Skocz do zawartości

Piłsudski na śląsku

Klaus BOLS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie potrzebuje wszelkie informacje na temat, wizyt Piłsudskiego na śląsku. Spis miejscowosci, i powody odwiedzin. Krotkie opisy wizyt.
bardzo prosze o pomoc

pozdrawiam KLAUS
Napisano
Piłsudski w Tychach:

Dnia 22 sierpnia 1922 r o godzinie 9 rano Naczelnik Państwa J.P. w otoczeniu świty przybył samochodem do Tychów.
Przywitał go miejscowy proboszcz ks.prałat Kapica i przedstawiciel gminy p.Jan Drabik, ławnik po przywitaniu się udał się naczelnik do koscioła,wraz ze świtą,po krótkiej modlitwie,udał się na probostwo, przyjęty śniadaniem. Potem odjechał entuzjastycznie żegnany w stronę Rybnika.

pozdrawiam
d007
Napisano
W. Jędrzejewicz i J. Cisek w monumentalnym Kalendarium życia Józefa Piłsudskiego" podają, że wizyta Marszałka na Śląsku odbyła się w dniach 26-28 VIII 1922.

26 VIII odwiedził Piekary Śląskie, 27 - Katowice, gdzie wieczorem wojewoda Józef Rymer wydał bankiet, a Marszałek wygłosił przemówienie, 28 - wiele miejscowości nad dawną granicą niemiecko-rosyjską" - niestety, bez bliższych szczegółów które konkretnie, ale podano bibliografię: Żołnierz Polski" nr 38(317)1922 i Myśl Polska" 20(42)1937.
Napisano
Witam!
Pan marszałek Józef Piłsudzki brał udział w uroczystości w Katowicach na Rynku gdzie dekorował wraz z gen. Szeptyckim oficerów WP i powstańców Śląskich za udział w Powstaniach Śląskich 1919-1920-1921.
Marszałek odznaczał Orderami Krzyża Virtuti Militari kl. V a generał Krzyżami Walecznych 1920.
Krewniak mojej żony otrzymał odznaczenie na tej uroczystości - Krzyż Walecznych 1920 za udział w II i III Powstaniu Śląskim.
Napisano

Zdjęcie z uroczystości o której napisałem wcześniej, marszałek Piłsudski stoi tyłem do fotografa, dekorując kolejnego kawalera Orderem Virtuti Militari.

Napisano
Krewny mojej żony stoi w siódmym szeregu, licząc od str. lewej zdjęcia.Licząc w szeregu od str. lewej zdjęcia, dziewiąty w jasnej marynarce ze str. prawej ma ppor. WP.
Napisano
Witam

Jako ciekawostke podam, iz od 08 wrzesnia do 03 pazdziernika 1934 roku, Pilsudski wypoczywal w dworze rodziny mojej babki- u Panstwa Kepinskich w Moszczanicy.
Byly to ostatnie wakacje ...
To okolice Zywca, czyli obecnie woj. slaskie :)
Napisano
qrcze..malczik..byłeś szybszy:)właśnie chciałem o tym napisac;)to może choc dodam że w Dworku obecnie mieści sie Technikum Rolnicze czy cus takiego a zdj. Dziadka" w ok.Żywca jest sporo tu i tam:)pozdrawiam
Napisano
a potem wybudowano zameczke na zadnim groniu- coby prezio Moscicki (szacunek !) mial gdzie odpoczywac :)
Osobiscie zapamietam do konca zycia slowa Marszalka, ze Polska jest jak obwarzanek- to co najcenniejsze na zewnatrz a w srodku pusto

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie