Skocz do zawartości
  • 0

Pruski identyfikator

hangedman

Pytanie

Napisano

Witam! Trafiłem na taki identyfikator w okolicy Poznańskich pruskich fortów. POSEN - Poznań, 1893-1894 rok, nr 883. Czy należał do żołnierza? Wątpie by była to marka narzędziowa albo psi identyfikator. Proszę o pomoc.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
odnośnie Fortu w Poznaniu będąc w wojsku w latach 92-94 pełniłem tam warty była tam tzw. fosa leżała tam masa towaru -dosłownie . często były tam tzw.wycinki chwastów kiedyś w trakcie takiego sprzątania znależliśmy wielkie koło chyba od armaty bagnety w różnych stanach leżały po 5 cm pod powierzchnia no i kupa innych fantów polecam choć nie wiem jak teraz tam jest upłynęło trochę czasu to tak przy okazji
Napisano
Po obejrzeniu psich identyfikatorów dostępnych w sieci, stwierdziłem że wasze przypuszczenia są raczej błędne. nie spotkałem psiego identyfikatora z przełomu lat tak jak u mnie. Widnieje zawsze jedna data i numer oraz nazwa miejscowości, często pojawia się psi wizerunek i jedno uszko lub otwór do zawieszenia... Co powiecie na kogoś kto pełnił służbę sezonową w forcie np przez rok? Kadet, uczeń, żołnierz? Znajdywano tam pruskie fanty, francuskie itp. Może faktycznie ślady po więźniach. co o tym sądzicie?
Napisano
Witam na pomorzu środkowym na miejscu dawnego obozu ,mój kupel z Warszawy będac zemna na wykopkach trafił wlasnie podobną blaszke .Tak samo z począdku myslelismy ze to medalik od psa .Po sprawdzeniu z materialami opublikownych na odkrywcy o nieśmiertelnikach okazlo sie ze to niesmiertelnik nalezal do więżnia przymusowego z okolicy warmi .Więc ta blaszka to tez moze byc niesmiertelnik a moze psi Pozdrawiam Robin
Napisano
Witam na pomorzu środkowym na miejscu dawnego obozu ,mój kupel z Warszawy będac zemna na wykopkach trafił wlasnie podobną blaszke .Tak samo z począdku myslelismy ze to medalik od psa .Po sprawdzeniu z materialami opublikownych na odkrywcy o nieśmiertelnikach okazlo sie ze to niesmiertelnik nalezal do więżnia przymusowego z okolicy warmi .Więc ta blaszka to tez moze byc niesmiertelnik a moze psi Pozdrawiam Robin
Napisano

Witam! Trafiłem na taki identyfikator w okolicy Poznańskich pruskich fortów. POSEN - Poznań, 1893-1894 rok, nr 883. Czy należał do żołnierza? Wątpie by była to marka narzędziowa albo psi identyfikator. Proszę o pomoc.

Napisano

Na rewersie widać, że nr 883 był wybity później od strony awersu a pozostałe POSEN i data na identyfikatorze bite od strony rewersu. Proszę o identyfikację

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie