witam, wiem że bełt jest od kuszy, znam mosina i mausera ciekawią mnie natomiastte ołowiane pociski o kal. ok.10,5mm. Wykopane na skraju okopów które stoją naprzeciw siebie w odległości ok.100m. Wygląda mi to na wojnę pozycyjną ale nigdzie ani śladu łusek do nich.Może były stalowe i po prostu zgniły.... Może wiecie z jakiego okresu mogą pochodzić? Jest też w prawym dolnym rogu zdjęcia widoczny pocisk który też mi się z niczym nie kojarzy -cały ołowiany, kal.6,5 ,i ostry czubek -pierwszy raz mi się coś takiego trafiło. Blacha z podobizną (czyją??)jest z alu i pewnie to produkt powojenny. Natomiast takie bicia na łusce mosina też widzę pierwszy raz. Sporo niewiadomych (dla mnie) wyszło dziś, a i dołków tyle dziś wykopałem i zasypałem że chyba będę spał jak niemowlę. Pozdrawiam wszystkich.
Pytanie
diabelski
witam, wiem że bełt jest od kuszy, znam mosina i mausera ciekawią mnie natomiastte ołowiane pociski o kal. ok.10,5mm.
Wykopane na skraju okopów które stoją naprzeciw siebie w odległości ok.100m. Wygląda mi to na wojnę pozycyjną ale nigdzie ani śladu łusek do nich.Może były stalowe i po prostu zgniły....
Może wiecie z jakiego okresu mogą pochodzić?
Jest też w prawym dolnym rogu zdjęcia widoczny pocisk który też mi się z niczym nie kojarzy -cały ołowiany, kal.6,5 ,i ostry czubek -pierwszy raz mi się coś takiego trafiło.
Blacha z podobizną (czyją??)jest z alu i pewnie to produkt powojenny. Natomiast takie bicia na łusce mosina też widzę pierwszy raz.
Sporo niewiadomych (dla mnie) wyszło dziś, a i dołków tyle dziś wykopałem i zasypałem że chyba będę spał jak niemowlę.
Pozdrawiam wszystkich.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.