Skocz do zawartości

Skrzynie na sprzet - oznaczenia

cieciwa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy Skrzynie na sprzet do budowy linii polstalych" typu A" i B" byly jakos oznaczane ?
Nosily jakies napisy na zewnetrznych powierzchniach?
Jesli tak, to gdzie szukac wzorow ?
Bo w warunki techniczne materialow zaopatrzenia wojska" nic o tym nie znalazlem - albo akurat tej czesci nie mam.
Napisano

Z WT BBTWL:
Para 5 Znakowanie.

Kazda skrzynia powinna byc oznaczona na wieku od strony zewnetrznej znakiem wytworni oraz rokiem wykonania.
Na wieku od wewnatrz powinien byc umieszczony wykaz narzedzi:
w skrzyni A wg zalacznika Nr 1
w skrzyni B wg zalacznika Nr 2

Druk maszynowy. Kartki ochronione celuloidem lub celofanen.
Rozmieszczenie poszczegolnych narzedzi winno byc oznaczone odpowiednimi numerami wykonanymi czarna niezmywajaca sie farba na miejscach widocznych na listwach lub sciankach /wg fot.BBYWLac Nr 625 i 622/.

Zalacznik N 1 do war. techn. Nr 2208

WYKAZ NARZEDZI W SKRZYNI A"

Lp

Napisano
(nie wiem dlaczego stronka sie wyglupia!)

Lp Nazwa przedmiotu Jedn miary Ilosc Uwagi
1. Topor I z trzonkiem szt. 6
2. Sekator 2
3. Slupolazy wielk.2 par. 2
4. Klucz do hakow izolatorow szt. 4 w skrzynce wyjmowanej
5. Miarka stal zwijana 1000 " 2
6. Pilnik trojkatny gladzik
100 " 8
7. Szczypce uniwersalne 200 " 14
8. Swider zwojnik 10 z uchwytem " 8
9. Wielokrazek par. 2 "
10. Linka konopna o 8 mm zwoj. 2
11. Uchwyt zabkowy szt. 4 "
12. Pas bezpiecz. z linka druc. 2 "
Napisano
Tyle to wiem, natomiast nie mam pojecia ja mogly wygladac takie znaki wytworni.

I wydaje mi sie to troche dziwne, no bo, np wiozac takie skrzynie koleja nie bardzo wiadomo co w nich jest - jak ten problem roizwiazywano?
Napisano
To juz zalezalo od wytworni.

Musialbys sie dowiedziec w ktorej wytworni dana skrzynia byla robiona. Moge podac przy najblizszej sposobnosci kto wyprodukowal skrzynie modelowe. Niestety nie wiem gdzie mozna dowiedzec sie jakie wzory mialy cechy poszczegolnych wytworni ale moze jakis rejestr tego jest np w CAWie?

Poniewaz skrzynie byly czescia wyposazenia wozow wiec zapewne z wozami jezdzily i wtedy nie bylo problemu co do identyfikacji. Wyglad mialy zreszta dosc specyficzny. Ale fakt ze twoje pytanie jest uzasadnione.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie