bodek1 Napisano 13 Grudzień 2006 Autor Napisano 13 Grudzień 2006 Orientujecie się co to za medal?? Jestem w małej konsternacji - Stalin i tekst francuski?? Kółko oczywiście współczesne.Awers - podobina batiuszki Josifa i napisa MARECHAL STALINERewers - HONNEUR A LA GLORIEUSE ARMEE ROUGE na tle gwiazdy czerwonej.Jakieś sugestie?Z góry dziękuję i pozdrawiamBogdan
coriolan Napisano 14 Grudzień 2006 Napisano 14 Grudzień 2006 To mało prawdopodobne,by ten medal dotyczył pułku Normandie-Niemen.Tu są medale z nim związane - pierwszy od góry został wykonany w paryskiej mennicy w 1948 r. w brązie /autorstwa Alberta David'a/.Pozostałe są rocznicowymi - poczynając od 1972 r. http://aviatema.nm.ru/fal_med/norm.htmLista 42 poległych lotników pułku N-N w obszernym artykule http://militera.lib.ru/h/lukashin/14.html
bodek1 Napisano 13 Grudzień 2006 Autor Napisano 13 Grudzień 2006 Orientujecie się co to za medal?? Jestem w małej konsternacji - Stalin i tekst francuski?? Kółko oczywiście współczesne.Awers - podobina batiuszki Josifa i napisa MARECHAL STALINERewers - HONNEUR A LA GLORIEUSE ARMEE ROUGE na tle gwiazdy czerwonej.Jakieś sugestie?Z góry dziękuję i pozdrawiamBogdan
bodek1 Napisano 17 Grudzień 2006 Autor Napisano 17 Grudzień 2006 Czyli w zasadzie dalej nic nie wiadomo o tym medalu czy wybili go rosjanie dla francuzów np. lotników czy francuzi na cześć armii czerwonej i kiedy. Jedyna pewna rzecz to to, że nigdzie nie moge znaleźć info o nim .Wszelkie sugestie mile widziane . Pozdrawiam Bogdan
bodek1 Napisano 13 Grudzień 2006 Autor Napisano 13 Grudzień 2006 A możesz podać bliższe informacje? Wiem czym była ta jednostka, ale możesz powiedzieć coś więcej odnośnie tego konkretnego medalu?
Cronos Napisano 13 Grudzień 2006 Napisano 13 Grudzień 2006 czytałem gdzieś ze w ramach Lend-Lease wraz z samolotami Huricane, Ruskie dostali przeszkolonych pilotów, ale nic mi nie wiadomo o ich losie, może ktoś wie??
janushew Napisano 14 Grudzień 2006 Napisano 14 Grudzień 2006 Był jakiś film na ten temat? chyba? lub wątek w którejś z radzieckich epopei z tej wojny? pozdr j
bodek1 Napisano 14 Grudzień 2006 Autor Napisano 14 Grudzień 2006 Nie uwierzycie ale wykopałem go na starym poniemieckim śmietnisku, kółko po oczyszczeniu doprawił syn, ciekawe jaka może być jego wartość ? Pozdrawiam bogdan.
Pytanie
bodek1
Orientujecie się co to za medal?? Jestem w małej konsternacji - Stalin i tekst francuski?? Kółko oczywiście współczesne.
Awers - podobina batiuszki Josifa i napisa MARECHAL STALINE
Rewers - HONNEUR A LA GLORIEUSE ARMEE ROUGE na tle gwiazdy czerwonej.
Jakieś sugestie?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Bogdan
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.