Skocz do zawartości

Ktory najmocniejszy wykrywacz

nowy1800

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
co wedlug was powinienem wybrac z wymienionych wykrywaczy xterra 70, explorer SE czy nexus. ktorym z wykrywaczy siegnie najglebiej, szukam monet i drobncyh przedmiotow mam jako takie doswiadczenie z wykrywaczami.
Napisano
Witam!

To jest źle postawione pytanie;) W pewnych sytuacjach, każdy z tych wykrywaczy sięgnie głębiej"..
Nexusa zdecydowanie odradzam - to sprzęt dla doświadczonego użytkownika, który dokładnie wie czego chce i wie gdzie to jest;)
Explorer SE będzie się lepiej zachowywał w trudnym terenie, ale w pewnych sytuacjach X-70 będzie miała przewagę. Z tych trzech, osobiście skłaniałbym się ku X70 ze względu na możliwości i świetną ergonomię.

Pozdrawiam

VW
Napisano
WanWorden ma racje też polecam X-terre 70 sam bym ją kupił gdyby było mnie stać, co do ergonomi w stosunku do np. musketer adv./ sov. GT/ elit nie ma porównania o wiele sympatyczniej się macha ja niestety ze względów kasowych mam tylko xterke 30 z cewką 10,5 DD i nie jest tak źle, całkiem sympatyczny sprzęt na kolorek.
Napisano
choć trochę szkoda że nie wziąłem jej ze standardową ceweczką, ale jak kupię może w przyszłym roku Xterkę 70 to wtedy wezmę ją z 9 M i będzie na zmianę z 10,5 DD:))). 10,5 DD na pewno jest stabilna jak skała choć pewnie straciłem trochę na zasięgu w porównaniu z koncentrykiem 9" już nie mówiąc o X-terze 50 i 70:(( ale...
Napisano
Witam!

K-szela - Absolutnie nie! Cewka 10.5DD daje Ci w wielu sytuacjach większy zasięg od standardowej dziewiątki:)
To naprawdę dobry wybór i nie masz się czego obawiać. Faktem jest, że X70 pojedziesz jeszcze głębiej, ale X30 z cewką DD to i tak super sprawa:)) Na forum XLT mamy zestawienie i test tych cewek.

Pozdrawiam

VW
Napisano
No to mnie troszkę pocieszyłeś:)), nie miałem zbyt dużo okazji żeby ze swoim nowym sprzęcikiem polatać 4 razy w terenie:((, ale na poletku testowym schodzonym moim muszkieterem przez trzy lata wyszło mi troszkę monetek i już wtedy byłem z nowej wykywki zadowolony, po ostatnich śniegowych walkach w lesie :D byłem jeszcze milej zaskoczony fancikam" i głębokością z jakiej je wyciągnołem tak więc nie jest źle. Nie mam zbytnio porównani gdyż Muszkieter to też podwójne DD i zasięgi raczej zbliżone ( na razie mam takie wrażenie), jedyne koncentryki jakie miałem to Tesoro Eldorado i Garrett Ace 300.
Napisano
hej, dziekuje wszystkim za odpowiedzi. mam jeszcze wybor uzywany xlt za w miare przyzwoita cene. jezeli ktos ma pomysl jak mnie poratowac w wyborze prosze pisac na maila dzieki
pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
hej juz w sumie mialem podjeta decyzje i trafilem na taka strone z testami http://www.staffsmetaldetectors.co.uk/depth_test.htm i znow mam dylemat.
Napisano
Witam!

Na Twoim miejscu nie zwracałbym uwagi na żadne testy, oprócz tych, które wykonywane są w naturalnych warunkach terenowych. Wkładane monety do poruszonego gruntu nie odzwierciedlają realu i mogą być nawet bardziej mylące od testów w powietrzu.. Te, które podałeś są dość absurdalne, bo w niektórych przypadkach wygląda na to, że o zasięgu decyduje kolor wykrywacza (np.w Tejonach) :))!!
Generalnie chodzi chyba o niedoświadczenie operatora, co pokazuje np. umieszczenie Eagle (Orzełka) nad XLT czy dziwne rozbiezności w Explorerach, przykładów jest mnóstwo. W ogóle o co chodzi z tym testowaniem? Przecież w pewnym przedziale cenowym wykrywacze nie różnią się w zasadzie zbyt wiele od siebie a trzeba pamietać, że zasięg to nie wszystko. Raczej poczytaj sobie na różnych forach o sprzęcie, wejdź do galerii, popatrz co ludzie znajdują, pogadaj z nimi, popytaj i na tej podstawie podejmij decyzję a nie na zasadzie konkursu piekności w którym reguły są conajmniej dziwne;)

Pozdrawiam

VW
Napisano
Witam!!! ta stronka z testami to jest absurd już dawno do tego doszedłem, te testy są z księżyca. VanWorden ma rację lepiej się popytać ludzi jak ich sprzęty się sprawdzają w rzeczywistośi.
Napisano
Co do mojej X-terrki 30 z cewką 10,5 DD sprzęcik coraz bardziej mnie zaskakuje, monetki wychodzą pięknie, co do kolorowej militarki też jest ok. ( Łuski, guziki itp.itd. ), all metal też niezły i nada się na źelastwo.
Napisano
hej hej, k-szela a jaki wykrywacz miales poprzednio? z jakim porownujesz? no i jaka glebokosc mniej wiecej z ktorej dochodza jeszcze dobre sygnaly fancikow?
Napisano

X-terra 30 10,5 DD w akcji monetki z kilkuminutowych wyjść na pole teściowej, reszta las...
P.S. I to nie jest wszystko w lesie wyszło trochę łusek mauserowskich i monet PRL.

Napisano
Ja sprawdzam wykrywacz w następujący sposób:
1. Dyskryminacja na minimum lub "
2. Praca statyczna
3. Jeżeli nie ma statycznej to dynamiczna z przyciśniętym namierzaniem.
3. Sprawdzenie w powietrzu na monetę, obrączkę [zawsze o tym samym nominale]
4. Sprawdzenie na samochód osobowy.

Jeżeli wykrywacz ma dobry zasięg na samochód, np. powyżej 1,5 m to dobry jest na militarkę.

Powyższe testy są niezależne od gruntu, emocji właściciela i sugerowaniem się opiniami wysiadaczy postów" na forach.
A teraz sprawdźcie Panowie swoje zachodnie wykrywacze na samochód osobowy...
Napisano
Najpierw zakopujesz ten samochód? :)
Żartuję, myśle że to test jak test, ma swoje wady i zalety. Zasięg - jest ważny, ale są też inne cechy wykrywacza decydujace o jego mocy".
Pozdrawiam
Darek
  • 9 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie