woytas Napisano 20 Grudzień 2006 Napisano 20 Grudzień 2006 wybacz ale nie bede sie wiecej powtarzal Dyskusja z Toba nie ma najmniejszego sensu
zomol Napisano 20 Styczeń 2007 Napisano 20 Styczeń 2007 W każdej legendzie jest ziarno prawdy. O Słupsku nic nie wiem, ale w Wyższej Skole Oficerskiej w Szczytnie (WSO Szczytno) istniały Kompanie Szturmowe MO - były to pierwsze kompanie w batalionie każdego kolejnego roku (trzy batalony po pięć kompanii - czyli trzy kompanie w WSO). Te własnie trzy pierwsze kompanie dysponowały dosyć nietypowym umundurowaniem i wyposażeniem - prawdopodobnie jako jedyne oprócz Plutonów Specjalnych ZOMO posiadały mundury polowe typu UeS (Ubiór Specialny) które zakładano na wszelkiego rodzaju działanie rozpraszające oraz dodatkowo kamizelki ochronne żółwie", nagolenniki itp. Oprócz typowego sprzętu do rozpraszania tłumów Kompanie Szturmowe WSO Szczytno miały na wyposażeniu strzelby gładkolufowe kalibru 12 IŻ (lub inaczej book) produkcji ZSRR, które w praktyce nigdy nie zostały użyte. Co do czarnych mundurów - słyszałem, ze w 1981 roku zastrajkowała fabryka umundurowania, która szyła także dla ZOMO - z tego powodu częsć ZOMO-wców musiała chodzić w mundurach wojskowych, a jakas kompania dostała - podobno - czarne mundury czołgistów LWP.. Jednak to także legenda. Jesli istniało w ZOMO coś specjalnego", to były to Bataliony Szybkiej Interwencji - z tego co wiem były w Warszawie (o ile się nie mylę BSI składało sie z 23, 24 i 25 kompanii ZOMO Warszawa) i Katowicach. Powołano je po stanie wojennym - w Katowicach był to chyba 1984 lub 1985 rok. Według relacji Milicjantów służących w tych batalionach - od pozostałych kompanii ZOMO, BSI różniły się przedewszystkim większą ilością godzin spędzonych na ćwiczeniach działań przeciw tłumowi - były to kompanie o profilu bardziej uderzeniowym". ZOMO-wcy z BSI mieli także mniejszą ilość patroli na mieście. Wyposażenie BSI nie różniło sie praktycznie od tego, które używały pozostałe kompanie Zmotoryzowanych Odwodów, w Warszawie jednak BSI można było poznać po białych kaskach produkcji NRD. Planowano rozwój Batalionów Szybkiej Interwencji - w Katowicach np. rozważano kupno śmigłowca, jednak przełom lat 1989/90 zniweczył te plany. Mniej więcej w tym czasie zlikwidowano także Bataliony Szybkiej Interwencji. O ile całe ZOMO bylo bardzo skuteczne w walce z tłumem, to BSI można określić jako super-skuteczne". Nawet - podobno w samym ZOMO - o BSI w Warszawie mówiło się - nie czarne diabły", ale .. iałe chu..e" - ze względu na białe kaski i ogromną skuteczność..A zainteresowanych formacją spod znaku kasku i tarczy zapraszam na moją strone - www.zomoza.kgb.pl
U311 Napisano 21 Styczeń 2007 Napisano 21 Styczeń 2007 Witam!Co do śmigłowca dla OPMO to nie chciano go kupować lecz wypożyczany ze stanu KG MO a BSI w tym czasie już nie istniało. Batalion został przemianowany w roku 1987 lub w 1988r. na kolejny batalion PCP w ZOMO Katowice.A co do czarnych mundurów (kombinezony czołgowe) to nosili je zawodowi milicjanci z kom. wzmocnienia (AW, BTR-152, BTR- 60, SKOT) ci co wchodzili w skład załóg wymienionego złomu".Mundury dla PS w ZOMO jak i komp. szturmowych WSO były w tym samym kolorze co mundury polowe używane przez MO tylko typu us (uniform specjalny).Zanim Kol. zomol" rozpocznie swoje badania naukowe odsyłam do IPN od grudnia maja bardzo ciekawą dokumentacje fotograficzną przekazaną przez kierownictwo KW i KGP Policji a dotyczącą ZOMO obejrzeć, kto w jakim mundurze pełnił zaszczytną służbę :0)
Szarubek Napisano 21 Styczeń 2007 Napisano 21 Styczeń 2007 Dodam, że śmigłowce organizacyjnie nie należały do KG MO, tylko do stacjonujacego na lotnisku Warszawa-Babice 103 pułku lotniczego Nadwiślańskich Jednostek Wojskowych MSW. W pewnym okresie nawet latały w granatowych barwach i z napisem Milicja". Dwa z nich widuję codziennie na lotnisku Lublin-Radawiec, latają teraz w barwach lotnictwa Straży Granicznej. Jeden z nich, Mi-2 o numerze 4522, obecnie SN-03XG, brał udział w zdjęciach do odcinka serialu 7 zgłoś się" pod tytułem amknąć za sobą drzwi". W którymś z zeszłorocznych numerów AeroPlana" jest o tym artykuł pióra Karola Budniaka.Pozdrawiam - Szarubek
zomol Napisano 21 Styczeń 2007 Napisano 21 Styczeń 2007 U311 - dzięki za ciekawy post - czy mógłbyś się odezwać do mnie na e-mail - zomol@gazeta.pl - miałbym do Ciebie kilka pytań. Jie jestem pewien czy BSI zostało rozwiązane przed 1989/1990 rokiem - rozmawiałem kiedyś z kolesiem, który uczestniczył w działaniach w styczniu 1990 roku podczas ostatniego zjazdu PZPR - i twierdził, że był w BSI, które zlikwidowano mniej więcej wtedy, gdy z OPMO zrobiło się OPP. Mnie zdjęcia archiwalne bardzo, bardzo interesują!! Niestety wątpie żeby IPN był chętny je udostępniać.. Jednak dzi ęki za cynk, postaram się!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.