profos Napisano 17 Listopad 2006 Autor Napisano 17 Listopad 2006 Znalazłem takie oto denko od łuski z biciami: C.75.TR 1939 FZ LOT 18 Srednica denka wynosi około 9cm. Prawdopodobnie jest produkcji niemieckiej.Czy ktoś wie z jakiej armaty ta łuska pochodziła?
MK Napisano 18 Listopad 2006 Napisano 18 Listopad 2006 Heja!Skrót LOT i wygląd spłonki dyskryminuje łuskę jako niemiecką. LOT świadczy o anglosaskim pochodzeniu. Zmierz ją dokładnie i podaj średnicę łuski (nie denka a tej drugiej strony, pewno 75 mm) najdokładniej jak możesz i podziałamy dalej.Pozdro
kubas Napisano 18 Listopad 2006 Napisano 18 Listopad 2006 Też mam kilka z angielskimi biciami właśnie LOT, właśnie z miejsca wysadzania angielskiej ammo. Jedna 45mm druga 75mm.PZDR kubas
beny Napisano 18 Listopad 2006 Napisano 18 Listopad 2006 Nie wiem w jaki sposob skrót LOT dyskryminuje łuskę jako niemiecką tak samo jak wygląd spłonki (chyba że zaszła pomylka słowna i chodziło o ang). Kubas możesz zapodać fotkę tej 45mm ?
profos Napisano 20 Listopad 2006 Autor Napisano 20 Listopad 2006 MK, zewnętrzna średnica łuski mierzona zaraz przy kryzie wynosi 8 cm, czyli kaliber 75 mm. Może masz rację, łuska może być angielska, mi też kształt tej spłonki wydaje się dziwny. Co może oznaczać ten skrót LOT18 ? Interesuje mnie także z jakiego działa mogła pochodzić i która ze stron ją używała. Za wszystkie podpowiedzi dziękuję.
profos Napisano 16 Luty 2007 Autor Napisano 16 Luty 2007 W tym samym miejscu znalazłem denko wymiarami zgodne z denkiem z pierwszej fotki. Czy ktoś wie z jakiej armaty jest ta łuska?
maxikasek Napisano 18 Listopad 2006 Napisano 18 Listopad 2006 pewnie 40mm tylko ją rozdęło po wybuchu.
MK Napisano 20 Listopad 2006 Napisano 20 Listopad 2006 LOT 18 to nic innego jak 18 partia produkcyjna z roku 1939 z fabryki oznaczającej swe wyroby kodem FZ.
grenadier Napisano 18 Sierpień 2016 Napisano 18 Sierpień 2016 Oba denka pochodzą od belgijskiego działa C 75 TR - tak jak na łusce (TR oznacza Tir Rapide czyli szybkostrzelne). Jest to konstrukcja zakładów Kruppa na belgijski konkurs jeszcze sprzed I wojny światowej na podstawowe działo dla belgijskiej armii. Krupp oznaczał je M 06 (ta sama konstrukcja stała się podstawą do włoskich dział 75/27 modelo 1906). Bicia na pierwszym denku oznaczają partię, rok i zakład produkcyjny. Niestety, nie udało mi się do tej pory ustalić znaczenia skrótu FZ. Mam takich denek kilkadziesiąt i całe łuski i na LOT z serii 1-10 zawsze występuje producent FN, czyli fabryka w Herstal, a na LOT 11-19 (20 i większych nie było) zawsze FZ. Produkcja tej amunicji zostałą w Belgii wznowiona w 1939 roku, chociaż wcześniej w 1936 bodaj zaczęto produkować naboje do zmodyfikowanych dział C 75 M36. Natomiast w moim zbiorze mam też sporo denek z produkcji od 1909 do 1917 roku. Produkowane były początkowo w Niemczech, a dopiero potem w Belgii. W czasie pierwszej wojny produkcję podjęły zakłądy w Kanadzie. Kod DCP Co oznacza Dominion Copper Products Company. Aha - na denkach pierwszowojennych często występuje skrót RB co oznacza, że w 1939 roku zostały sprawdzone, rozebrane i ponownie scalone, by nadawały się do użytku po 20 latach... Pozdrawiam
fanatyk6 Napisano 16 Luty 2007 Napisano 16 Luty 2007 Spróbuj na tym forum:http://www.niewypaly.poszukiwania.pl/
kubas Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 Pewnie trafiłeś na miejsce wysadzania amunicji tego pochodzenia. Ja ze swojej przytargałem pełno denek i porozrywanych łusek, zostawiłem tylko całe sztuki a reszta na złom. Wychodziło też dużo 2 calowych pocisków przeciwpancernych(takich odlewanych całych z metalu).Wieczorem zamieszcze fotki tych dwóch łusek które mam.PZDR
Pytanie
profos
Znalazłem takie oto denko od łuski z biciami:
C.75.TR 1939 FZ LOT 18
Srednica denka wynosi około 9cm. Prawdopodobnie jest produkcji niemieckiej.
Czy ktoś wie z jakiej armaty ta łuska pochodziła?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.