Pepsi_Srepsi Napisano 30 Październik 2013 Share Napisano 30 Październik 2013 Witam,I taka sytuacja dobitnie pokazuje jak się naciąga kolekcjonerów i historyków z zamiłowania (bo inaczej takiego procederu nazwać nie można). W takiej samej sytuacji DEKO bo to jedynie dekoracyjny przedmiot, który kiedyś był bronią, a teraz co najwyżej kształtem przypomina broń, zakupiony w Czechach, tudzież w Niemczech kosztuje przysłowiowe grosze. Mamy na uwadze, że tamtejsze egzemplarze mają wszelkie bicia odpowiednich organów. Takie mosiny chodzą po maksymalnie 200e...kiedy byłem w Hamburgu w sklepie zajmującym się sprzedażą tego typu asortymentu to oczy wychodziły na wierzch ileż tego tam mieli i w jakich cenach. Jugosławiańska emgieta u nas chodząca po astronomicznych cenach, tam kosztuje niecałe 300e, mausy 98k również w śmiesznych cenach, wspomniane mośki, carcano et cetera...wszystko po normalnych cenach, dla normalnych ludzi bez zbytniego formalizmu (trzeba mieć jedynie +18) tak by każdy kolekcjoner mógł sobie kupić i się spokojnie cieszyć w domowym zaciszu oraz dalej pielęgnować z pasją swoje hobby nie nadwyrężając nadto domowego budżetu. Miały być poczynione odpowiednie kroki by dogonić" UE, jednak jak na razie przyjdzie nam jedynie z maślanymi oczami patrzyć na zachodnie sklepowe witryny, bądź też serwisy aukcyjne, bo przepłacać mi się nie uśmiecha patrząc na dzisiejsze zarobki.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 31 Październik 2013 Share Napisano 31 Październik 2013 A może zamiast narzekać, kolekcjonować normalną broń, nie zamordowaną przez zaspawanie?Ceny dyktuje rynek. Zaspawaną masz od ręki, o pozwolenie na kolekcjonerską musisz się postarać. Stąd drożej idą te zaspawane i powiercone, sam koszt zabiegi jakiś horrendalnie wysoki nie jest. Szafa + badania + egzamin, i już, kupujesz w Polsce normalnego, wojennego mosina za 600 (słownie: sześćset) złotych. Tetetkę za 300. AKMS za 750. Przykłady można mnożyć. Barierą jest wiek (21+) i nakłady początkowe (no jakieś 3500 do 4000 niestety trza mieć). Ale za to porównajcie sobie przyjemność posiadania zamordowanego truchła, które tylko wisi, z przyjemnością posiadania kilkunastu sztuk pełnosprawnej broni, z którą każdego dnia możesz sobie po prostu pójść na strzelnicę postrzelać. A swoją drogą, macie rację, chore jest nie respektowanie np niemieckich deko, ale tu o skromny udział i podpowiedzi w procesie legislacji podejrzewam lobby rodzimych spawaczy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 31 Październik 2013 Share Napisano 31 Październik 2013 a jak się nie chce iść drogą pozwolenia kolekcjonerskiego to może ścieżkę muzealną zbadać?i wtedy nie ma limitów na ilość posiadanej broni ( niestety ze strzelaniem gorzej...)?A jak się dobrze poszuka i cierpliwość jest to mośka można za 99 ojro nabyć na egunie....Pozdrawiam,Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 1 Listopad 2013 Share Napisano 1 Listopad 2013 No właśnie z tymi muzeami nie wiadomo jak jest, tak do końca. Ustawa wyłącza zbiory spod rygoru pozwolenia (zachowując inne rygory). Strzelnica - na dobrą sprawę żadnych przeciwwskazań nie ma, broń muzealną możesz przecież przemieszczać. Jak każdą inną. Ktoś mógłby się doczepić, że nadmiernie eksploatujesz zbiory muzealne :)Ale rejestrowanie własnego muzeum tylko dla mania" i cieszenia się sprawną bronią, to ja już wolę zabawę w pozwolenie kolekcjonerskie (o, trzymajcie kciuki, w czwartek o 9.00 - egzamin w WPA :).Bo co żona by powiedziała kochanie, znów jakaś wycieczka szkolna do twojego muzeum, a ja jeszcze w szlafroku"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 1 Listopad 2013 Share Napisano 1 Listopad 2013 Z przemieszczaniem kłopotu nie ma. Zawsze można przecież robić badania na potrzeby muzeum. Problem zaczyna się na poziomie zakupu amunicji.I o ile broń można jako muzeum kupić legalnie, o tyle amunicji do niej już nie.A co do gustów to ciężko dyskutować... Jak ja zaczynałem swoja drogę z muzeum to pozwoleń kolekcjonerskich w W-wie nie wydawali w ogóle. Teraz temat wygląda inaczej ale temat mam już załatwiony. Co do czwartku - trzymam kciuki:)Z ciekawości: które województwo?Pozdrawiam,Marcin ( też P:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 1 Listopad 2013 Share Napisano 1 Listopad 2013 z drugiej strony patrząc ile szaf by trzeba nastawiać żeby trzymać to zgodnie z wymogami pozwolenia kolekcjonerskiego...to tak w ramach autopromocji:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 1 Listopad 2013 Share Napisano 1 Listopad 2013 cd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zancus Napisano 2 Listopad 2013 Share Napisano 2 Listopad 2013 Jeszcze tego nie poukładałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 2 Listopad 2013 Share Napisano 2 Listopad 2013 przecież ślicznie wszystko poukładane... od prawa do lewa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 3 Listopad 2013 Share Napisano 3 Listopad 2013 No panie...Szczękę zbierałem, dlatego tak długo trwało, zanim coś napisałem. A co z tymi wycieczkami szkolnymi - nie przeszkadzają z rana?Na poważnie - właśnie problem amunicji to jedna z niedoróbek UoBiA. Nie ma legitymacji - nie ma zakupu. Do niedawna to był także problem dla kolekcjonerów, od paru miesięcy w nowym wzorze legitymacji ograniczeń nie ma. A, województwo - dlnśl, egzamin w WPA Wrocław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 4 Listopad 2013 Share Napisano 4 Listopad 2013 A mię się harmata do żelaznej szafki nie zmieściła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 4 Listopad 2013 Share Napisano 4 Listopad 2013 Już po sezonie, więc konserwujemy na zimę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 9 Listopad 2013 Share Napisano 9 Listopad 2013 -> MarcinPa. jak egzamin?b. co to za maszyna obok szafy stoi? u mnie z ciekawostek, dostałem właśnie z WPA zgodę przewozową na kolejny eksponat odkupiony od naszych zachodnich najeźdźców:)Pozdrawiam,M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 10 Listopad 2013 Share Napisano 10 Listopad 2013 A. No lekko nie było, jako jedyny z trzech wyszedłem cało, tzn MAAAAAM PAPIERYYYY !!!!! Na 10 sztuk !!!B. Stoi deszeka 12,7mm, zamordowana w CLK. Na co dzień w lato pracuje na Helu, a w górach zimuje. Na zdjęciu w miejscu pracy, obok oryginalnych beczek WehrmahtuC. A co od niedobrych Germanów kupujesz? Bo ja jutro jadę do braci Czechów, dane z rakietnicy vz. 44/81 (najmniej historyczna, ale za to ówka") na zgodę przewozową wpisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 11 Listopad 2013 Share Napisano 11 Listopad 2013 Gratuluje zatem!!A zza zachodniej granicy pozyskałem właśnie P38. Do kompletu z ostatnio przysłanym P08.Zgoda złożona i podpisana, poszła już poczta do pośrednika.Więc jak się dobrze poukłada to za tydzień/dwa będzie już można chłopaka"na półce położyć w zacnym towarzystwie....A czeska zabawka to pokrojona jest w/g ichnego prawa? jeśli tak to przygotuj się na rozczarowanie.... W moim skorpione nie da się ruszy czymkolwiek poza kolbą.A magazynek wylata i już. nie da się go po prostu obsadziće . A Twoja wiercina przez Czechów czy udało jej się uratować?Trzymam kciuki za zgody exportowe.Daj znaka jak będzie już w kolekcji. MOźe jakąś fotką się łaskawie podzielisz....`marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 11 Listopad 2013 Share Napisano 11 Listopad 2013 Gratuluje zatem!!A zza zachodniej granicy pozyskałem właśnie P38. Do kompletu z ostatnio przysłanym P08.Zgoda złożona i podpisana, poszła już poczta do pośrednika.Więc jak się dobrze poukłada to za tydzień/dwa będzie już można chłopaka"na półce położyć w zacnym towarzystwie....A czeska zabawka to pokrojona jest w/g ichnego prawa? jeśli tak to przygotuj się na rozczarowanie.... W moim skorpione nie da się ruszy czymkolwiek poza kolbą.A magazynek wylata i już. nie da się go po prostu obsadziće . A Twoja wiercina przez Czechów czy udało jej się uratować?Trzymam kciuki za zgody exportowe.Daj znaka jak będzie już w kolekcji. MOźe jakąś fotką się łaskawie podzielisz....`marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 11 Listopad 2013 Share Napisano 11 Listopad 2013 Nie, ja jadę po sprawną rakietnicę i amunicję doń. Najpierw pomacać, wpisać dane do UZP, a potem nazad do komendy po podpis i pieczątkę, i jeszcze raz już po sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 12 Listopad 2013 Share Napisano 12 Listopad 2013 Poczekam jeszcze trochę, i przy browarku w sobotni wieczór, wydrukuje sobie to to teraz mogę tylko pooglądać u innych.http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=11904 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.