Witam -mam prośbę dotyczącą identyfikacji elementu odnalezionego we miejscu zniszczonych przez Niemców samolotów.Jest to kierownica pozbawiona przez majsterkującą okoliczną ludność ustawionych co 120 stopni trzech pałąków umożliwiających mocowanie do kolumny kierowniczej.W środku koła znajduje się stalowy płaskownik.Pałąki mocowane były od spodniej strony, na górnej powierzchni znajdują się dwa współśrodkowe rowki.W pobliżu znalazłem też bloczek prowadzący prawdopodobnie jakieś linki sterownicze lub inne cięgła.Ma średnicę 110 mm i znajduję się na nim następujący ciąg cyfr,rząd górny : R8-210.931-030002 i dolny : 3115.4 MU 7468.Na pobliskim lotnisku były pozostawione Me 110 i 410 ( widziałem pokrywy silników z tabliczkami znamionowymi ).Przypuszczam , że owe koło mogło pochodzić z szybowca transportowego, które sterowane były właśnie podobną samochodowym kierownicą.Lepsze zdjęcia mogę przesłać zainteresowanym na miala.Pozdrawiam i dziękuję za zeinteresowanie.
Pytanie
Jan
Witam -mam prośbę dotyczącą identyfikacji elementu odnalezionego we miejscu zniszczonych przez Niemców samolotów.Jest to kierownica pozbawiona przez majsterkującą
okoliczną ludność ustawionych co 120 stopni trzech pałąków umożliwiających mocowanie do kolumny kierowniczej.W środku koła znajduje się stalowy płaskownik.Pałąki mocowane były od spodniej strony, na górnej powierzchni znajdują się dwa współśrodkowe rowki.W pobliżu znalazłem też bloczek
prowadzący prawdopodobnie jakieś linki sterownicze lub inne cięgła.Ma średnicę 110 mm i znajduję się na nim następujący ciąg cyfr,rząd górny : R8-210.931-030002 i dolny : 3115.4 MU 7468.Na pobliskim lotnisku były pozostawione Me 110 i 410 ( widziałem pokrywy silników z tabliczkami znamionowymi ).Przypuszczam , że owe koło mogło pochodzić z szybowca transportowego, które sterowane były właśnie podobną samochodowym kierownicą.Lepsze zdjęcia mogę przesłać zainteresowanym na miala.Pozdrawiam i dziękuję za zeinteresowanie.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.