aw68 Napisano 13 Listopad 2006 Autor Napisano 13 Listopad 2006 WitamNa dwóch mostach, jednym kolejowym, drugim rzecznym, napotkałem takie zapory.Podobno jest ich sporo na Mazurach. To są fotki ze Śląska. W jakim czasie były stawiane? Czy tylko przez Niemców ? Gdzie można o tych zaporach poczytać ? AWo
Cronos Napisano 13 Listopad 2006 Napisano 13 Listopad 2006 Gdzies zrobił te fotki?? Podobną rzecz widziałem kiedyś w okolicach Zbrosławic i tez zastanawiałem sie co to jest.Pozdro
woytas Napisano 14 Listopad 2006 Napisano 14 Listopad 2006 na wale pomorskim jakis czas temu byla taka zapora
necroskop Napisano 14 Listopad 2006 Napisano 14 Listopad 2006 Witam.Sa to niemieckie zapory p/panc z okresu międzywojennego kiedy stali mieli od ch... . W póżnejszym okresie ograniczyli się do żelbetowych słupów.Stawiano je przy mostach jak i w terenie w pobliżu granicy skąd spodziewano sie wdarcia (głównie).PozdrawiamMarek
aw68 Napisano 14 Listopad 2006 Autor Napisano 14 Listopad 2006 Wielkie dzięki za info, troszkę szkoda że nikt o to nie dba , są dość solidne bo złomiarze ich nie wyrwali...PozdrawiamAWo
woytas Napisano 14 Listopad 2006 Napisano 14 Listopad 2006 Adam a nie przypomina ci to tego szlabanu na paproci?
aw68 Napisano 14 Listopad 2006 Autor Napisano 14 Listopad 2006 tak , ta sama firma robiła szlabany graniczne , podnoszone w góre i te zapory p panc , oba elementy zamykane na zatrzask , wniosek z tego... - ta część granicy jest niemiecka...
aw68 Napisano 16 Listopad 2006 Autor Napisano 16 Listopad 2006 Cronos , ....Podobną rzecz widziałem kiedyś w okolicach Zbrosławic.... Napisz cos wiecej , podaj lokalizacje... Pozdrawiam
Parowóz Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 nie piszcie koledzy głupot o militarnym przeznaczeniu tychże szlabanów- słuzyły one do zamykania mostu przed pojazdami wszelakimi, gdyz pobierano MYTO czyli opłate za przejazd przez most .Przyzwyczailiscie sie że przez mosty sie łazi i jeżdzi ale nie zawsze tak było -kiedyś przejazd przez most kosztował tak jak teraz przejazd po płatnej autostradzie
acer Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Taka zapora raczej nie powstrzymałaby atakującego T-34....Racja, od średniowiecza pobierano myta za przejazdy przez pańskie albo królewskie mosty...
aw68 Napisano 16 Listopad 2006 Autor Napisano 16 Listopad 2006 Parowóz, tak masza racje ale pomyliłes epoki...Dodam jeszcze że na innych drogach są zapory betonowe typu blok w jezdni (np. w Nieborowicach) - potwierdzone przez p. J Sadowskiego (Infort)
Cronos Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Aw68... często jak jest ładna pogoda to ide na rower i jezdze po różnych wioskach. Było to w tę wiosnę gdzieś przy jakiejś drodze z Zbrosławic która szła prosto do Toszka a ja skreciłem w prawo i dojechałem od zachodu do Tarnowskich Gór. Więc dokładnej lokalizacji chodzbym się uparł to ci nie powiem. Jak tylko będzie ormalna" pogoda to przejade się tamtędy i spróbuje to odszukać. Było po prawej stronie przy jezdni, przy jakimś mostku nad jakimś większym rowem bo rzeką to tego nie nazwę. A zwróciłem na to uwagę bo akurat zatrzymałem się napić.Pozdrawiam
necroskop Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Witam.Acer - taka zapora nie była przygotowywana pod T-34. Zresztą Plska nie miała aż tak cięzkiego sprzętu kiedy stawiano te zapory.Pod tego typu czołgi były zapory p/panc z zelbetowych bloków ustawianych w ok 1944.Marek
aw68 Napisano 16 Listopad 2006 Autor Napisano 16 Listopad 2006 Dzięki za cenne informacje , jak się mieszka w ciekawych rejonach to wycieczki rowerowe są cennym źródłem informacji , teraz na rower bez aparatu nie wsiadam...Pozdrawiam
Łazior Napisano 17 Listopad 2006 Napisano 17 Listopad 2006 takich zapór przeciw pancernych jest troche na Miedzyrzeckim Rejonie Umocnionym
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.