michalczewski Napisano 7 Październik 2003 Autor Napisano 7 Październik 2003 Witam. Czy ktos widzial lub posiada fotki Powstancow Warszawskich uzbrojonych w stg43,G43,G41 a takze w Stielhandgranate M43?
Grzesio Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Z tego co pamiętam to mam jeno MG 15, ale jeszcze popatrzę...
Grzesio Napisano 12 Październik 2003 Napisano 12 Październik 2003 No więc jak na razie z ciakawostek: MG 15, MG 08/15, MG 26(t), Erma EMP (dwa razy), MP 18/1, Colt M-1911, jeden niezydentyfikowany granat trzonkowy chyba z koszulką odłamkową, do tego jeszcze ruski DT... Gdzieś na video mam pistolet maszynowy, którego nie udało mi się rozpoznać, ale nie wiem gdzie :-(Acha, no i 2 cm KwK 38 na ciężarówce.
michalczewski Napisano 12 Październik 2003 Autor Napisano 12 Październik 2003 Dzieki Grzesiu Kwk 38 :) tego u powstancow nie widzialem. Najbardziej jednak zalezy mi na tych w sprzetach w tytule. Jest taka znana fotka niemieckiej obslugi Goliatow, na ktorej kleczacy niemiec ma na plecach G41(M) !!! Jestem ciekawy czy takie eksponaty trafily w rece powstancow. Jedna z kronik podaje ze w czasie szturmu na most Poniatowskiego jeden z oddzialow powstanczych zdobyl 10 strzalowy karabinek samopowtarzalny.
Grzesio Napisano 12 Październik 2003 Napisano 12 Październik 2003 Aha, znam ten G 41(M).Kontynuując wynalazki, jak już znalazłem to zapodam, a co :-), sorki - MP 738(i), FN mle 1910 (lub pochodne 1912, 1922), ruski 50 mm granatnik wz. 38, ale mam też cuś na czem się wyłożyłem, wygląda na pistolet maszynowy, taki w stylu MP 18 czy coś, ale za Chiny nie wiem jaki :-(, lufa bez osłony, a komora zamkowa kończy się mniej więcej w połowie kabłąka spustu. Wiele więcej nie widać, bo gościu ma go za plecami - na kbk w każdym razie za krótki. Postaram się o skan.
michalczewski Napisano 12 Październik 2003 Autor Napisano 12 Październik 2003 O.k. czekam na skany. Mozesz je tez podeslac do mnie na poczte e-mailowa. He he setny komentarz :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.