Skocz do zawartości
  • 0

Sklepienie - ale czego?

piryt

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji. Jaki to typ sklepienia, jaki okres, z czym Wam się to kojarzy?

Pozdrawiam - Piryt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Raciborska Synagoga w ogniu, dogaszanie ognia po Nocy Kryształowej w 1938 roku

I to byłoby chyba na tyle... :]

Piryt. Wszystko, no prawie wszystko, znajdziesz w sieci. ;)
Pozdrawiam
wars98

Napisano
Qrcze, muszę się jeszcze wiele nauczyć. O tych pracach nic nie wiedziałem. Teren zastałem w takim stanie jak na fotkach. Wielkie dzieki Mistrzu" ;-)

...a kwestia sklepienia? :-x

Idę szukać.
Napisano
Szkoda, że tego dokładnie nie widać, ale to sklepienie nie ma kształtu łuku. Zwieńczenie jest a ostro" stanowiąc kąt rozwarty. Miejsce to znajduje się na wzgórzu i w średniowieczu objęte było murem miejskim. Na fotce widać tylko jedną ścianę. Natomiast robotnicy odkryli 4 ściany opisane na prostokącie, a głębokość jak na zdjęciu.
Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji. Jaki to typ sklepienia, jaki okres, z czym Wam się to kojarzy?

Pozdrawiam - Piryt

Napisano
To niekoniecznie musi być sklepienie, czy jakieś wejście może to być po prostu fundament(niepamientam jak się nazywa chyba łukowy) z takimi łukami, bo poprostu mógł być tam teren podmokły,grząski dlatego tę budowle osadzono na tzw słupach połączonych łukami żeby się nie zapadała, osiadała, często tak budowano w pobliżu rzek dośc często spotykany kilkanaście budowli tak budowanych widziałem np we Wrocławiu. Technika ta stosowana jest już od średniowiecza przynajmiej w Polsce bo znali ją już Rzymianie.Jeżeli chcesz poznać okres to zobacz jaka jest cegła jeżeli dośc duża i gruba ok 10 cm to średniowiecze.
Napisano
Witam!
Cegła jest w dość dobrym stanie. Ściany wzmacniane. Solidna konstrukcja. Sklepienie takie jest znane w budownictwie, choć rzeczywiście rzadko. Wygląda to jak sklepienie przejścia/tunelu pod drogą. Ciekawe.
Pozdrawiam
wars98

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie