Skocz do zawartości
  • 0

Od jakiej broni te pociski?

diabelski

Pytanie

Napisano

witam, wiem że bełt jest od kuszy, znam mosina i mausera ciekawią mnie natomiastte ołowiane pociski o kal. ok.10,5mm.
Wykopane na skraju okopów które stoją naprzeciw siebie w odległości ok.100m. Wygląda mi to na wojnę pozycyjną ale nigdzie ani śladu łusek do nich.Może były stalowe i po prostu zgniły....
Może wiecie z jakiego okresu mogą pochodzić?
Jest też w prawym dolnym rogu zdjęcia widoczny pocisk który też mi się z niczym nie kojarzy -cały ołowiany, kal.6,5 ,i ostry czubek -pierwszy raz mi się coś takiego trafiło.
Blacha z podobizną (czyją??)jest z alu i pewnie to produkt powojenny. Natomiast takie bicia na łusce mosina też widzę pierwszy raz.
Sporo niewiadomych (dla mnie) wyszło dziś, a i dołków tyle dziś wykopałem i zasypałem że chyba będę spał jak niemowlę.
Pozdrawiam wszystkich.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, wiem że bełt jest od kuszy, znam mosina i mausera ciekawią mnie natomiastte ołowiane pociski o kal. ok.10,5mm.
Wykopane na skraju okopów które stoją naprzeciw siebie w odległości ok.100m. Wygląda mi to na wojnę pozycyjną ale nigdzie ani śladu łusek do nich.Może były stalowe i po prostu zgniły....
Może wiecie z jakiego okresu mogą pochodzić?
Jest też w prawym dolnym rogu zdjęcia widoczny pocisk który też mi się z niczym nie kojarzy -cały ołowiany, kal.6,5 ,i ostry czubek -pierwszy raz mi się coś takiego trafiło.
Blacha z podobizną (czyją??)jest z alu i pewnie to produkt powojenny. Natomiast takie bicia na łusce mosina też widzę pierwszy raz.
Sporo niewiadomych (dla mnie) wyszło dziś, a i dołków tyle dziś wykopałem i zasypałem że chyba będę spał jak niemowlę.
Pozdrawiam wszystkich.

Napisano
ale nie ma łusek nigdzie do tych pocisków, do pierwszych mauserów są mosiężne a i pocisk jestw płaszczu miedzianym -wiem bo mam w domu. Swoją drogą powinno być tam mnóstwo łusek bo pocisków jest do h... na obydwu okopach
Napisano
Może być to Gras,Wrendl,Mauser,Berdan.Wszystko jest na tej Hiszpańskiej stronie.Otwórz zakładkę -fuego central-,do tego nie trzeba szkół kończyć .
Napisano
recykling??? zbierali łuski??? no nie wiem, nic innego mi nie przychodzi do głowy, raczej wątpliwe że poprzednicy wszystko wyzbierali (pare dołków było) bo i pociski też by wyjęli -no zagadka niezła!
Napisano
Wszystkie przedstawione pociski sa rosyjskie, od berdana i mosina. Uwazam podobnie jak krzychuna5. Skoro sa pociski i strzelano na strzelnicy to najrozsadzniej byloby szukac lusek w promieniu 100-150mm. Mysle ze na wieksze odleglosci rzadko strzelano. Luski zapewne ponownie elaborowano.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie