Skocz do zawartości
  • 0

Jak odróżnić fragmenty kości ludzkich od zwierzęcych

Menzo

Pytanie

Napisano
Pytanie dość banalne ale.. Wiele razy znajduje się na wykopkach różne kości, kostki i fragmenty. Znam mniej więcej szkielet człowieka ale czasami trudno jakiś fragment przypasować do szkieletu ogólnego człowieka. Zastanawiam się po czym mozna odróznić kości ludzkie od zwerzecych. Chodzi mi o strukture budowy i wpływ czasu" na ich stan. Wiele azy jst to pomocne w lokalizacji pewnych zdarzeń historycznych.

++++++++++++++ Pozdrawiam ++++++++++++++++++++

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chcialem przypomniec że powinno sie zawsze zawiadomic policje jesli znajdziecie w lesie ludzkie szczatki. Mogą one wcale nie pochodzic z czasów wojny ale np byc sladami niedawnej zbrodni.
pozdrawiam
Napisano
akcej u dorosłego człowieka nie ma takich kosteczek (chyba) pewnie zwierzęce ( na paliczki palców to na maxa za duże a na inne części ciała za małe )

nie jestem biegłym sądowym więc moge sie mylic

pozdro
Napisano
Chodzi mi o to czym sie różnią na powiedzmy pierwszy rzut oka ( kolor, struktura budowy, itp.) . Wiem jak wygląda szkielet człowieka:D. Powiedzmy ze znajdujemy mały, odłupany kawałek kości.. Moze pochodzić np. z piszczeli lub kości udowej..niewiemy!(?) Ale czym sie różni od zwierzecej. Chciałbym znać metody odrózniania.
Ok. 2 lata temu, na National G., oglądałem program w którym archeolog tłumaczył róznice w rozpoznawaniu kości ludzkich od zwierzecych. Robił to na przykładzie małych fragmentów- kilka cm.
Wiem ze Chodzi właśnie strukture budowy i kolor.
++++++++++++++++++++++ POZDRO +++++++++++++++++++++
Napisano
Pytanie dość banalne ale.. Wiele razy znajduje się na wykopkach różne kości, kostki i fragmenty. Znam mniej więcej szkielet człowieka ale czasami trudno jakiś fragment przypasować do szkieletu ogólnego człowieka. Zastanawiam się po czym mozna odróznić kości ludzkie od zwerzecych. Chodzi mi o strukture budowy i wpływ czasu" na ich stan. Wiele azy jst to pomocne w lokalizacji pewnych zdarzeń historycznych.

++++++++++++++ Pozdrawiam ++++++++++++++++++++

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie