kiler p Napisano 1 Grudzień 2006 Autor Napisano 1 Grudzień 2006 Zakupiłem niedawno krótką puszke RSC. Gdy przyszła okazało się, że nie jest okrągła, ale elipsoidalna w przekroju. Co ciekawe na dolnej ściance nie widać, żeby była w jakikolwiek sposób ściśnięta (gdyby było to uszkodzenie mechaniczne to raczej byłoby to tam widoczne w postaci zwichrowań, a nic takiego nie ma). Dlatego mam pytanko - co to może być ? Czy w pewnym okresie te puszki były produkowane jako elipsoidalne ?
marek123 Napisano 2 Grudzień 2006 Napisano 2 Grudzień 2006 daj foto bo nawet nie wiem jak wyglada puszka elipsoidalna :Ppozdro
kiler p Napisano 3 Grudzień 2006 Autor Napisano 3 Grudzień 2006 Elipsoidalny, czyli nie kołowy. Wszystkie egzemplarze jakie dotąd widziałem były okrągłe, a ta jest jakby spłaszczona. Poza tym otwiera się w przeciwnym kierunku niż reszta (zaczepy na paski są na tym zdjęciu po lewej stronie). Jeszcze dodatkowe pytanie - czy wszystkie puszki polskie miały instrukcję pod wiekiem ? Moja nie ma i nigdy jej raczej tam nie było, bo nie ma na farbie żadnych śladów usuwania.
marek123 Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 podeslij inne fota ja przy wczesnych puszkach (tych z biciami na dnie )tez nie mam kartek...pozdro
marek123 Napisano 5 Grudzień 2006 Napisano 5 Grudzień 2006 z tego widac ze pucha sie poprostu troche zgniotła...to jest moja teza
kiler p Napisano 5 Grudzień 2006 Autor Napisano 5 Grudzień 2006 I od tego zgniecenia wszystkie klamerki przeskoczyły na druga stronę puszki ? Takie zgniecenie zostawiłoby jakieś ślady - jestem przekonany, że to fabryczny kształt.
Łukasz Napisano 21 Grudzień 2006 Napisano 21 Grudzień 2006 Witam! Puszka elipsa, a wieko okrągłę? Hmmm... Chyba jednak przygniecona puszka.A z tymi klamerkami to ciakawa sprawa. Rzeczywiście są po przeciwnej stronie niż powinny.Pozdrawiam, Łukasz
kiler p Napisano 22 Grudzień 2006 Autor Napisano 22 Grudzień 2006 Wieku jest również w kształcie elipsy.
marek123 Napisano 22 Grudzień 2006 Napisano 22 Grudzień 2006 Jak dla mnie to jedna z wielu odmian puszek francuskich z okresu I ws. Jak wiemy na poczatku lat 20-stych polska armia zakupila pewna ilosc w/w masek...
kiler p Napisano 22 Grudzień 2006 Autor Napisano 22 Grudzień 2006 Też na początku tak myślałem, jest jednak jedno ale - francuskie puszki pierwszowojenne miału zaczepy na paski przylutowane do obudowy (coś jak II wojenne niemieckie), natomiast w moim egzemplarzu zaczepy te są typowo polskie - ruchome, mocowane na 4 nity.
bolas Napisano 22 Grudzień 2006 Napisano 22 Grudzień 2006 Jak dla mnie to z fot to najzwyklejsza pucha od najzwyklejszej RSC. Jezeli sie czym różni to warto pamietać że nie tylko WP uzywalo tych masek w okresie miedzywojennym. Historia podobna jak z adrianami" - to że mamy w łapie adriana wcale nie oznacza od razu z góry że to francuski albo ex-polski.
marek123 Napisano 22 Grudzień 2006 Napisano 22 Grudzień 2006 no wlasnie Bolek ty siedziesz w tych gazach" ;-) jakie inne armie Europejskie stosowały puchy francuskie typu rsc???
kiler p Napisano 3 Czerwiec 2007 Autor Napisano 3 Czerwiec 2007 No i wyjaśniło się - moja puszka pochodzi z Estonii:http://aboutww2militaria.com/July_update/gasmask2.jpgW jaki sposób trafiła na ziemie polskie (strychowiec), to już będzie wielką zagadką.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.