Gość Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 czy sznowni koledzy słyszeli lub mają informacje o ostatnio wydobytym u nas przez nurków wozie altyleryjskim z I-Wojny. Dla zainteresowanych z regionu łodzkiego wiadomość w Dzienniku Łodzkim z dn.27.09.03 tytuł arsenał w stawie"-saperzy spenetrują staw w Mikleszu pod Sieradzem,który może kryć spory arsenał z czasów II-Wojny.Ciekawe czy tylko niewypały
bjar_1 Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Ja słyszałem ,ale o wozie z I w.ś. wyciągniętym z Biebrzy.bjar_1
Gość Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 tak to ten sam.czy masz może więcej informacji o nim
bjar_1 Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Ale tamten był w Biebrzy koło Osowca o ile sie nie mylę!bjar_1
bjar_1 Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Wyciagnęli go w czasie akcji czyszczenia rzeki Biebrzy jakieś 2 tygodnie temu ,gdzie on trafił nie wiem...
metal73 Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 też to słyszałem że wyciągneli podczas czyszczenia rzeki Biebrzy i pewnie moim zdaniem trafi do muzeum w Osowcu
Gość Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 cholernie jestem ciekaw jakie wyciągneli z niego fanty
mietek Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Kilka lat temu też znaleziono w jeziorze (ale nie pamiętam gdzie) I-wojenny jaszcz amunicyjny.
Gość Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 Byłem na miejscu w czasie akcji, wóz był z drewna częściowo podniszczony, brakowało jedynie paki obecnie jest w muzeum w osowcu.
metal73 Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 i pewnie stanie na placu przed muzeum obok tej łódkeczki"
Gość Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 rzeczywiście I wojenny jaszcz amunicyjny wycągnięto podczas tegorocznego czyszczenia Biebrzy koło Osowca. a W zasadzie..2 jaszcze. Sprawozdanie będzie mmożna przeczytać w listopadowym nu8merzez O".
Romo Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 CześćZna ktoś może jakieś stronki na których są opisane miejsca walkz okresu pierwszej św.Romo
Gość Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 Tak owszem wszystko, jeśli cię interesuje zachodni front ;-)).Przed wojną w Polsce wyszła ekstra książka o I wojnie (autora nie pamiętam), natomiast po II wojnie ze względów politycznych (1920r) temat ten był nas cenzurowanym i za dużo nie publikowano. Temat ciężki i trudny, gnieniegdzie można trafić na jakieś wzmianki (przewodniki, strony gmin itp.)
Gość Napisano 13 Październik 2003 Napisano 13 Październik 2003 Jaszcz artyleryjski wyciągnięto parę lat temu z jeziore w Bornem Sulinowie . PO odrestaurowaniu jest eksponatem Muzeum POW w Bydgoszczy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.