okejos Napisano 11 Październik 2003 Autor Napisano 11 Październik 2003 witam.czy ktoś może pomóc...jak wyglądało uzycie mp38 w niemieckiej armi w 39 roku. jakie jednostki jak był przydzielany od czego zalezało czy dany zołnierz miał mp czy mausera...
bjar_1 Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 Pewnie empiki w 1939 r. mieli oficerowie ,albo załogi wozów pancernych ,a i to pewnie nie wszyscy ,bo chyba MP-38 nie było dużo we wrześniu.Jak rozumuje błędnie to proszę o sprostowanie.pzdrbjar_1
polsmol Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 Ja rónierz nie mam pojęcia na ten temat ale przydział pistoletów maszynowych był prawdopodobnie takisam jak w innych armiach (dow. drużyn itp.) włącznie z naszą (chociaż jak wiadomo w 1939 roku polskich pm było bardzo mało to były przygotowane odpowiednie reguły ich przydział).Nie wiem ile było MP-38 ale chyba całkiem sporo bo nawet zdażało się, ze wpadały w ręce naszych żołnierzy i były przez nich używane (np. mjr. Skibiński miał jeden).
Gość Napisano 16 Listopad 2003 Napisano 16 Listopad 2003 mjr. Skibiński z 10 BKZmot. miał WALTERA P-38 zdobycznego, a jakże. ( za Pierwsza pancerna- jego autorstwa ) W 10 BKZmot używano pm SUOMI kal.9mm A w wojskach niemieckich pokutowały starsze Schmeisery MP 28/
vonadamski Napisano 16 Listopad 2003 Napisano 16 Listopad 2003 Witam!!!W 39 roku nie bylo zbyt wiele MP`iakow wykonano 8772 MP38. MP mieli uzywac dowodcy druzyn, plutonow i kompanii choc nie bylo jasnej koncepcji uzycia tej broni (w 1939r.) Uzywaly ich rowniez zalogi czolgow szczegolnie ladowniczowie [w czolgach z dzialem :)] wiecej nie pamietam.Z powazaniem vonadamski
polsmol Napisano 16 Listopad 2003 Napisano 16 Listopad 2003 Czyżby Walter P-38 był pistoletem maszynowym? Oj chyba nie. Skibiński w rejonie Lwowa jeżeli -mnie pamięć nie myli- urzywał a właściwie woził w samochodzie zdobyczny pistolet maszynowy. Nie jakiego był typu i czy był właśnością samego Skibińskiego czy go porostu został od kogoś pożyczony na krótko. Napewno jednak jakiś zdobyczny pm przewija się we wspomnieniach Skibińskiego z 1939 roku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.