dunaj65 Napisano 9 Grudzień 2006 Autor Napisano 9 Grudzień 2006 WitamMam takie nietypowe pytanie lecz dla mnie bardzo ważne co powinno być na plecaku „Sierściuch” i w plecaku WH/SS. Proszę o pomoc będę bardzo wdzięczny,Pozdrawiam dunaj65
otto33 Napisano 9 Grudzień 2006 Napisano 9 Grudzień 2006 rózne rzeczy były troczone, najbardziej popularne to koc i menażka, mniej popularne to zelta, a prawdziwą rzadkością było troczenie patelni o średnicy ok 20cm
dziadziu Napisano 9 Grudzień 2006 Napisano 9 Grudzień 2006 Metalowe haki na klapie przedstawionego plecaka służyły do zaczepiania A-ramy.
dunaj65 Napisano 9 Grudzień 2006 Autor Napisano 9 Grudzień 2006 a do czego służył ten trok na przedniej części śierścucha
dunaj65 Napisano 10 Grudzień 2006 Autor Napisano 10 Grudzień 2006 Witam ponownie,Co to jest „A-rama” i co konkretnie żołnierz WH/SS nosił w tym plecaku?Pozdrawiam dunaj65
dunaj65 Napisano 11 Grudzień 2006 Autor Napisano 11 Grudzień 2006 Proszę o pomoc z tym plecakiem.A przy okazji znalazłem ciekawe foto ekwipunku żołnierza WH lecz niestety nie ma tam plecaka ;(
michalczewski Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 Stelarz plecaka szturmowego (A-rama). Na ostaniej wklejonej przez ciebie fotce miedzu szelkami jest parciany element w ksztalcie trojkata-to wlasnie jest A-rama".D-ringi na gorze tornistra sa do zaczepienia hakow stelarza a trok na dole do spiecia dolu.Na stelarzu nosilo sie zazwyczaj menazke, plachte namiotowa, oraz czasem torbe plecaka szturmowego. Niekiedy troczono tez do tego stelarza koc.
Horst Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 benny, menażkę nosiło się w środku plecaka, w specjalnej kieszonce.
Benny Hill Napisano 14 Grudzień 2006 Napisano 14 Grudzień 2006 Mialem 2 siersciuchy" szturmowe, z d-ringami zamiast pasow nosnych. Jeden z wstawkami z czarnej skory (1942) i z brazowymi (1943). Zaden z nich, nie mial takiej kieszeni. Widzialem natomiast plecak z taka kieszonka, w izbie pamieci w mojej szkole. Do czego w takim razie Twoim zdaniem, jest ten trok na klapie? Ja sie nie upieram przy mojej teorii.Pozdrawiam
Boruta Napisano 14 Grudzień 2006 Napisano 14 Grudzień 2006 Ja mam taki z kieszonką z 43 roku.Pozdrawiam
Frozzer Napisano 14 Grudzień 2006 Napisano 14 Grudzień 2006 trok jest do mocowania dolnej czesci Aramy zeby podczas biegania czy szybszego chodzenia ramka nie latala na plecaku i nie sluzyl on do mocowania menazkipoza tym jak sobie wyobrazasz mocowanie menazki do tego troku - po 5 krokach bylaby juz zgubiona bo trok ten jest zapinany na knopik, pomijam fakt ze jest on bardzo krotkiprzy noszeniu aramy na plecaku menazke mocowalo sie wlasnie do aramy i nie przenoszono jej w plecaku
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.