Skocz do zawartości

Poznań Krzesiny F-16

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 303
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Woytas zapewnie miałeś na myśli to malowanie .To dwa różne samoloty ,popatrz na numery burtowe.Zresztą ta druga szpareczka jest widoczna po prawej stronie : tzn statecznik.
Zdjęcie z NFoW.

• 1 month later...
Witam i odkurzam trochę zapomniany temat.
Oto wypowiedz Pana Krzysztofa Mączkowskiego wiceprzewodniczącego Rady Misata Poznania :
Cała sprawa jest dla mnie zadziwiająca.Część mieszkańców uważa ,że F-16 zagraża ich życiu , a następnie bez żadnego skrępowania żąda odszkodowania.Zastanawiam się wprost : czy jęsli pieniądze wpłyną na ich konta, samoloty przestaną im zagrażać?.Obserwuję z przerażenie postępującą eskalację demagogii: mówi się ośmierci,o katastrofach, aw ciąż znajdują się odwżni,którzy budują domy blisko lotniska,wierząć ,że... właśnie , wco wierząc?Jedynym rozwiązaniemjest przeniesienie się niezadowolonych mieszkańców Marlewa w inne miejsce Poznania.Sądze,że kwoty , o które się starają ,powinny być tak wysokie ,by mogli na nowo się pobudować i przeprowadzić. Wciąż jednak nie mamy odpowiedzi na pytanie: KTO POZWOLIŁ NA JAKICH PRAWACH - BUDOWAĆ SIĘ TYM LUDZIOM OBOK LOTNISKA?Niech prezydent miasta ujawni wreszcie nazwiska tych urzędników ,którzy wydali zgody na budowę! Jeśli powstały przy lotnisku domy , które są samowolą budowlaną też to ujawnimy! "

uff ale się napisałem. Zostawiam do spokojnego przeczytania i kulturalnej rozmowy bez pyskówek jak w pewnym wątku na głównym :)

fakker

• 2 months later...
  • 3 weeks later...
Dobre dobre uśmiałem się ,że hoho
Marynarka na odrzutowce? hehehe dobre sobie ciekawe gdzie i ile .Bo w Siemierowicach Iskry juz chyba nie latają a Babie Doły dawno zrobiły papa dla swoich 21-nek.Ten co pisał to pomylił w paru miejscach palca z czymś tam. Prawdą jest ,że podwyżki miały być ale o tak wielkich nie słyszałem bo miało być około 200 PLN miesięcznie dla wszystkich w całej armii.No tak ale fitery to fajtery i zawsze byli lepsi od innych.Chociaż kiedys w 32 plrt nazywano pajlotów małpami" bo i małpę można nauczyc latać.A mechanicy to byli czrnuchy albo brudasy.Bez urazy dla tych co tam służyli . :} Wiem bo sam tam służyłem.Generalnie papier jest paier i wszystko można napisać . Trzeba zasięgnąć języka na miejscu co i jak i wtedy będzie wiadomo a tak znów zaczną krzyczeć ,że jedni dostali a drudzy nie np: nasza super" słuzba zdrowia.Nareczka.

Panowie mam pytanie do znających się na rzeczy. Na ilu lotniskach w Polsce może wylądować F-16 bez obawy uszkodzenia podwozia, silnika (zassanie śmieci z pasa), itp? Mam podejrzenia, że na jednym, ale chciałbym się mylić.

Panowie by rozwiać wątpliwości powiem tak. F-16 może wylądowąć na każdym czynnym lotnisku wojskowym w Polsce przyjmującym samoloty odrzutowe.Przykładem jest wiele ćwiczeń jakie odbywały się w naszym krauju z udziałem tych samolotów./ np przelot F-16 na ostatnie pokazy do Radomia /Problemem może być odtworzenie gotowości do startu jeżeli nie ma odpowiednich sił i środków do tego przeznaczonych.Również lądowanie na lotniskach komunikacyjnychcywilnych nie stanowi problemu.Problemy zaczynają się i to bardzo poważne w przypadku sytuacji awaryjnych kiedy zostanie użyta HYDRAZYNA - substancja bardzo toksyczna, niebezpieczna dla zdrowia, prowadząca do skażenia samolotu na którym została uzyta .Wtedy bez specjalistycznego sprzętu do odkażania i Świety Boże nie pomoże .
Co do czyszczenia pasów startowych. Są one czyszczone codziennie bez względu czy loty są wykonywane czy nie . Również po wszelkiego rodzaju pracach prowadzonych w ich pobliżu i dróg kołowania / np koszenie trawy itp / są wysyłane oczyszczarki do usunięcia znajdujących się zanieczyszczeń bez względu czy faktycznie doszło do zanieszczyszczenia powierzchni roboczej lotniska czy nie. Tak to wygląda w praktyce.
Chyba troszeczkę rozjaśniłem problem o którym pisaliście.

pzdr fakker

Dzięki fakker za wyjaśnienia, mój żart z odkurzaczem, przaznaję, nie najwyższego lotu (na usprawiedliwienie: przy rozważaniach dotyczących pasa startowego trudno wzbijać się na wyżyny dowcipu). Czytałem, że w związku z chwytem powietrza pod kadłubem i dużym ciągiem, standarty przygotowania pasa do startu są znacznie wyższe niż w przypadku Migów. A problemy nie leżą w samych pasach, a w braku urządzeń do ich oczyszczania. Pozdr.

Szym nie ma sprawy .Dobry żart tymfa wart . :}
Amerykanie wprowadzając na uzbrojenie f-16 do samego poczatku przyjeli wysokie wymagania w stosunku co do czystości pasa.Co więcej zostało to już chyba nawet ujęte przy konstruowaniu f-16.. Koło przednie znajdujące się poniżej oraz za wlotem powietrza do silnika oraz bardzo wysokie normy czystości to chyba zostało zaproponowane przez głownego konstruktora przedstawicielom USAF.No i teraz mamy to comamy . :} Chociaż Rosjanie zrezygnowali w nowszych wersjach MiG-a 29 z osłon zasłaniających główne wloty powietrza do s-ka.Ale czemu to już inna bajka którą się nie interesowałem.

• 1 month later...
16.11.Poznań (PAP) - Agnieszka Rylik, mistrzyni świata w boksie zawodowym, jako pierwsza Polka wykonała w czwartek w 31. Bazie Lotniczej w Poznaniu-Krzesinach prawie półtoragodzinny lot samolotem F-16 - ujawnił w piątek oficer prasowy 31. Bazy Lotniczej kpt. Waldemar Krzyżanowski.
Przelot Jastrzębiem" był możliwy po otrzymaniu od Dowódcy Sił Powietrznych zgody na wykonanie lotu i prawie tygodniowych badaniach specjalistycznych w Wojskowym Instytucie Medycyny Lotniczej w Warszawie - poinformował Krzyżanowski.
Agnieszka Rylik wykonała swój lot wraz z ppłk. pil. Dariuszem Malinowskim, który leciał w pierwszej kabinie dwumiejscowej wersji samolotu. Podpułkownik Malinowski to doświadczony pilot, który jako jeden z pierwszych przyleciał po przeszkoleniu z USA w roku
2006 do Polski, a na F-16 nalatał do tej pory setki godzin" - dodał Krzyżanowski.
Zdaniem rzecznika, tym lotem Rylik udowodniła, że również kobieta może latać z prędkością 2000 km/h, wykonać samolotem bojowym zwrot", eczkę", czy wytrzymać przeciążenia dochodzące do 9G.
Szczegóły i przebieg całego lotu były rejestrowane przez jedną z
polskich telewizji komercyjnych.(PAP)

Tez bym tak chciał, mozecie mi to załatwic. Czy zapłaciła za ten lot?
No i odkrywcze jest że kobiety moga być pilotami.

Janowicz jestes w wielkim błedzie odnośnie ilości latających efków.Powtarzasz za wszystkimi specjalistami" internetowymi gdzies wymyślone bzdury.Owszem mam swoje zdanie na temat lotu p.Rylik i chyba większośc ma takie same .Czyli wozenie dupy za nasze pieniadze jest .......ale w drugiej sprawie jestes chłopie w wielkim błędzie i dlatego napisąłem to jeszcze raz.Trzeba pisać rzeczy o których ma się pojęcie.
pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie