fakker Napisano 26 Maj 2007 Share Napisano 26 Maj 2007 Dzięki woytas :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 26 Maj 2007 Share Napisano 26 Maj 2007 Woytas zapewnie miałeś na myśli to malowanie .To dwa różne samoloty ,popatrz na numery burtowe.Zresztą ta druga szpareczka jest widoczna po prawej stronie : tzn statecznik.Zdjęcie z NFoW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 26 Maj 2007 Share Napisano 26 Maj 2007 takie blade kolory- ta w Radomiu byla bardziej pomaranczowa- poszukam fotki.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 6 Lipiec 2007 Share Napisano 6 Lipiec 2007 Witam i odkurzam trochę zapomniany temat.Oto wypowiedz Pana Krzysztofa Mączkowskiego wiceprzewodniczącego Rady Misata Poznania : Cała sprawa jest dla mnie zadziwiająca.Część mieszkańców uważa ,że F-16 zagraża ich życiu , a następnie bez żadnego skrępowania żąda odszkodowania.Zastanawiam się wprost : czy jęsli pieniądze wpłyną na ich konta, samoloty przestaną im zagrażać?.Obserwuję z przerażenie postępującą eskalację demagogii: mówi się ośmierci,o katastrofach, aw ciąż znajdują się odwżni,którzy budują domy blisko lotniska,wierząć ,że... właśnie , wco wierząc?Jedynym rozwiązaniemjest przeniesienie się niezadowolonych mieszkańców Marlewa w inne miejsce Poznania.Sądze,że kwoty , o które się starają ,powinny być tak wysokie ,by mogli na nowo się pobudować i przeprowadzić. Wciąż jednak nie mamy odpowiedzi na pytanie: KTO POZWOLIŁ NA JAKICH PRAWACH - BUDOWAĆ SIĘ TYM LUDZIOM OBOK LOTNISKA?Niech prezydent miasta ujawni wreszcie nazwiska tych urzędników ,którzy wydali zgody na budowę! Jeśli powstały przy lotnisku domy , które są samowolą budowlaną też to ujawnimy! "uff ale się napisałem. Zostawiam do spokojnego przeczytania i kulturalnej rozmowy bez pyskówek jak w pewnym wątku na głównym :)fakker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 12 Wrzesień 2007 Share Napisano 12 Wrzesień 2007 http://wiadomosci.onet.pl/1604424,11,item.htmli tak że nie spadł...;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 12 Wrzesień 2007 Share Napisano 12 Wrzesień 2007 Fakker skoncz tak gadac bo juz nigdy do Poznania nie pojade, zeby mi cos na leb nie spadlo :)Ciekawi mnie tylko czy inne owe" szesnastki (tzn w innych krajach) tez sie tak sypaly? Saudi arabia chyba block 60 se qpila ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 12 Wrzesień 2007 Share Napisano 12 Wrzesień 2007 Woytas słowo ciałem się stało i zamilknę :) ale z tym banerem to 100% prawdy.Ok zamykam się :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 13 Wrzesień 2007 Share Napisano 13 Wrzesień 2007 Jak to w Polsce,pewnie chrzczone paliwo zatankowały :)))Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 1 Październik 2007 Share Napisano 1 Październik 2007 20 tys. zł rocznie więcej zarobi w przyszłym roku polski pilot F-16 - dowiedziała się Rzeczpospolita". zrodelko...http://praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,4532090.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 1 Październik 2007 Share Napisano 1 Październik 2007 Dobre dobre uśmiałem się ,że hoho Marynarka na odrzutowce? hehehe dobre sobie ciekawe gdzie i ile .Bo w Siemierowicach Iskry juz chyba nie latają a Babie Doły dawno zrobiły papa dla swoich 21-nek.Ten co pisał to pomylił w paru miejscach palca z czymś tam. Prawdą jest ,że podwyżki miały być ale o tak wielkich nie słyszałem bo miało być około 200 PLN miesięcznie dla wszystkich w całej armii.No tak ale fitery to fajtery i zawsze byli lepsi od innych.Chociaż kiedys w 32 plrt nazywano pajlotów małpami" bo i małpę można nauczyc latać.A mechanicy to byli czrnuchy albo brudasy.Bez urazy dla tych co tam służyli . :} Wiem bo sam tam służyłem.Generalnie papier jest paier i wszystko można napisać . Trzeba zasięgnąć języka na miejscu co i jak i wtedy będzie wiadomo a tak znów zaczną krzyczeć ,że jedni dostali a drudzy nie np: nasza super" słuzba zdrowia.Nareczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 2 Październik 2007 Share Napisano 2 Październik 2007 http://fakty.interia.pl/kraj/news/nasze-mysliwce-f-16-pelne-wad-i-usterek,986388no comment Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szym Napisano 2 Październik 2007 Share Napisano 2 Październik 2007 Panowie mam pytanie do znających się na rzeczy. Na ilu lotniskach w Polsce może wylądować F-16 bez obawy uszkodzenia podwozia, silnika (zassanie śmieci z pasa), itp? Mam podejrzenia, że na jednym, ale chciałbym się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 2 Październik 2007 Share Napisano 2 Październik 2007 Mylisz sie :)Na 2 - Łask chyba też już jest gotowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szym Napisano 2 Październik 2007 Share Napisano 2 Październik 2007 A czy już tam jakiś lądował? Przynajmniej czy były jakies informacje nt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 2 Październik 2007 Share Napisano 2 Październik 2007 tego niewiem :(o i na Okeciu tez moga ladowac - byla ostatnio akcja ze sie jeden z 2 lecacych (czyli tak okolo 50% :P ) zepsul... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szym Napisano 2 Październik 2007 Share Napisano 2 Październik 2007 Na Okęciu mają dużo w terminalu mają tak dużo odkurzaczy, żeby odkurzyć pas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 3 Październik 2007 Share Napisano 3 Październik 2007 Panowie by rozwiać wątpliwości powiem tak. F-16 może wylądowąć na każdym czynnym lotnisku wojskowym w Polsce przyjmującym samoloty odrzutowe.Przykładem jest wiele ćwiczeń jakie odbywały się w naszym krauju z udziałem tych samolotów./ np przelot F-16 na ostatnie pokazy do Radomia /Problemem może być odtworzenie gotowości do startu jeżeli nie ma odpowiednich sił i środków do tego przeznaczonych.Również lądowanie na lotniskach komunikacyjnychcywilnych nie stanowi problemu.Problemy zaczynają się i to bardzo poważne w przypadku sytuacji awaryjnych kiedy zostanie użyta HYDRAZYNA - substancja bardzo toksyczna, niebezpieczna dla zdrowia, prowadząca do skażenia samolotu na którym została uzyta .Wtedy bez specjalistycznego sprzętu do odkażania i Świety Boże nie pomoże .Co do czyszczenia pasów startowych. Są one czyszczone codziennie bez względu czy loty są wykonywane czy nie . Również po wszelkiego rodzaju pracach prowadzonych w ich pobliżu i dróg kołowania / np koszenie trawy itp / są wysyłane oczyszczarki do usunięcia znajdujących się zanieczyszczeń bez względu czy faktycznie doszło do zanieszczyszczenia powierzchni roboczej lotniska czy nie. Tak to wygląda w praktyce.Chyba troszeczkę rozjaśniłem problem o którym pisaliście.pzdr fakker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 3 Październik 2007 Share Napisano 3 Październik 2007 Więcej i dokładniej hmm... napisać nie mogę bo mnie z roboty wyleją... :} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szym Napisano 3 Październik 2007 Share Napisano 3 Październik 2007 Dzięki fakker za wyjaśnienia, mój żart z odkurzaczem, przaznaję, nie najwyższego lotu (na usprawiedliwienie: przy rozważaniach dotyczących pasa startowego trudno wzbijać się na wyżyny dowcipu). Czytałem, że w związku z chwytem powietrza pod kadłubem i dużym ciągiem, standarty przygotowania pasa do startu są znacznie wyższe niż w przypadku Migów. A problemy nie leżą w samych pasach, a w braku urządzeń do ich oczyszczania. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 3 Październik 2007 Share Napisano 3 Październik 2007 Szym nie ma sprawy .Dobry żart tymfa wart . :}Amerykanie wprowadzając na uzbrojenie f-16 do samego poczatku przyjeli wysokie wymagania w stosunku co do czystości pasa.Co więcej zostało to już chyba nawet ujęte przy konstruowaniu f-16.. Koło przednie znajdujące się poniżej oraz za wlotem powietrza do silnika oraz bardzo wysokie normy czystości to chyba zostało zaproponowane przez głownego konstruktora przedstawicielom USAF.No i teraz mamy to comamy . :} Chociaż Rosjanie zrezygnowali w nowszych wersjach MiG-a 29 z osłon zasłaniających główne wloty powietrza do s-ka.Ale czemu to już inna bajka którą się nie interesowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 16.11.Poznań (PAP) - Agnieszka Rylik, mistrzyni świata w boksie zawodowym, jako pierwsza Polka wykonała w czwartek w 31. Bazie Lotniczej w Poznaniu-Krzesinach prawie półtoragodzinny lot samolotem F-16 - ujawnił w piątek oficer prasowy 31. Bazy Lotniczej kpt. Waldemar Krzyżanowski. Przelot Jastrzębiem" był możliwy po otrzymaniu od Dowódcy Sił Powietrznych zgody na wykonanie lotu i prawie tygodniowych badaniach specjalistycznych w Wojskowym Instytucie Medycyny Lotniczej w Warszawie - poinformował Krzyżanowski. Agnieszka Rylik wykonała swój lot wraz z ppłk. pil. Dariuszem Malinowskim, który leciał w pierwszej kabinie dwumiejscowej wersji samolotu. Podpułkownik Malinowski to doświadczony pilot, który jako jeden z pierwszych przyleciał po przeszkoleniu z USA w roku 2006 do Polski, a na F-16 nalatał do tej pory setki godzin" - dodał Krzyżanowski. Zdaniem rzecznika, tym lotem Rylik udowodniła, że również kobieta może latać z prędkością 2000 km/h, wykonać samolotem bojowym zwrot", eczkę", czy wytrzymać przeciążenia dochodzące do 9G. Szczegóły i przebieg całego lotu były rejestrowane przez jedną z polskich telewizji komercyjnych.(PAP)Tez bym tak chciał, mozecie mi to załatwic. Czy zapłaciła za ten lot?No i odkrywcze jest że kobiety moga być pilotami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 jak to kto??heheh spoleczenstwo placi :)Gdzies slyszalem, ze godzina lotu (kompleksowo lacznie z obsluga) f-16 kosztuje 80kPln - czyli poszlo 120kPln - ktos moze potwierdzic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 A ja się pytam czy pamieta ona cos oprócz startu? Pardon oprócz kołowania hehe:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janowicz Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 Teraz już jest jasne po co kupiliśmy F-16. VIP-y mają ekstra zabawkę na koszt podatników. I wystarczy, że tylko dwa latają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 17 Listopad 2007 Share Napisano 17 Listopad 2007 Janowicz jestes w wielkim błedzie odnośnie ilości latających efków.Powtarzasz za wszystkimi specjalistami" internetowymi gdzies wymyślone bzdury.Owszem mam swoje zdanie na temat lotu p.Rylik i chyba większośc ma takie same .Czyli wozenie dupy za nasze pieniadze jest .......ale w drugiej sprawie jestes chłopie w wielkim błędzie i dlatego napisąłem to jeszcze raz.Trzeba pisać rzeczy o których ma się pojęcie.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.