fraktal Napisano 20 Listopad 2006 Autor Napisano 20 Listopad 2006 Wiem, kawałek złomu jakiego sporo na polach. Ale zastanawia mnie do czego używano takich narzędzi? Nie jest podobny do dzisiejszych młotków murarskich, ciesielskich, na kilof zbyt mały. Jak długo mógł leżeć?
Cronos Napisano 20 Listopad 2006 Napisano 20 Listopad 2006 To taki mały kilofek. Jak budowano coś z kamienia to takimi obrabiano je do odpowiedniego kształtu i rozmiaru.
Menzo Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 Ile leżał..Z tego co widać, to wydaje mi sie ze z dobre 60 lat .. Znalezisko powierzchniowe np. z pola
fraktal Napisano 21 Listopad 2006 Autor Napisano 21 Listopad 2006 Typowy geologiczny ma jeden koniec zaostrzony. Ale przypuszczenia o zastosowaniu do łupania kamieni wydają się być najbardziej trafne. I zgadza się- wyszedł na polu w warstwie ornej. Zostawię go sobie, szkoda go do huty. A tak wygląda w trakcie elektrolizy.
fraktal Napisano 21 Listopad 2006 Autor Napisano 21 Listopad 2006 Kształt nieregularny, zapewne kuty przez kowala.
fraktal Napisano 20 Listopad 2006 Autor Napisano 20 Listopad 2006 Wiem, kawałek złomu jakiego sporo na polach. Ale zastanawia mnie do czego używano takich narzędzi? Nie jest podobny do dzisiejszych młotków murarskich, ciesielskich, na kilof zbyt mały. Jak długo mógł leżeć?
Pytanie
fraktal
Wiem, kawałek złomu jakiego sporo na polach. Ale zastanawia mnie do czego używano takich narzędzi? Nie jest podobny do dzisiejszych młotków murarskich, ciesielskich, na kilof zbyt mały. Jak długo mógł leżeć?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.