pp Napisano 6 Październik 2003 Autor Napisano 6 Październik 2003 Głupota ludzka nie zna granic! Głupota to bardzo delikatne słowo! Wieża obserwacyjna baterii Goeben to jeden z największych żelbetonowych zabytków polskiego wybrzeża! Obiekt ulega instytucjonalnej dewastacji! Lasy Państwowe, które są właścicielem obiektu rozpoczęły przebudowe wieży, w celu jej przystosowania do nowych funkcji- w ramach tych prac wycięto ostatni pancerny relikt w tym obiekcie -pancerny kołnierz ( o grubości ponad 50 mmm) na szczycie wieży, na którym opierała się pierwotnie kopuła dalmierza. Popruto także młotami pneumatycznymi ostatnią, górna kondygnacje całego obiektu, a projekt przebudowy wprowadza w konstrukcji nieodwracalne zmiany. Jest to tym bardziej niewybaczane, iż leśnicy zdawali sobie sprawę z tego, że obiekt jest w trakcie wpisywaniu do rejestru zabytków!A Pan nadleśniczy na to:- „Przecież to hitlerowski badziew”. Zresztą o czym tu mówić- wystarczy zobaczyć jaki śmietnik zostawili po sobie Panowie pracujący w środku lasu . Zastanawiam się czy złożenie doniesienia o popełnieniu przestępstwa do prokuratury coś w tym temacie zmieni…Miał ktoś z Was podobne doświadczenia? A może inne pomysły? Jak na razie mamy zamiar uderzyć do mediów z informacją o tym barbarzyństwie, bo Panowie w zielonych mundurkach gotowi są jutro, albo pojutrze wysadzić wszystko np. w powietrze…..No bo to przecież tyko „hitlerowski badziew”.Więcej informacji o wieży i baterii:http://www.fortyfikacje.pl/nowa_strona_41.htm
dago Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 No tak, niszczyć co się da, ciekaw jestem do czego ma służyć leśnikom ta budowla. Głupota i ograniczone możliwości używania rozumu dotykają nie tylko leśników. Wkoorviajace to, szlag człowieka trafia.
d007 Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Zawiadomcie kogo się da : media, prokuratora, konserwatora zabytków. Nie żaden dewastator zabytków w tym kraju nie śpi spokojnie !d007
Tanto Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 obawiam sie ze na szczecinskiego konserwatora zabytkow zabardzo nie ma co liczyc, raczej nie przepada za sladami niemieckiej historii tych ziem :-(
yupiter Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Przykro się czyta o czymś takim.......
pol Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 No ku.wy nędzy jakto się nie można wkurzyć.Ja pir.olę taki kraj.Jak ja niby coś robię , czy chodzę z wykrywaczem to wszyscy patrzą , czy czasami nie zniszczę jakiegoś zabytku, a oni to se robią co i się tylko żywnie podoba.Kto tam jest ze Szczecina i okolicy to niech spróbuje coś zadziałać.pozdro pol
Gambit Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Wszyscy w Szczecinie się boją Pana Prezydenta Miasta, o którego poziomie wrażliwości historycznej i tolerancji międzynarodowej może świadczyć jego wypowiedź, że dzieci polskie nie powinny się uczyć języków obcych, bo zapomną mowy polskiej". A kto dzięki znajomości niemieckiego przeżył wojnę? He!? Znaj język wroga twego... Jak Afgańczycy z posągami Buddy... Przecież to indyjski badziew... Nie ma to jak rozróżnianie czy coś jest zabytkiem architektury militarnej czy hitlerowskim badziewiem... A panie Nadleśniczy mam pytanie - kto wybudował Pańską leśniczówkę, pięknie położoną wśród przestworu natury...? Czy aby nie jest to NIEMIECKI, PRZEDWOJENNY BADZIEW??? Wpłynąłem na krainę pustostanu myślowego... Głupota nie zwalnia od myślenia.
jagmin Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 ppJaka ma być ta nowa funkcja wieży?Będziesz może na konferencji TPF na Helu?
janek_toruń Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 wieża jest piękna, to są palanty te leśniki, u nas w toruniu też niby dbaja o zabytki a w mury średniowieczne wkomponowane są lustrzane budynki, i jest ok, to samo tu widać,
bjar_1 Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Fakt - lepiej zajęli by się niszczeniem szkodników leśnych np. Brudnicy Mniszki czy Zwójki Modrzewiowej :))bjar_1
random Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 przy okazji tegoż wątku - wspominałem w jednym z postów o tym - w Sochaczewie przed kościołem nowy proboszcz chcąc się wykazać stawia co? Milion pięćdziesiąty pomnik Papieża w tym kraju (żeby nie było - do Papieża nic nie mam tylko do tej chorej pomnikomanii). Niby nic takiego ale by pomnik ładnie się prezentował zostanie usunięty inny, zabytkowy pomnik z 1919 r. (na zdjęciu po lewo). Przestawią go gdzieś za kościół (o ile się uda gdyż robotnicy twierdzą, że może ulec zniszczeniu przy próbie podniesienia). I gdzie tu jest konserwator? Żeby było śmieszniej to nie teren kościoła lecz miasta. Burmistrzow uznał władzę duchowną nad świecką. Jak w średniowieczu...
Gość Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Mam kolegę co to jego zgred zawodowym wojakiem jest i opowiadał mi, że kiedyś wojsko wysadzało w powietrze części MRU tylko po to, żeby stwierdzić jak wiele wytrzymać mógłby ten hitlerowski badziew". Nie wiem czy inni się ze mną zgodzą, ale dla mnie to też była dewastacja.Niedaleko Zielonej Góry we wiosce Świdnicy stoi wielki bunkier, a miejscowe władze zaadoptowały go na ośrodek kultury. Pomazali go byle jak sprayem i zrobili z niego ściankę do wspinaczki. Z jednej strony dobrze, że obiektem sie ktoś opiekuje, ale uważam, że powinno być to inaczej wykorzystane, bo teraz to nie przypomina bunkra tylko wesołe miasteczko.
Gambit Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 A gdzie tu ekumenizm...? Nie mogą stać obok siebie? Ciemnogród...
Qaz Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 A co na to konserwator zabytków? Zapomniałem, że ma pewnie od cholery roboty i nie ma czasu na duperele! A może nic o sprawie nie wie? Nie wie :))))))))
Gość Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 hmmmm..Konserwator? Pani Ewa Stanecka jest jak się wydaje- wstępnie przychylna tego typu zabytkom- to dzięki między innymi jej incjatywie udało sie przeprowadzić w siepniu rozpoznanie i inwentaryzacje kilku etonowych " zabytków i sporządzić dla wiekszości Ankiety dla zabytku techniki", na podstawie których zostaną wybrane obiekty do wpisu do rejestru. Problem polega na tym, że obiekt w dniu dzisiejszym NIE JEST JESZCZE ZABYTKIEM! Jak narazie - szykujemy zawiadomienie o przestępstwie, wykonaliśmy dokumentację fotograficzą i zainteresowaliśmy tym bezprecedensowym wydarzeniem Rzepe.
Qaz Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Jak znam życie to skoro podjęto już działania w celu zaadaptowania wieży w innym chwalebnym celu cała sprawa spali na panewce. Proces nieodwracalny, można tą kwestię poruszyć na konferencji TPF na Helu, może się jeszcze da coś zrobić.
Gość Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 Ja jestem za pełną komercjazlizacją obiektów militarnych, niech będzie jak we Francji z linią Maginota, tylko wtedy to wszystko ma szanse przetrwać.
dago Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 Panowie,a może by tak zasypać Rejonową Dyrekcję Lasów Państwowych emaliami ze skopiowanymi komantarzami z tego forum i załączyć adres stony o baterii Goeben? (rzecz dotyczy nadlesnictwa Miedzyzdroje).Co wy na to, ja chetnie wezmę udział w takiej zmasowanej akcji :-) emalia do dyrekcji rdlp@lasy.szczecin.pl
Gość Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 Leśnicy tak samo traktują wszelkie fortyfikacje ziemne - okopy. Ciężko potem po takim lesie chodzić. Ale fajnie się jeździ terenówką po takich muldach.Pozdrawiam
Gość Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 No pięknie. Zadzierajcie dalej z leśnikami, aż zaczną palić" w d.. z soli każdemu poszukiwaczowi, który nawinie się im w lesie. Każdą sprawę trzeba załatwiać bez urządzania pyskówek. Osobiście znam przypadki wysadzania znacznie starszych i ciekawszych carskich bukrów i schronów w twierdzy Osowiec przy okazji tzw. kasowania przeterminowanej amunicji. I co? I nic !!! PozdrawiamMrand
Gość Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 W sprawie wieży:nalezałoby sprawdzić czy nadlesnictwo zgłosiło zamiar przebudowy-rozbudowy obiektu we właściwym wydziale architektury.Według prawa budowlanego pozwolenia na budowę nie wymagają obiekty gospodarcze przeznaczone wyłącznie na cele gospodarki leśnej, położone na gruntach leśnych Skarbu Państwa"(Art.29,pkt.1 Prawa Bud.)Ale wg. mnie wymagają zgłoszenia. W tym przypadku jest to obiekt istniejący, roboty budowlane jak mniemam z opisu naruszają konstrukcję budynku, więc przede wszystkim nadleśnictwo powinno(wg. wymagań przepisów)zrobić ekspertyzę techniczną budynku pod kątem projektowanych zmian(rozbudowy) i złozyć ją razem ze zgłoszeniem a wg. mnie z projektem rozbudowy do właściwego terenowo urzędu. Jeśli nic takiego nie przeprowadzili można to chyba podciągnąć pod samowolę budowlaną. Zresztą nawet na rozbiórkę trzeba zrobić opracowanie projektowe. Inną sprawą jest jeszcze interpretacja niektórych przepisów w wydziałach architektury w gminach".
pp Napisano 21 Październik 2003 Autor Napisano 21 Październik 2003 Jak będzie wyglądać wieża po przebudowie---w ząłączeniu. Pancerny kołnierz krąży już po swiecie w postaci niezliczonej ilości łyżeczek, garnków itd. Jedynym pozytywnym efettem sprawy jest to że leśnicy poszli na pewien kompromis0 iweża będzie dostępna dla turystów, a nawet wiecej- na jej 7 kondygnacji wydzielone będzie pomieszczenie prezentujące historię tego obiektu. Jeszcze raz chce dodać - nie byliśmy przeciw zagospodarowaniu obiektu, a tylko i wyłącznie przeciw formie i metodzie jego zagospodarowania, w wyniku której zniszczono ostatnie orginalne detale. CZUWAJMY! Na terenie lasów państwowych jest jeszcze wiele obiektów.... Więcej--www.tnke.orgps.Dziwne jest tez podejście Panów Leśników nie tylko do samej wieży, ale także do turystów chętnie odwiedzających ten obiekt. Ze względu na szereg przewodników, w których obiekt jest opisany, umieszczenie wieży na kilku mapach turystycznych i wyznaczeniu szlaku turystycznego Orła Bielika, który przebiega kilkanaście metrów od obiektu zabytek ten w ostatnim czasie odwiedzany jest dość często, także -co zrozumiałe- przez autora tego krótkiego „nekrologu”. W raz z świnoujskim dziennikarzem podjęliśmy próbę zwiedzania obiektu, czyli spaceru wokół wieży!! Mieliśmy olbrzymie szczęście spotkać przedstawicieli właściciela tego obiektu w osobach „Panów Leśników”, którzy nazwali nasz spacer wokół wieży „wtargnięciem do ich mieszkania” i „aktem bandytyzmu”, grożąc jednocześnie daleko idącymi sankcjami karnymi i spotkaniem w sądzie.
pp Napisano 21 Październik 2003 Autor Napisano 21 Październik 2003 a tak wygląda wieża dzisiaj----nu--- tak dokładnie to przedwczoraj. Architektura wydaje się być ciekawa....pozdrawiam
Gość Napisano 21 Październik 2003 Napisano 21 Październik 2003 Czy to będzie leśniczówka? Bardzo nowoczesna ta ambona ;-)). No ale leśnicy to bardzo bogaci ludzie i da nich to pestka. Ja bym jednak ich pociągnął do odpowiedzialności.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.