R23 Napisano 17 Listopad 2006 Napisano 17 Listopad 2006 Panowie i drogie Panie ,jak się zmieni ustawa o eksploracji to myślę że odnajdzie się większość skrytek,czołgów itp. jak narazie to mamy swoje tajemnice.
KamAndy Napisano 17 Listopad 2006 Napisano 17 Listopad 2006 A mnie się wydaje, że wielu kolegów popada tutaj w kompletne skrajności. Oczywiście należy pochwalić tych (jak wszystkich, którzy odważają się zabrać głos na forum Odkrywcy i nie boją się prezentować opinii i znalezisk), że chcą brać udział w dyskusji, ale czy nie powinniśmy odróżnić w naszych rozważaniach różnych kategorii ukrytych (lub zagubionych) przedmiotów . Obecne prawo niestety ich nie wyróżnia i wszystko co w „ziemi” należy do Skarbu Państwa, niezależnie, czy jest to guzik od munduru Armii II RP, zgubionego przez tegoż żołnierza lub innej osoby, drobnej monetki groszowej, do pozostawionych na pobojowiskach elementów uzbrojenia jak karabiny, czy działa, na wozach bojowych różnych typów kończąc. Nie wspomnę już o depozytach typu „złoto Wrocławia, czy „Bursztynowa Komnata”. Wielu z nas żyje ciągle wielkimi legendami, powtarzanymi przez dziesiątki lat o istnieniu ukrytych wielkich skarbów na Dolnym Śląsku, a chyba tak naprawdę to są już tylko legendy, zweryfikowane przez Oddziały Zdobyczy Wojennych, okupujące jednostki Radzieckie, działania nieformalnych grup zajmujących się grabieżą wszystkiego co było na zachodzie, po mniej lub bardziej oficjalne działania służb specjalnych wojskowych i cywilnych (MON i MSW/A).I choćby dlatego, że wszyscy, którzy coś znajdujemy i pozostawiamy to sobie, a co gorsza staje się to przedmiotem handlu, łamiemy obowiązujące prawo, to może legalna firma eksploratorska, działająca zgodnie z prawem i na zdrowych zasadach miała by jednak rację bytu?Pzdr. Andy.
acer Napisano 17 Listopad 2006 Napisano 17 Listopad 2006 dlatego trzeba zmienić prawo - razjest coś takiego jak stopień społecznej szkodliwości czynu - dwa
jacobs Napisano 20 Listopad 2006 Napisano 20 Listopad 2006 Asia - czy uważasz że Klose nie znał prawdziwego miejsca ukrycia złota Wrocławia? jacobs
sanoczanin Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 mysle ze potrzebne takie jest zapotrzebowanie,sam chce zalozyc takie stowarzyszenie w sanoku ale potrzeba najmniej 15 osob aby zarejestrowac takie stowarzyszenie w sadzie.
Romo Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 Oj dziwię się, że tak najeżdżacie na Warsa, i zupełnie nie mam pojęcia o co Wszystkim chodzi ??? przecież On tylko udzielił swego zdania w tym wątku napisał co o tym sądzi, jak to widzi, myślę że ataki i słowa krytyki pod Jego adresem są trochę zbyt MOCNE", każdy ma prawo do własnej wizji", elementy abijania" się z czyichś pomysłów nie są na miejscu.Ja osobiście nie widzę jak na razie szans co do działania dużej firmy tej branży w Polsce(oczywiście mam na myśli przepisy)ale, nie zapominajmy że Polska jest drugim po Francji tak zwanym Eldorado dla Poszukiwaczy" - tam takie firmy działają i z tego co wiem mają sie bardzo dobrze.U Nas jak na razie opłaca się tak zwana mała działalność" czyli rozpowiadanie na lewo i prawo, że się ma wykrywacz...ludzie się zgłaszają nie powiem, parę złotych dorobić można, czasami tyle co przy kładzeniu paneli lub płytek :-))))Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.