hydro Napisano 4 Październik 2003 Autor Share Napisano 4 Październik 2003 Potrzebna pomoc w identyfikacji. Kiedy, do czego i przez kogo było to używane?hydro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nanook1978 Napisano 4 Październik 2003 Share Napisano 4 Październik 2003 Witam. Temat tych zapinek był juz niedawno poruszany na forum. Dokładnie przeznaczenie i datowanie tych zapinek wytłumaczył Raned. Są to zaapinki z okresu średniowiecza, używane zamiast guzików. Mogły byc równiez wytwarzane do XIX w. Ponieważ dość często trafiały się na obozowiskach napoleońskich. Mają rozmiary od kilku do kilkunastu cm. Tez trafiłem kilka takich. Bynajmniej były wytwarzane od średniowiecza , ale jak długo to raczej ciężko się zoreintować, sa rózne teorie ale uchodza za średniowieczne.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hydro Napisano 4 Październik 2003 Autor Share Napisano 4 Październik 2003 Faktycznie, już coś było o tym. Nie zauważyłem. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 8 Październik 2003 Share Napisano 8 Październik 2003 W takim razie zwracam honor. Są takie sytuacje, że nie ma wyjścia i trzeba zdzierać skorupę tlenków i innych związków. Przy okazji nie zgadzam się z Nanookiem 1978, że takie zawieszki występowały do XIX w. i epoki napoleońskiej, znajduje je w takich miejscach z powodu nawarstwienia kulturowego z poprzednich epok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 7 Październik 2003 Share Napisano 7 Październik 2003 Zawieszka jest średniowieczna i napewno nie pełniła roli guzika a raczej ozdobną. Nie podoba mi się sposób w jaki traktujesz przedmiozy minionych epok. przede wszystkim nie należy zdejmować patyny, nie można ze starego przedmiotu robić nowego. Polecam jedynie umyć szczczoteczką wodą z mydłem, wysuszyć i natrzeć oliwą z oliwek dobrej jakości. W tym przypadku jest to wandalizm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hydro Napisano 4 Październik 2003 Autor Share Napisano 4 Październik 2003 Potrzebna pomoc w identyfikacji. Kiedy, do czego i przez kogo było to używane?hydro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
hydro
Potrzebna pomoc w identyfikacji. Kiedy, do czego i przez kogo było to używane?
hydro
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.