profos Napisano 8 Grudzień 2006 Autor Napisano 8 Grudzień 2006 Witam! Mam pytanko do użytkowników Minelaba. Czym, oprócz ceny, różnią się te dwa wykrywacze? Chodzi mi o zasięg i czułość na kolorek (monetki).Gdzieś wyczytałem, że praktycznie niczym szczególnym się nie różnią, jednak cena tego pierwszego jest o kilkaset złotych wyższa. Pytam, bo chciałbym wymienić wykrywacz, a nie wiem który wybrać.
don66 Napisano 8 Grudzień 2006 Napisano 8 Grudzień 2006 Podstawowa różnica to praca wieloczęstotliwościowa Sovereigna, a tym samym lepsze osiągi i dyskryminacja. Musketeer to sprzęt niższej klasy. Najlepszą dyskryminację ma jak dotąd Minelab Explorer choć jest trochę przyciężki tak jak Sovereign. Osobiście używam i znacznie poprawiło mi się znajdywanie kolorowej drobnicy jak monetki, biżuteria itp. Jeżeli masz zamiar szukać właśnie tego, to lepszy będzie Sovereign.
Indar Napisano 8 Grudzień 2006 Napisano 8 Grudzień 2006 Witam.Przez ostatni sezon, w sumie jeszcze wciąż, dosyć intensywnie używałem Muszkietera". Nie jestem w stanie porównać go do Sovereigna, pozwolę sobie jednak powiedzieć kilka słów o muszkieterku.Jest to dosyć fajny sprzęt, moim zdaniem stworzony bardziej do koloru niż do all metal. Łykam nim klamerki carskie z ok pół metra, spokojnie łyka tez małe sreberka i inne kolorowe rzeczy, na odpowiednich głębokościach uzależnionych od głeby. Oczywiście nie umywa się on do Explorera, ten bije go na głowę kilkukrotnie - ale bije go również ceną... :)Zupełnie nieprzydatny dla mnie jest tryb pinpoint, wolę się schylić i po kawałku miotać" ziemię przed sondą niż bawić się w amierzanie".Muszkieter nie posiada wskażnika", ale rodzaj metalu, głębokość itp można mniej więcej ocenic po sygnale. Po jakimś czasie użytkownik uczy się" sygnałów, które nota bene są dosyć czytelne. Bez problemu można odróżnić sygnał łuski od kapsla, a ten od kawałka metalu który przebił się przez dyskryminację. Tak samo jasna staje się głębokość - ale to wszystko wymaga nauki. Muszkieter w trybie dyskryminacji jest bardzo dynamiczny", wymaga miotania. Zdarzyć się może iż jeśli bardzo wolno zamieciesz nad jakimś fajnym kolorkiem to owego kolorku nie wyczuje. Ta cecha strasznie irytuje podczas pracy dajny na to w krzakach. Sonda się obija, przy tym wydaje dziwne dzwięki - prawdą jest że idealnym środkowiskiem dla Muszkietera jest łączka (plaża), czyli płaska niezarośnięta przestrzeń. Ahm, zapomniałbym o jednym - po całym dniu pracy z Muszkietrem nie czujesz ręki. Pragniesz tylko położyć ją i nie musieć za sobą wlec :) Ciężkie dosyć jest te diabelstwo.Reasumując, to dobry sprzęt jak na swoją cenę. Używam go od dwóch lat i nie planuję się z nim rozstać. Ale może dlatego że nie spróbowałem czegoś innego ;)kłaniamIndar
simon07 Napisano 9 Grudzień 2006 Napisano 9 Grudzień 2006 Minelab Sovereign. Dla mnie bomba. Od początku tego sezonu chodzę z Suwerenem. Na prostej sztycy.Kilka wrażeń - od momentu rozpakowania kartonu.Wykrywacz bardzo estetyczny. Bezproblemowy w montażu.Jasna i przejrzysta instrukcja obsługi. Szukam kolorków i na kolorki bardzo polecam. dla chodzących wolniej i tych, którzy sprintem pole przemierzają. Z GT nie ma opisanego wyżej problemu częstotliwości machania cewką. Pierwsze wyjścia na najbardziej pod Suwałkami przechodzone Rutusami i Smętkami pole... i pierwsze trafienia. Czuć wieloczęstotliwościowość. Akumulatory fabryczne wystarczają na 12 godzin chodzenia na słuchawkach. Na początku chodziłem na AUTO czułości. Z czasem zacząłem eksperymentować ze swoimi ustawieniami. Czułość na godzinę 11-13 w zależności od miejscówki. Dyskrymina na godzinę 7 - 8. Guziki zamiast z 20 cm - spokojnie z 30. Dodatkowo gdy trafiały się guziki mosiężne z odrobiną rdzy Suweren wyciągał je z naprawdę zaskakujących głębokości. Nie będę pisał bajek, że z pół metra, bo nie mierzyłem, ale zaskoczony bywałem nie raz i nie dwa... Nie chodzę na SilentSearch - sięga wtedy - wydaje mi się - głębiej i na podstawie sygnału progowego po minięciu przedmiotu ma się pewność, co jest pod cewką. Identyfikacja tonowa 99 na 100 możliwych.Z funkcji NOTCh nie korzystam. Dyskryminacja w dyskryminacji za dużo wycina. Podobnie nie używam PinPoint. Jak napisałem wcześniej szukam kolorowych rzeczy. Zdarzało mi się jednak wyskoczyć" na militarkę. Kto pisze, że to cienki sprzęt na żelastwo" nie wycisnął z niego widać zbyt dużo. Albo, druga opcja, nie doczytał w instrukcji jak prawidłowo odpalić maszynę na AllMetal. Okazuje się, że kolejność wykonywania poszczególnych pstryknięć" na panelu jest bardzo istotna. Daje się tu odczuć niepowtarzalną możliwość Suwerena - doskonałe śledzenie gruntu. Warto odpuścić sobie SilentSearch.Teraz coś o legendarnej już kiepskiej ergonomii Minelabów.Panowie - krótka rada dotycząca i Suwerena i Muszkietera. Prosta sztyca. Wykrywacz ma wówczas idealny balans. Trzeba się nauczyć wykorzystywania opaski na przedramię i dłoń. Pracuje się nim doskonale. Mimo wszystko nie jest to jednak wykrywacz dla pierwszaków". Ja nawet po kilku godzinach w plenerze NIGDY nie narzekałem na ból ręki. Myślę, że pytanie z cyklu co jest lepsze - odnośnie wykrywaczy - jest niezbyt sensowne. Poszukaj w swoim środowisku osób, które z obiema wykrywkami pracowały dłużej. Poproś o możliwość pochodzenia. Podpytaj. Każdy wybiera wykrywacz dla siebie. Nie dla ciotki brata szwagra syna.... Dla mnie Suweren jest bajeczny. Mam kolegę, który od wiosny kopie cacka Muszkieterem. Nie sprzeczamy się jednak, który jest LEPSZY. Doświadczony kopacz z Muszkieterem wykopie więcej niż świeżak z GT czy Explorerem.... Nie ma co się oszukiwać. Kopać, pytać, eksperymentować.... I kopać raz jeszcze. Recepta na sukces. Z wykrywkami podobnie jak z szybkimi samochodami. Srebrne porsche czy czerwone ferrari. Oba szybkie, mocne... a jednak jest to COŚ, co decyduje, że obie marki sprzedają się dobrze.... Jeden woli to inny tamto. Pamiętaj, pytanie innych nic nie kosztuje. Na końcu jednak musi być TWOJA poparta choćby jednym wyjściem w teren - przed zakupem - decyzja. Pamiętaj stare przysłowie - Każdy Żyd swoją partię chwali". Każdy kopacz swoją piszczałę...Darz dół.Pozdrawiam.
DarekD Napisano 9 Grudzień 2006 Napisano 9 Grudzień 2006 Doświadczony kopacz z Muszkieterem wykopie więcej niż świeżak z GT"Mam GT od stycznia .. zaczynamy się rozumieć:)
DarekD Napisano 9 Grudzień 2006 Napisano 9 Grudzień 2006 Po sezonie używania na GT nie bardzo widać śladów terenu, może kilka rys,sprzęt bardzo solidnie wykonany. Bardzo. Może zamiast nowego Muszkietera nieco używany GT albo Elite trafisz na all. (swojego nie sprzdaję :)) Kopię czasem za znajomym z Quattro - kompleksów nie mam :) Często słyszę - Darek sprawdź czy tu jeszcze coś jest (łazi bez słuchawek to co ma słyszeć?:)) Słuchawki DOBRE to przy Sovereignie podstawa.PozdrawiamDarek
wulfgar Napisano 9 Grudzień 2006 Napisano 9 Grudzień 2006 Czy w sovereignie jest mozliwe chodzenie w trybie all metals bez pinpointu? bo w muskieterze jest to to raczej przypisane do trybu all metal. Ustawienie all metals bez pinpointu powoduje ze wykrywacz zachowuje sie niestabilnie. ale moze w sovereignie jest inaczej....
k-szela Napisano 10 Grudzień 2006 Napisano 10 Grudzień 2006 Muszkieter ma kiepski all metal i kiepski pinpoint jedyny słuszne ustawienie to tryb dyskryminacji ( miałem muszkietera adv. 3 lata ) na kolor sprzęt bardzo dobry choć troche złomu nim wyjałem. Teraz mam x-terrkę 30 z cewką 10,5 DD i jestem zadowolony choć są niedosyty i przymierzam się do 70. W x-terrce w końcu jest jako taki tryb all-metal ( z identyfikacją tonową ) i fajny pinpoint.
Martin Napisano 10 Grudzień 2006 Napisano 10 Grudzień 2006 Na czym polegaja niedosyty ? Pytam zupełnie poważnie.pzdr.
k-szela Napisano 10 Grudzień 2006 Napisano 10 Grudzień 2006 hehe:D na pewno zasięg przydałby się ciut lepszy i strojenie kompensacji wpływu gruntu.
wulfgar Napisano 10 Grudzień 2006 Napisano 10 Grudzień 2006 Mam muszkietera juz z 5 lat. ale mysle o x-terra 70 lub lub fisher coinstrike ewent c.scope 1220
sanczoto Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 Potwierdzam : Minelab sovereign jest świetny na kolor - miałem też explorera 2 i możecie wierzyć lub nie - nie ma żadnej różnicy zasięgów między nimi. (oczywiście nie biegałem po lesie z linijką, choć explorer jakoś ciągnie więcej ale na pewno nie głębiej) POZDRo! :))
jacek825 Napisano 14 Grudzień 2006 Napisano 14 Grudzień 2006 Też szukam Sowenirem gt , zasięgi ma kosmiczne , bardzo dobry sprzęt na kolor , na all metalu nie chodziłem to nie będę się wypowiadał ,ale na kolor polecam !!!!!!
ładziak111 Napisano 26 Grudzień 2006 Napisano 26 Grudzień 2006 mam sovereina gt. pokrętła dyskr. i notch ustawione na zero czyli nic nie kręcę i nie próbuję odrzucać . na kolory i na żelastwo nadaje się w 100% . jest to b.dobry sprzęt , choć nie jest tani - godny uwagi . NARESZCIE udało mi się trafić na wątek nie o RUTUSIE i jego odmianach . producent zaczyna trochę przesadzać z reklamą i z podstawianiem " pytających i odpowiadających . jeszcze 20 lat eksperymentów i może powstanie jakiś RUTUS o podobnych zaznaczam , podobnych parametrach . pozdrawiam
DarekD Napisano 26 Grudzień 2006 Napisano 26 Grudzień 2006 :) nie wywołuj wilka z lasu :)NOTCH to rozumiem, ale DYSKRYMINACJI też nie używasz?A IRON MASK?Uzywasz wskaźnika?PozdrawiamDarek
DarekD Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 Ja szukam w zasadzie tylko monet,dyskryminacji więc jednak używam :) Ale spróbuje poszukać po Twojemu :)U mnie chyba działa, więc zobacz, może u Ciebie też:- przełacz na SILENT a potem przekręć TRESHOLD na tyle by jednak usłyszeć sygnał wiodący. WYDAJE mi się że sięga wtedy jeszcze głebiej.PozdrawiamDarek
simon07 Napisano 28 Grudzień 2006 Napisano 28 Grudzień 2006 Tu moje przykładowe nastawy na pole. Dostrojenie Sensitivity zależy czy oranica czy zbity plac. Na oranicy czułość nieco mniejsza- więcej zakłóceń. Po ubitym chodzę na tresholdzie, oranica silent. Zwróćcie uwagę na dyskryminację - mam sprawdzone na kilku przykładach, że Iron mask na oranicy sprawdza się doskonale, natomiast lepsze osiągi na ubitej łące - polu miałem na dysckr - on.Sygnał progowy - 14-14,5 - znaczy przed godziną 15" :)U mnie działa. Ale jak zawsze czekam na podpowiedzi, człowiek uczy się całe życie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.