Skocz do zawartości
  • 0

Kulka kamienna?

SP17

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam może to być kulka do ścierania wygrawerowanych ale już nie potrzebnych matryc drukarskich marmurowych aby można je bylo urzyć ponowinie (wygrawerować to co ma być odbijane na papierze). Wygląda to tak że kładzie się taką płytę na stole wibracyjnym wysypuje się te kulki i one przemieszczając się po powierzchni płyty ścierają ją.
Miałem kiedyś takie kulki białe i czerwone pozdr marek.

Dago, do grania w kulki, kulki są inne, szklane, a kulki gliniane z jakiś powodów były w butelkach do lemoniady i być może innych napitków na przełomie XIX i XX w. Może ktoś wie czemu to służyło, bo nie chciałbym połknąć takiego dodatku.

Nie mam pojęcia co do przeznacenia, ale fakt że od jakiejś gry może być (choć na kręgle to trochę za mała;)). Co do sprawdzenia czy ceramiczna, to by trzeba poważyć, porównać gęstość z tabel itp, nie pamiętam już dokładnie jak bo fizykę miałem ostatnio w liceum;)))
Idę spać, często pracuję w nocy a wtedy (prawie) nikt nic nie pisze na forum - nudno.

Właśnie przed chwilą pomyślałem sobie by napisać o tym, że właśnie piszczałą wykryłem!!!!!!! I cały czas się zastanawiam jak to się stało? Może obok był jakiś śmieć, który dał sygnał. Kulka waży 2,5g. Kulka ołowiana tej samej śerdnicy-15g.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie