bodziu000000 Napisano 9 Listopad 2006 Autor Napisano 9 Listopad 2006 Na ebayu, pojawiło sie parę zdjęć, które jak mi sie wydaje są z kręcenia filmu propagandowego o kampanii w Polsce.Prezentuję je tutaj, może komuś się przydadzą.
yorik Napisano 10 Listopad 2006 Napisano 10 Listopad 2006 A tak na poważnie to może z kręcenia Kampfgeschwader Lutzow". Tam jest o ile sobie przypominam taka scena jak pseudoułani wylewaja sie bezładną masą na samochody pancerne, tamte robia ostry zwrot i sieją z cekaemów, po czym kawalerzyści daja dyla. Głowy nie dam bo bardzo dawno oglądałem.
jotes Napisano 10 Listopad 2006 Napisano 10 Listopad 2006 Tak, to są sceny z kręcenia Lutzowa". Tak przynajmniej głosi opis na conajmniej kilku zdjęciach.
yorik Napisano 10 Listopad 2006 Napisano 10 Listopad 2006 Co ciekawe, fragmenty z szarżą na kolumne samochodów pancernych była chętnie pokazywana w latach 70. w polskich filmach dokumentalnych o 1939r. Oprócz tego były pokazywane jeszcze dwa obowiązkowe fragmenty.Odparcie ataku Avii B534 udających pezetelki" i uciekająca obsługa naszego cekaemu na skraju lasu. W pamięci zapadał obraz umykających w panice żołnierzy, pozostawiajacych broń. Ten cekaem (chyba wz. 30 nie pamiętam) na trójnożnej podstawie czmychając obsługa przewracała na bok.
acer Napisano 10 Listopad 2006 Napisano 10 Listopad 2006 Znacznie wcześniej niejaki Andrzej W. nakręcił arydziełko" pt. Lotna.... :)Niemcy robiący Lutzowa musieli być zadowoleni :)
yorik Napisano 10 Listopad 2006 Napisano 10 Listopad 2006 Acer dlatego kilka postów wyżej byłem taki niezdecydowany.;-)
yorik Napisano 10 Listopad 2006 Napisano 10 Listopad 2006 Skręciliby do kupy i byłaby Kampfgeschwader Lotna".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.