rycerz7 Napisano 4 Listopad 2006 Autor Napisano 4 Listopad 2006 CZy Armia Kościuszkowska używała MP-40.Na tym linku co dodałem to nasz wojak ma Mp-40Co o tym myślicie?????????????????????????????????http://www.odkrywca.pl/slajd.php?gn=354&f=p7080555.jpg
past Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 człowieku czy ty chcesz obkupić sie na allegro za 50 złotych i obskoczyć tym wszystkie rekonstrukcje od Mieszka I do Jarosława i Lecha ........Podstawą którą powtarzano na tym forum wielokrotnie jest :ODTWARZAMY REGUŁĘ NIE WYJĄTKItwoje pytanie czy WP uzywało oporzadzenia niemieckiego , czy LWP również? Pewnie że używali ale co z tego??
akagi Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 Przepraszam bardzo, ale co to u diabła jest Armia Kościuszkowska????????????????????/Bo o ile mnie pamięć nie myli to Powstanie Kościuszkowskie to 1794 rok i tam raczej MP-40 nie było.Ja wiem, że nauczanie historii w naszych szkołach jest tragiczne, ale żeby aż tak????????????????????Wstyd!
Bihun Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 Ludzie!Pierwsza Warszawska Dywizja Piechoty imienia Tadeusza Kościuszki, jednostka wojska polskiego tworzona od maja 1943 w ZSRR pod nazwą 1 Dywizji Piechoty imienia Tadeusza Kościuszki.
acer Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 Określenie Kościuszkowcy" jest prawie równoznaczne z nazywaniem żołnierzy 1 DP jak powstańców Kościuszki.
akagi Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 Bihun, ale ty się nie denrewuj, Serdeńko, bo ci jeszcze coś strzeli ...Ja wiem jakie imie nosiła sławna 1 Dywizja Piechoty, nota bene rozstrzelana pod wioską Lenino na Białorusi. Tylko to jeszcze nie usprawiedliwia nazywania całej armii kościuszkowską.
Steiner7 Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 Hola, hola, panowie...Co innego Armia", a co innego Kościuszkowska".Przymiotnika kościuszkowska" w odniesieniu do II wojny św. możemy użyć w określeniu 1.Dywizji Piechoty im. Tadeusza Kościuszki. Wchodziła ona w skład 1 Armii Wojska Polskiego obok 2 D. Piech im. Henryka Dąbrowskiego, 3 D. Piech. im. Romualda Traugutta i 4 Pomorskiej D. Piech. im. Jana Kilińskiego.Mówienie o Armii Kościuszkowskiej" jest lekkim nadużyciem semantycznym:)))
Dunczyk Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 No tak panowiego, fotka sobie, a dyskusja sobie. Otóż w moim posiadaniu znajduje się fotka tego czołgu z niewątpliwie polskimi oznakowaniami (eksponat jednego z muzeów w Anglii, nie pomnę niestety, którego, ale mój znajomy wykonał ją kilka lat temu), ale zeskakujący zeń żołnierz to ani chybi sołdat krasnoj armii, na mojej fotce ubrany" w przepisową pepeszkę. Tu poeta" dodał mu MP40, no i oczywiście, że używano zdobycznych, taka była moda, wygoda, nie wiem jakie jeszcze mogły być przyczyny, kościuszkowcy tez zapewne tak postępowali, tyle, że to zdjęcie bez wątpienia przedstawia sowieckiego żołnierza, służe dowodem z innej perspektywy, gdzie widac gwiazdkę na furażerce
rycerz7 Napisano 4 Listopad 2006 Autor Napisano 4 Listopad 2006 Dzięki duńczyk myślałem że to Polak skoro na czołgu są polskie malowania.:)
mp Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 Ło jeju odrazu widac ze to sowiet . Nie dosc ze posiada furazerke charakterystyczna dla armi radzieckiej to jeszcze pagony czerwone symbolizujace piechote . Mp 40 pewnie uzywali ale to sa wyjatki , w rekonstrukcji nie za ladnie wyglada jak jest duzo takich wyjatkow podczas inscenizacji.A to ze zeskakuje z t-34 w polskich oznakowaniach to normalne,w koncu jednoski polskie i radzieckie wspolpracowaly razem w drodze na Berlin .
J-23 Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 Naście lat temu rozmawiałem z ckm-istą z 1pp, 1DP. Na moje pytanie czy widział obcą broń w rękach naszych żołnierzy stwierdził że był rozkaz zabraniający używania zdobycznej broni.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.