Skocz do zawartości

Polskie nazwiska w Waffen SS

Kaligari

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzisiaj znalazlem dunska stronke odnosnie zolnierzy waffen ss odznaczonych krzyzem rycerskim i poszczegolnymi jego odmianami,bardzo duzo zdjec,wszystko jest poukladane alfabetycznie,ale to co mnie niepokoji to fakt ze doliczylem sie tam ok 8 polskich nazwisk:
Kloskowski
Lipinski
Nowak
Nowotnik
Polewacz
Przedwojewski
Swierzinski
i Pan Swientek,ktory w moich ochach zasluguje na szegolna uwage z racji tego ze ma typowo slowianskie rysy twarzy.
Jak wy to rozumiecie?
czy to naprawde polacy???
http://www.frikorps-danmark.dk/Danske/Ridderkorsmodtagere.htm
i
http://www.frikorps-danmark.dk/Danske/Ridderkorsmodtagere2.htm
Napisano
czy Kirchmayer był Niemcem?
myślę, że niejeden...
Ale ten od Pamiętników" i Powstania warszawskiego" napewno nie.

czy Leszek Miler jest Niemcem?
Janusz Weiss i inni...

Kim byli - są, Mazurzy?

odpowiedz sobie na te pytania...

czy to naprawde polacy???odnosnie zolnierzy waffen ss
przeczytaj wątek poniżej - ze zrozumieniem
i będziesz wiedział
Napisano
Nazwiska jak nazwiska, to że brzmią z polska to nic nie znaczy.
Zobacz sobie tablice poległych niemieckich podwodniaków w Kiel, chyba w każdym składzie załogi są polsko brzmiące nazwiska.
pzdr
ps, znam jeden przypadek kiedy esesman nazywał się Kaczorowski, i co? I nic :)
Napisano
Mojej żony dziadek był w WH –do domu przyszło dwóch panów w skórach zapytało go jak się nazywała twoja babka ?-dziadek odpowiedział Klaman-no i Gut odpowiedzieli panowie toz .że jesteś Niemcem powiedzieli i poszli.Za pare dni dostał papiery że jest Obywatelem Rzeszy trzeciej kategorii-a na drugi dzień wezwanie do jednoski wojskowej –tyle miał do gadania !Rzecz działa się w okolicach Człuchowa w 1940 roku .Jak znajdę dokumenty bo gdzieś są u ciotki to wrzucę skan-pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie