kiler p Napisano 1 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2006 Zakupiłem niedawno krótką puszke RSC. Gdy przyszła okazało się, że nie jest okrągła, ale elipsoidalna w przekroju. Co ciekawe na dolnej ściance nie widać, żeby była w jakikolwiek sposób ściśnięta (gdyby było to uszkodzenie mechaniczne to raczej byłoby to tam widoczne w postaci zwichrowań, a nic takiego nie ma). Dlatego mam pytanko - co to może być ? Czy w pewnym okresie te puszki były produkowane jako elipsoidalne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 2 Grudzień 2006 Share Napisano 2 Grudzień 2006 daj foto bo nawet nie wiem jak wyglada puszka elipsoidalna :Ppozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 3 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2006 Elipsoidalny, czyli nie kołowy. Wszystkie egzemplarze jakie dotąd widziałem były okrągłe, a ta jest jakby spłaszczona. Poza tym otwiera się w przeciwnym kierunku niż reszta (zaczepy na paski są na tym zdjęciu po lewej stronie). Jeszcze dodatkowe pytanie - czy wszystkie puszki polskie miały instrukcję pod wiekiem ? Moja nie ma i nigdy jej raczej tam nie było, bo nie ma na farbie żadnych śladów usuwania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 3 Grudzień 2006 Share Napisano 3 Grudzień 2006 podeslij inne fota ja przy wczesnych puszkach (tych z biciami na dnie )tez nie mam kartek...pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 3 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2006 U mnie nie ma zadnych bić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 3 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2006 I jeszcze to: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 5 Grudzień 2006 Share Napisano 5 Grudzień 2006 z tego widac ze pucha sie poprostu troche zgniotła...to jest moja teza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 5 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 5 Grudzień 2006 I od tego zgniecenia wszystkie klamerki przeskoczyły na druga stronę puszki ? Takie zgniecenie zostawiłoby jakieś ślady - jestem przekonany, że to fabryczny kształt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Witam! Puszka elipsa, a wieko okrągłę? Hmmm... Chyba jednak przygniecona puszka.A z tymi klamerkami to ciakawa sprawa. Rzeczywiście są po przeciwnej stronie niż powinny.Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 22 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2006 Wieku jest również w kształcie elipsy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 22 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2006 Wieko" naturalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 22 Grudzień 2006 Share Napisano 22 Grudzień 2006 Jak dla mnie to jedna z wielu odmian puszek francuskich z okresu I ws. Jak wiemy na poczatku lat 20-stych polska armia zakupila pewna ilosc w/w masek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 22 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2006 Też na początku tak myślałem, jest jednak jedno ale - francuskie puszki pierwszowojenne miału zaczepy na paski przylutowane do obudowy (coś jak II wojenne niemieckie), natomiast w moim egzemplarzu zaczepy te są typowo polskie - ruchome, mocowane na 4 nity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 22 Grudzień 2006 Share Napisano 22 Grudzień 2006 Jak dla mnie to z fot to najzwyklejsza pucha od najzwyklejszej RSC. Jezeli sie czym różni to warto pamietać że nie tylko WP uzywalo tych masek w okresie miedzywojennym. Historia podobna jak z adrianami" - to że mamy w łapie adriana wcale nie oznacza od razu z góry że to francuski albo ex-polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 22 Grudzień 2006 Share Napisano 22 Grudzień 2006 no wlasnie Bolek ty siedziesz w tych gazach" ;-) jakie inne armie Europejskie stosowały puchy francuskie typu rsc??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 23 Grudzień 2006 Share Napisano 23 Grudzień 2006 Np. armia rumuńska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 3 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2007 No i wyjaśniło się - moja puszka pochodzi z Estonii:http://aboutww2militaria.com/July_update/gasmask2.jpgW jaki sposób trafiła na ziemie polskie (strychowiec), to już będzie wielką zagadką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.