hangedman Napisano 11 Listopad 2006 Autor Napisano 11 Listopad 2006 Witam! Trafiłem na taki identyfikator w okolicy Poznańskich pruskich fortów. POSEN - Poznań, 1893-1894 rok, nr 883. Czy należał do żołnierza? Wątpie by była to marka narzędziowa albo psi identyfikator. Proszę o pomoc.
ładziak111 Napisano 18 Listopad 2006 Napisano 18 Listopad 2006 odnośnie Fortu w Poznaniu będąc w wojsku w latach 92-94 pełniłem tam warty była tam tzw. fosa leżała tam masa towaru -dosłownie . często były tam tzw.wycinki chwastów kiedyś w trakcie takiego sprzątania znależliśmy wielkie koło chyba od armaty bagnety w różnych stanach leżały po 5 cm pod powierzchnia no i kupa innych fantów polecam choć nie wiem jak teraz tam jest upłynęło trochę czasu to tak przy okazji
Raned Napisano 13 Listopad 2006 Napisano 13 Listopad 2006 Trochę zastanawiające są te trzy otwory do przytwierdzania na czymś, ale także obstawiam psi numerek.
janushew Napisano 14 Listopad 2006 Napisano 14 Listopad 2006 Stawiałbym na psi :),sa psie prostokątne mocowane do obroży, ale zastanawiający jest brak wizerunku pieska. pozdr j
hangedman Napisano 13 Listopad 2006 Autor Napisano 13 Listopad 2006 Po obejrzeniu psich identyfikatorów dostępnych w sieci, stwierdziłem że wasze przypuszczenia są raczej błędne. nie spotkałem psiego identyfikatora z przełomu lat tak jak u mnie. Widnieje zawsze jedna data i numer oraz nazwa miejscowości, często pojawia się psi wizerunek i jedno uszko lub otwór do zawieszenia... Co powiecie na kogoś kto pełnił służbę sezonową w forcie np przez rok? Kadet, uczeń, żołnierz? Znajdywano tam pruskie fanty, francuskie itp. Może faktycznie ślady po więźniach. co o tym sądzicie?
Robin Napisano 13 Listopad 2006 Napisano 13 Listopad 2006 Witam na pomorzu środkowym na miejscu dawnego obozu ,mój kupel z Warszawy będac zemna na wykopkach trafił wlasnie podobną blaszke .Tak samo z począdku myslelismy ze to medalik od psa .Po sprawdzeniu z materialami opublikownych na odkrywcy o nieśmiertelnikach okazlo sie ze to niesmiertelnik nalezal do więżnia przymusowego z okolicy warmi .Więc ta blaszka to tez moze byc niesmiertelnik a moze psi Pozdrawiam Robin
Robin Napisano 13 Listopad 2006 Napisano 13 Listopad 2006 Witam na pomorzu środkowym na miejscu dawnego obozu ,mój kupel z Warszawy będac zemna na wykopkach trafił wlasnie podobną blaszke .Tak samo z począdku myslelismy ze to medalik od psa .Po sprawdzeniu z materialami opublikownych na odkrywcy o nieśmiertelnikach okazlo sie ze to niesmiertelnik nalezal do więżnia przymusowego z okolicy warmi .Więc ta blaszka to tez moze byc niesmiertelnik a moze psi Pozdrawiam Robin
hangedman Napisano 11 Listopad 2006 Autor Napisano 11 Listopad 2006 Witam! Trafiłem na taki identyfikator w okolicy Poznańskich pruskich fortów. POSEN - Poznań, 1893-1894 rok, nr 883. Czy należał do żołnierza? Wątpie by była to marka narzędziowa albo psi identyfikator. Proszę o pomoc.
maxikasek Napisano 13 Listopad 2006 Napisano 13 Listopad 2006 albo numerek z roweru. W każdym razie coś wspólnego z przełomem lat 1893/94. Poświadczający opłatę podatkową? ZA psa, rower (jesli takowe były)
hangedman Napisano 11 Listopad 2006 Autor Napisano 11 Listopad 2006 Na rewersie widać, że nr 883 był wybity później od strony awersu a pozostałe POSEN i data na identyfikatorze bite od strony rewersu. Proszę o identyfikację
Raned Napisano 14 Listopad 2006 Napisano 14 Listopad 2006 Jest cała masa psich nieśm. z przełomu lat, i bez wizerunku psa, sam takie posiadam.
Pytanie
hangedman
Witam! Trafiłem na taki identyfikator w okolicy Poznańskich pruskich fortów. POSEN - Poznań, 1893-1894 rok, nr 883. Czy należał do żołnierza? Wątpie by była to marka narzędziowa albo psi identyfikator. Proszę o pomoc.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.