Skocz do zawartości

Puszka na maske RSC

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem niedawno krótką puszke RSC. Gdy przyszła okazało się, że nie jest okrągła, ale elipsoidalna w przekroju. Co ciekawe na dolnej ściance nie widać, żeby była w jakikolwiek sposób ściśnięta (gdyby było to uszkodzenie mechaniczne to raczej byłoby to tam widoczne w postaci zwichrowań, a nic takiego nie ma). Dlatego mam pytanko - co to może być ? Czy w pewnym okresie te puszki były produkowane jako elipsoidalne ?

Elipsoidalny, czyli nie kołowy. Wszystkie egzemplarze jakie dotąd widziałem były okrągłe, a ta jest jakby spłaszczona. Poza tym otwiera się w przeciwnym kierunku niż reszta (zaczepy na paski są na tym zdjęciu po lewej stronie).

Jeszcze dodatkowe pytanie - czy wszystkie puszki polskie miały instrukcję pod wiekiem ? Moja nie ma i nigdy jej raczej tam nie było, bo nie ma na farbie żadnych śladów usuwania.

• 3 weeks later...
Też na początku tak myślałem, jest jednak jedno ale - francuskie puszki pierwszowojenne miału zaczepy na paski przylutowane do obudowy (coś jak II wojenne niemieckie), natomiast w moim egzemplarzu zaczepy te są typowo polskie - ruchome, mocowane na 4 nity.

Jak dla mnie to z fot to najzwyklejsza pucha od najzwyklejszej RSC. Jezeli sie czym różni to warto pamietać że nie tylko WP uzywalo tych masek w okresie miedzywojennym. Historia podobna jak z adrianami" - to że mamy w łapie adriana wcale nie oznacza od razu z góry że to francuski albo ex-polski.

• 5 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie