Skocz do zawartości
  • 0

Bicia na łusce

profos

Pytanie

Napisano

Znalazłem takie oto denko od łuski z biciami:
C.75.TR 1939 FZ LOT 18
Srednica denka wynosi około 9cm. Prawdopodobnie jest produkcji niemieckiej.
Czy ktoś wie z jakiej armaty ta łuska pochodziła?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Heja!
Skrót LOT i wygląd spłonki dyskryminuje łuskę jako niemiecką. LOT świadczy o anglosaskim pochodzeniu. Zmierz ją dokładnie i podaj średnicę łuski (nie denka a tej drugiej strony, pewno 75 mm) najdokładniej jak możesz i podziałamy dalej.
Pozdro
Napisano
Też mam kilka z angielskimi biciami właśnie LOT, właśnie z miejsca wysadzania angielskiej ammo. Jedna 45mm druga 75mm.
PZDR kubas
Napisano
Nie wiem w jaki sposob skrót LOT dyskryminuje łuskę jako niemiecką tak samo jak wygląd spłonki (chyba że zaszła pomylka słowna i chodziło o ang). Kubas możesz zapodać fotkę tej 45mm ?
Napisano
MK, zewnętrzna średnica łuski mierzona zaraz przy kryzie wynosi 8 cm, czyli kaliber 75 mm. Może masz rację, łuska może być angielska, mi też kształt tej spłonki wydaje się dziwny. Co może oznaczać ten skrót LOT18 ? Interesuje mnie także z jakiego działa mogła pochodzić i która ze stron ją używała. Za wszystkie podpowiedzi dziękuję.
Napisano

W tym samym miejscu znalazłem denko wymiarami zgodne z denkiem z pierwszej fotki. Czy ktoś wie z jakiej armaty jest ta łuska?

Napisano
LOT 18 to nic innego jak 18 partia produkcyjna z roku 1939 z fabryki oznaczającej swe wyroby kodem FZ.
Napisano
Oba denka pochodzą od belgijskiego działa C 75 TR - tak jak na łusce (TR oznacza Tir Rapide czyli szybkostrzelne). Jest to konstrukcja zakładów Kruppa na belgijski konkurs jeszcze sprzed I wojny światowej na podstawowe działo dla belgijskiej armii. Krupp oznaczał je M 06 (ta sama konstrukcja stała się podstawą do włoskich dział 75/27 modelo 1906). Bicia na pierwszym denku oznaczają partię, rok i zakład produkcyjny. Niestety, nie udało mi się do tej pory ustalić znaczenia skrótu FZ. Mam takich denek kilkadziesiąt i całe łuski i na LOT z serii 1-10 zawsze występuje producent FN, czyli fabryka w Herstal, a na LOT 11-19 (20 i większych nie było) zawsze FZ. Produkcja tej amunicji zostałą w Belgii wznowiona w 1939 roku, chociaż wcześniej w 1936 bodaj zaczęto produkować naboje do zmodyfikowanych dział C 75 M36.
Natomiast w moim zbiorze mam też sporo denek z produkcji od 1909 do 1917 roku. Produkowane były początkowo w Niemczech, a dopiero potem w Belgii. W czasie pierwszej wojny produkcję podjęły zakłądy w Kanadzie. Kod DCP Co oznacza Dominion Copper Products Company. Aha - na denkach pierwszowojennych często występuje skrót RB co oznacza, że w 1939 roku zostały sprawdzone, rozebrane i ponownie scalone, by nadawały się do użytku po 20 latach...
Pozdrawiam
Napisano
Pewnie trafiłeś na miejsce wysadzania amunicji tego pochodzenia. Ja ze swojej przytargałem pełno denek i porozrywanych łusek, zostawiłem tylko całe sztuki a reszta na złom. Wychodziło też dużo 2 calowych pocisków przeciwpancernych(takich odlewanych całych z metalu).
Wieczorem zamieszcze fotki tych dwóch łusek które mam.
PZDR

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie