nansen Napisano 11 Grudzień 2006 Autor Napisano 11 Grudzień 2006 Szukam informacji dotyczących udziału w walkach po 20 września 1939 Ośrodka Zapasowego 10 PAL i 4 PAC - Wiem że organizowały sie w Kowlu.Dowódcą grupy był płk. Leon Koc.Będę również wdzięczny za dostęp do źródeł, foto itp. dot. walk tych jednostek we wcześniejszym okresie , zwłaszcza 10 PAL - przełamanie pozycji 10DP nad Wartą- rejon Uniejów,Glinne.Znam opracowania pp.Zarzyckiego i Jarno.Dziękuję.
bolas Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 Jeżeli znasz już opracowania pp. Jarno i Zarzyckiego to rzuć okiem w takie - tam też co nieco znajdziesz o 10 Palu, często przy okazji opisu walk pozostałych jednostek 10 DP:- Wincenty Kurek Końcowe walki 28 pułku strzelców kaniowskich w kampanii wrześniowej"- Rómmel Juliusz a Honor i Ojczyznę" - Kozłowski Włodzimierz Generał Franciszek Dindorf-Ankowicz - obrońca ziemi sieradzkiej i łódzkiej w 1939" cz. 1 i 2 (Rocznik Łódzki) - Polskie Siły Zbrojne w II wojnie światowej t. 1 Kampania wrześniowa - Wróblewski Jan Armia ŁÓDŹ" - Zawilski Apoloniusz Bitwy polskiego września"- GO PIOTRKÓW 1939" M.Bielski,- Uwagi i polemiki" J.Kirchmayer - uwagi do w.w. ksiażki Rómmla- Komentarze do historii polskich działań obronych 1939" M.Porwitt, Rocznik Oficerski 1939", a w nim pełna obsada oficerska z marca 1939 r.nieco więcej o żródłach do historii 10 DP - a szczególnie pułków piechoty 28 i 31 na:http://28pp.fora.pl/viewtopic.php?t=150
pnz59 Napisano 13 Grudzień 2006 Napisano 13 Grudzień 2006 Przykro mi, ale więcej o walkach 10 pal i 4 pac już raczej nie będzie. Chyba, że coś wyjdzie z tzw. archiwów domowych. Wszystkie źródła tak w Londynie jak i w CAW-ie i WBH wykorzystałem. W tym ostatnim była jedna relacja o walkach 4 pac, ale jakaś..... wypozyczyła i nie zwróciła. Ponieważ sporo stron ten materiał liczył więc wielce prawdopodobne, iz jakieś szczegóły nieznane tam były. Niestety albo zginęła albo została ukradziona (sic!).P.Z.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.