SMYQ Napisano 2 Listopad 2006 Autor Napisano 2 Listopad 2006 Wczoraj na śmietniku obok mojej klatki znalazłem taką książke.Ide sobie wysypać śmieci do kontenera padało nie miłosiernie a tu ptrze na nim leży gruba książka.Myśle sobie książka gruba oprawa solidna może jakiś stary album albo co.Nie ogladając się biore w ręce ciężka skubana aż mi ręke wygieło myślę se ło ale masz pecha pewnie cała mokra.Ale patrze nie suchutka jak pieprz.No to za pazuche i w nogi do domu.Wpadam kłade na ławe a z za pleców słysze głos matki znowu jakieś gów.....ze śmietnika mi znosisz.Do piwnicy mi z tym itd.Nie zwracając uwagi na opór ide do pokoju i zaczyna przeglądanie.Pierwsza strona nic żadnej daty pustka,na następnej kartki w kratke jakieś linie tabele,nazwiska myślę se o co chodzi pewnie nie taka stara na jaka wyglądała.Ale dziwi mnie fak że cała napisana piórem w całości po polsku,przegladam dalej patrze z boku pod nazwiskiem wypisane sa miesiące jakieś wpłaty,podkreślenia,rozliczenia nic nie kumam.Patrze jest pierwsza data 1938 potem znowu miesiące po kolei i znowu data 1939,nie mam pojęcia do czego służyła.Oto kilka fotek może ktoś wie do czeko była i kto takie coś prowadził.Książka obejmuje teren miejscowości INOWROCŁAW dawniej HOHENSALZA i okolice.
SMYQ Napisano 2 Listopad 2006 Autor Napisano 2 Listopad 2006 Alfabetyczny spis nazwisk z numerem strony na jakiej znajduje sie dana osoba oraz miejscowość zamieszkania chyba.
Darek419 Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 Winien,Ma jest to książka przychodów i rozchodów,takie księgowe cudo pozdro.
SMYQ Napisano 2 Listopad 2006 Autor Napisano 2 Listopad 2006 Wita ale mam wątpliwości co do tego.Poniewasz o ile sie nie myle to takie ksieki były prowadzone przez sklepy albo cos w tym rodzaju i chodziło tylko o jedną instytujce, a tu mamy wiele nazwisko osób z Inowrocławia i nie tylko,sa tu tekrze osoby ze wsi osciennych Inowrocławia.Znalazłem tu osoby cywilne jaki i niejakiego ksiedza proboszcza.Osoby z Warszawy i nawet jakieś stowarzyszenie z Gdańska.
TIX Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 no i co w tym dziwnego ? płace były rozliczane, zaliczki itd :)
Romel Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 Bracie, jest to księga zaległego podatku z lat 1938-1939. daj ją do najbiższego archiwum w darze (jeśli nie jest zagrzybiona ;) mocno).przyda się do udowodnienia posiadania gruntu. czasem takie knigi wykorzystywano do zaspisu podatku lokatorskiego, podatku od areału, itp.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.