rycerz7 Napisano 4 Listopad 2006 Autor Share Napisano 4 Listopad 2006 CZy Armia Kościuszkowska używała MP-40.Na tym linku co dodałem to nasz wojak ma Mp-40Co o tym myślicie?????????????????????????????????http://www.odkrywca.pl/slajd.php?gn=354&f=p7080555.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 człowieku czy ty chcesz obkupić sie na allegro za 50 złotych i obskoczyć tym wszystkie rekonstrukcje od Mieszka I do Jarosława i Lecha ........Podstawą którą powtarzano na tym forum wielokrotnie jest :ODTWARZAMY REGUŁĘ NIE WYJĄTKItwoje pytanie czy WP uzywało oporzadzenia niemieckiego , czy LWP również? Pewnie że używali ale co z tego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rycerz7 Napisano 4 Listopad 2006 Autor Share Napisano 4 Listopad 2006 Dzięki past ja tylko pytałem się! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 Przepraszam bardzo, ale co to u diabła jest Armia Kościuszkowska????????????????????/Bo o ile mnie pamięć nie myli to Powstanie Kościuszkowskie to 1794 rok i tam raczej MP-40 nie było.Ja wiem, że nauczanie historii w naszych szkołach jest tragiczne, ale żeby aż tak????????????????????Wstyd! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bihun Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 Ludzie!Pierwsza Warszawska Dywizja Piechoty imienia Tadeusza Kościuszki, jednostka wojska polskiego tworzona od maja 1943 w ZSRR pod nazwą 1 Dywizji Piechoty imienia Tadeusza Kościuszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 Określenie Kościuszkowcy" jest prawie równoznaczne z nazywaniem żołnierzy 1 DP jak powstańców Kościuszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 Bihun, ale ty się nie denrewuj, Serdeńko, bo ci jeszcze coś strzeli ...Ja wiem jakie imie nosiła sławna 1 Dywizja Piechoty, nota bene rozstrzelana pod wioską Lenino na Białorusi. Tylko to jeszcze nie usprawiedliwia nazywania całej armii kościuszkowską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 Hola, hola, panowie...Co innego Armia", a co innego Kościuszkowska".Przymiotnika kościuszkowska" w odniesieniu do II wojny św. możemy użyć w określeniu 1.Dywizji Piechoty im. Tadeusza Kościuszki. Wchodziła ona w skład 1 Armii Wojska Polskiego obok 2 D. Piech im. Henryka Dąbrowskiego, 3 D. Piech. im. Romualda Traugutta i 4 Pomorskiej D. Piech. im. Jana Kilińskiego.Mówienie o Armii Kościuszkowskiej" jest lekkim nadużyciem semantycznym:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 No tak panowiego, fotka sobie, a dyskusja sobie. Otóż w moim posiadaniu znajduje się fotka tego czołgu z niewątpliwie polskimi oznakowaniami (eksponat jednego z muzeów w Anglii, nie pomnę niestety, którego, ale mój znajomy wykonał ją kilka lat temu), ale zeskakujący zeń żołnierz to ani chybi sołdat krasnoj armii, na mojej fotce ubrany" w przepisową pepeszkę. Tu poeta" dodał mu MP40, no i oczywiście, że używano zdobycznych, taka była moda, wygoda, nie wiem jakie jeszcze mogły być przyczyny, kościuszkowcy tez zapewne tak postępowali, tyle, że to zdjęcie bez wątpienia przedstawia sowieckiego żołnierza, służe dowodem z innej perspektywy, gdzie widac gwiazdkę na furażerce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rycerz7 Napisano 4 Listopad 2006 Autor Share Napisano 4 Listopad 2006 Dzięki duńczyk myślałem że to Polak skoro na czołgu są polskie malowania.:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 Ło jeju odrazu widac ze to sowiet . Nie dosc ze posiada furazerke charakterystyczna dla armi radzieckiej to jeszcze pagony czerwone symbolizujace piechote . Mp 40 pewnie uzywali ale to sa wyjatki , w rekonstrukcji nie za ladnie wyglada jak jest duzo takich wyjatkow podczas inscenizacji.A to ze zeskakuje z t-34 w polskich oznakowaniach to normalne,w koncu jednoski polskie i radzieckie wspolpracowaly razem w drodze na Berlin . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J-23 Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 Naście lat temu rozmawiałem z ckm-istą z 1pp, 1DP. Na moje pytanie czy widział obcą broń w rękach naszych żołnierzy stwierdził że był rozkaz zabraniający używania zdobycznej broni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 To rozkaz, ale w praktyce różnie bywało..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.