Skocz do zawartości
  • 0

Zapinka, albo...

hydro

Pytanie

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Temat tych zapinek był juz niedawno poruszany na forum. Dokładnie przeznaczenie i datowanie tych zapinek wytłumaczył Raned. Są to zaapinki z okresu średniowiecza, używane zamiast guzików. Mogły byc równiez wytwarzane do XIX w. Ponieważ dość często trafiały się na obozowiskach napoleońskich. Mają rozmiary od kilku do kilkunastu cm. Tez trafiłem kilka takich. Bynajmniej były wytwarzane od średniowiecza , ale jak długo to raczej ciężko się zoreintować, sa rózne teorie ale uchodza za średniowieczne.
Pozdrawiam.

W takim razie zwracam honor. Są takie sytuacje, że nie ma wyjścia i trzeba zdzierać skorupę tlenków i innych związków. Przy okazji nie zgadzam się z Nanookiem 1978, że takie zawieszki występowały do XIX w. i epoki napoleońskiej, znajduje je w takich miejscach z powodu nawarstwienia kulturowego z poprzednich epok.

Zawieszka jest średniowieczna i napewno nie pełniła roli guzika a raczej ozdobną. Nie podoba mi się sposób w jaki traktujesz przedmiozy minionych epok. przede wszystkim nie należy zdejmować patyny, nie można ze starego przedmiotu robić nowego. Polecam jedynie umyć szczczoteczką wodą z mydłem, wysuszyć i natrzeć oliwą z oliwek dobrej jakości. W tym przypadku jest to wandalizm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie