Skocz do zawartości

Zamykane zapory na mostach...

aw68

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Na dwóch mostach, jednym kolejowym, drugim rzecznym, napotkałem takie zapory.
Podobno jest ich sporo na Mazurach. To są fotki ze Śląska. W jakim czasie były stawiane? Czy tylko przez Niemców ? Gdzie można o tych zaporach poczytać ?
AWo

Napisano
Witam.

Sa to niemieckie zapory p/panc z okresu międzywojennego kiedy stali mieli od ch... . W póżnejszym okresie ograniczyli się do żelbetowych słupów.
Stawiano je przy mostach jak i w terenie w pobliżu granicy skąd spodziewano sie wdarcia (głównie).

Pozdrawiam
Marek
Napisano
Wielkie dzięki za info, troszkę szkoda że nikt o to nie dba , są dość solidne bo złomiarze ich nie wyrwali...
Pozdrawiam
AWo
Napisano

tak , ta sama firma robiła szlabany graniczne , podnoszone w góre i te zapory p panc , oba elementy zamykane na zatrzask , wniosek z tego... - ta część granicy jest niemiecka...

Napisano
Cronos , ....Podobną rzecz widziałem kiedyś w okolicach Zbrosławic.... Napisz cos wiecej , podaj lokalizacje...
Pozdrawiam
Napisano
nie piszcie koledzy głupot o militarnym przeznaczeniu tychże szlabanów- słuzyły one do zamykania mostu przed pojazdami wszelakimi, gdyz pobierano MYTO czyli opłate za przejazd przez most .
Przyzwyczailiscie sie że przez mosty sie łazi i jeżdzi ale nie zawsze tak było -kiedyś przejazd przez most kosztował tak jak teraz przejazd po płatnej autostradzie
Napisano
Taka zapora raczej nie powstrzymałaby atakującego T-34....

Racja, od średniowiecza pobierano myta za przejazdy przez pańskie albo królewskie mosty...
Napisano
Parowóz, tak masza racje ale pomyliłes epoki...
Dodam jeszcze że na innych drogach są zapory betonowe typu blok w jezdni (np. w Nieborowicach) - potwierdzone przez p. J Sadowskiego (Infort)
Napisano
Aw68... często jak jest ładna pogoda to ide na rower i jezdze po różnych wioskach. Było to w tę wiosnę gdzieś przy jakiejś drodze z Zbrosławic która szła prosto do Toszka a ja skreciłem w prawo i dojechałem od zachodu do Tarnowskich Gór. Więc dokładnej lokalizacji chodzbym się uparł to ci nie powiem. Jak tylko będzie ormalna" pogoda to przejade się tamtędy i spróbuje to odszukać. Było po prawej stronie przy jezdni, przy jakimś mostku nad jakimś większym rowem bo rzeką to tego nie nazwę. A zwróciłem na to uwagę bo akurat zatrzymałem się napić.
Pozdrawiam
Napisano
Witam.
Acer - taka zapora nie była przygotowywana pod T-34. Zresztą Plska nie miała aż tak cięzkiego sprzętu kiedy stawiano te zapory.
Pod tego typu czołgi były zapory p/panc z zelbetowych bloków ustawianych w ok 1944.

Marek
Napisano
Dzięki za cenne informacje , jak się mieszka w ciekawych rejonach to wycieczki rowerowe są cennym źródłem informacji , teraz na rower bez aparatu nie wsiadam...
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie