy77 Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 Jest do mechanizm do wysuwania knota lampy naftowej. Knot w kształcie taśmy wychodzący półokrągło. Takie mechanizmy tego typu posiadały lampy przenośne, jak i lampy semaforowe - kolejowe (???)
MTC Napisano 17 Grudzień 2006 Napisano 17 Grudzień 2006 Od lampy , na pweno , tylko to pokrętło ma wykszywioną ośkę.Co oznacza orzełek , tego nie wiem.MTC
karpik Napisano 17 Grudzień 2006 Autor Napisano 17 Grudzień 2006 tak to pewnie to, a te orły to norma?
MTC Napisano 17 Grudzień 2006 Napisano 17 Grudzień 2006 Na mioch lampach jest akurat napis Kosmos Brenner" , a od tyłu nieczytelne punce i gwiazdka.Może ten orzełek oznaczać polską produkcję?.Mechanizm jest taki sam, knot to płaski pasek prowadzony przez tą rurkę w kształcie półksiężyca.MTC
karpik Napisano 17 Grudzień 2006 Autor Napisano 17 Grudzień 2006 ośka skrzywiona!(bałem się prostować). Dzięki za pomoc i czekam na pomoc w związku z orzełkiem.
karpik Napisano 18 Grudzień 2006 Autor Napisano 18 Grudzień 2006 na zdjeciu troche go widać, skrzydła wąskie opuszczone. Po lekkim oczyszczeniu pod ptakiem widać napis K&W (chyba). To firma?? Dzięki.
Dziki Napisano 18 Grudzień 2006 Napisano 18 Grudzień 2006 Cos mi zjadlo nastepna czesc wypowiedzi. Orzelek zalezy jak wyglada, mozliwe ze to byla np licencja, albo znak konkretnego zakladu (czyli norma :P).
Pytanie
karpik
jakiś mosiężny złom, ale te płaskie pokrętło ma jakby rewers i awers. Z widocznej strony wzory, z drugiej orzeł(nierówno nabity), a pod nim napis lub data(cztery znaki). Znajdowało się to w tym przedmiocie(reszta zdjęć)
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.