Skocz do zawartości
  • 0

37 mm ID

pig123

Pytanie

Napisano
Prosze o informacje na temat amunicji 37x195 mm.
W internecie znalazłem tylko info o NS-37 (37x195), że było montowane na IŁ-ach. A na ziemi" jak to wygladało?
Dostałem nie dawno taka łuske i chce sie zapytac czy to popularne znalezisko (to moja 2 taka łuska dopiero).
Każda informacja mile widzana :)
Pozdrawiam

Pig

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Większość z ok. 8000 wyprodukowanych działek NS-37 zabudowano na Jak-9T, nieliczne na Ił-2.
Po wojnie, w 1946 zbudowano działko N-37, strzelajace słabszą amunicją 37x155 mm, lepiej nadające się do zabudowy na samolotach (słabsze oddziaływanie na strukturę płatowca, większa szybkostrzelność i mniejsza masa oraz rozmiary).
Naziemne przeciwlotnicze działko 37 mm wz. 1939 strzelało jeszcze inną amunicją: 37x252SR
Pozdrawiam - Szarubek
Napisano
Przeciwpancerny BT nie zawierał MW, ani nie był podkalibrowy, raził tylko energia kinetyczną. MW zawierał pocisk odłamkowo-burzący OFZ.
http://www.geocities.com/russianammo/37mm.html#20
Pozdrawiam - Szarubek
Napisano
Nie mam żadnych schematów ani przekrojów tego co foto zamiesciłem i tylko zgaduje po tym czepcu balistycznym że to podkalibrowy (chyba). bo inaczej po co taki czepiec.
Ity prosba o jakis przekruj foto lub rysunek co on ma w środku
Pozdrawiam
______
Pig123
Napisano
To jest pocisk przeciwpancerny tępogłowicowy. Czepiec osłania płaskie czoło rdzenia przeciwpancernego. Niestety nie mam schematów. Pociski tępogłowicowe nie miały takich skłonności do rykoszetowania od pancerza przy trafieniu pod kątem, jak pociski ostrołukowe.
Nie jestem też pewny, czy miał smugacz...
Napisano
Prosze o informacje na temat amunicji 37x195 mm.
W internecie znalazłem tylko info o NS-37 (37x195), że było montowane na IŁ-ach. A na ziemi" jak to wygladało?
Dostałem nie dawno taka łuske i chce sie zapytac czy to popularne znalezisko (to moja 2 taka łuska dopiero).
Każda informacja mile widzana :)
Pozdrawiam

Pig
Napisano
Witam!
No nie wiem, obok była nie wystrzelona z ułamanym czubkiem".
nie chodzi mi o tę NS-37 (lotnicza) ale to taka naziemna (jeżeli była)

Pig

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie