Skocz do zawartości
  • 0

Prośba o identyfikację trzech nieśmiertelników niemieckich kodowanych !!!

BogdanGd

Pytanie

Napisano
Witam Państwa !!!
Jestem w posiadaniu trzech blaszek kodowanych które oprócz tego że są oryginałami nic mi nie mówią :)) !!! Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej na ich temat !!! Z góry dziękuję za udzieloną pomoc !!!

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Domino[*] nie tylko dla tych formacji które wymieniłeś ....bardzo często wykopuje się na nierdzewkach bite jednsotki zaopatrzenia, wozów drabiniastych i wszelakich innych służb tyłowych , myślę że pood koniec wojny nikt nie zwracał uwagi na jakie kolwiek przepisy czy zalecenia w tak błachych sprawach..a po zatym nierdzewka jest o wiele bardziej wytrzymałym materiałem niż cynk czy aluminium...
co do tego luftgau moskau to taką informację usłyszeliśmy od A.R. teraz szukamy potwierdzenia w jakieś mądrej literaturze..
pozdrawiam serdecznie
Napisano
Witam Państwa !!!
Jestem w posiadaniu trzech blaszek kodowanych które oprócz tego że są oryginałami nic mi nie mówią :)) !!! Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej na ich temat !!! Z góry dziękuję za udzieloną pomoc !!!
Napisano
kolego A.
nie wycieram sobie twarzy Pańskimi literkami bo mógłbym dostać na niej liszaji....co do tego proszenia" to oczywiście liczyłem kiedyś na Pańską opinię w sprawie tych blaszek i Pan, ochoczo bez namawiania i proszenia, zabrał głos...
teraz co do mijania się z prawdą...hmmm...ciekaw jestem tego w końcu czy miał Pan rację wtedy czy może teraz sam sobie zaprzeczając???
proponuje sobie przejrzeć i przypomnieć...te blaszki były już kiedyś na forum...

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=160945#161668

jakby adres nie działał to wystarczy wpisać tytuł postu:
laszka kodowana...."

życzę miłego dnia.
Napisano
Drogi Kolego,
Może przeczytaj przytoczony przez siebie wątek i pokaż w którym miejscu twierdzę, że jest to nieśmiertelnik Luftgau Moskau.
Moja wypowiedź dotyczy jedynie tego, że znaleziska z FdLG Moskau na mierzei się zdarzały. I tyle. Prawdę powiedziawszy, skoro ktoś przede mną w tym wątku już ją (teraz widzę że błędnie) rozszyfrował, po prostu nawet tego nie sprawdziłem, a skupiłem się na temacie okręgu lotniczego. Więc niezależnie od skłonności twojej cery do liszai, fakty są takie, że ja nigdy ( do wczoraj) nie udzialałem informacji na temat tego z jakiej jednostki ten nieśmiertelnik pochodzi.

Swoją drogą jeżeli uważasz też, że wezwanie kogoś do odpowiedzi na jakimś forum to prośba o opinię, to może następnym razem wrzuć list w butelce do morza - efekt będzie podobny. Podpieranie się opiniami których nie udzielałem nie jest ok. I niema się co obrażać, każda przyzwoita osoba to rozumie.

W miarę możliwości udzielam odpowiedzi kazdej osobie która mnie pyta o opinie na temat nieśmiertelników maile, rozmowy także fora dyskusyjne - dowodów na tym i innych forach jest aż nadto. Nie jestem jednak w stanie kontrolować wszystkich forum świata i odpowiadać na wszystkie liczę na pana AR".
Niestety, wielokrotnie spotkałem się też z przypadkami, kiedy nieuczciwe (często nieznane mi) osoby sprzedając nieśmiertelniki ( których wcześniej nigdy nie widziałem, często fałszywe) podpierały się moimi rzekomymi ekspertyzami.

Nie posądzam tu nikogo o złe intencje, ale chyba ma mnie prawo poirytować fakt, że ktoś przypisuje mi opinie których nie wygłaszałem, tym bardziej, że jak wspomniałem, z tym podpieraniem różnie bywa.
Pozdr
A.R.
Napisano
Wróciłem do tego wątku po tym gdy wyczytałem, że Niemcy nadal poszukują pewnego podporucznika z Fsch.Pi.Btl.21.
Otóż jego nieśmiertelnik to 64842", nr żołnierza 10001", a więc bardzo blisko do jednego z tu przedstawionych...

M.
Napisano
Nooo Panowie, jeśli te dwie blachy to faktycznie FschPiRgt.21, to ja Wam szczerze gratuluję trafienia (o ile znaleźliście je sami)! Podajcie proszę przynajmniej ogólny rejon gdzie zostały trafione.

Owa jednostka powstała na bazie pułku pionierów dowodzonego przez słynnego Witziga (znanego z bitwy o Eben-Emael). Na nasze ziemie trafiła w rejon Grudziądza, gdzie większość z jej członków dostała się do niewoli. Część próbowała się wyrwać - udało się to jedynie dowódcy i kilku ludziom (niezła epopeja). O ile Wasza blacha nie pochodzi spod samego Grudziądza, tylko z Mierzei, to w ogóle mieliście farta, bo dotrzeć tam mogli pojedynczy żołnierze z byłego FschPiRgt.21 podczepieni pod inne jednostki.

M.
Napisano
zabierając głos w tamtym wątku potwierdził Pan to co było napisane wcześniej przez innych...niech Pan teraz nie wypiera się iż nie czytał Pan tego co było napisane wyżej... brzmi to delikatnie ujmuąc śmiesznie...Skoro jest Pan autorytetem w tej dziedzinie powinien Pan ,zabierając głos w jakiejś dyskusji, uważnie czytać posty a nie swoimi wypowiedziami przyklepywać ewentualne pomyłki....
Napisano
Ja, biedny skromny żuczek, biorę to pod czym podpisuje się taki autorytet jak Pan za prawdę objawioną i potem się na nią powołuje... i tu nie ma się co obrażać i od razu zarzucać mi kłamstwo...i stawiac na równi z oszustami ...
pozdrawiam ale nie przepraszam bo uważam że nie mam za co...
The_Tuna
Napisano
Drogi kolego,
Może mniej emocji? Którego słowa/zdania w moim poście nie zrozumiałeś i gdzie znowu znalazłeś moje stwierdzenie że nie przeczytałem wcześniejszych postów w tym wątku?
Trochę brak tu logiki - Bo po pierwsze nic takiego nie napisałem. Po drugie jasno stwierdziłem, że nie sprawdziłem skąd ten nieśmiertelnik. Nawet nie wypowiadałem się na jego temat. Po trzecie - w jaki sposób mógłbym odnieść się do czegoś(LG Moskau) gdybym nie przeczytał wcześniejszych postów. Więc o co chodzi?

I w związku z czym uzurpujesz sobie prawo do decydowania na temat tego co powinienem a czego nie zabierając głos w dyskusji?

To że wypowiadam się w zupełnie innym temacie niz wątek to przecież nie żadne przyklepywanie czegokolwiek. Co najwyżej zwykły off-topic. Zresztą z tego co mówisz, wynika że każdy kto bierze udział w dyskusji przyklepuje, samą już swoją obecnością, opinie przedmówców. No proszę - czego to się doczekaliśmy....

Jeżeli masz odmienną opinię na temat jednostki z której pochodzi ta blaszka - możemy podyskutować, jednak widoczna powyżej pozamerytoryczna dyskusja nic nie wnosi.
Wystarczyłoby przeprosić za niezgodną z prawdą wypowiedź i już. Ja zresztą niniejszym, jeżeli zostałeś urażony moimi wypowiedziami, sam pierwszy wyciągam rękę w geście pojednania.

Pozdrawiam serdecznie
A.R.
Napisano
z tego co wiem to 5-cio cyfrowe kody to poczta polowa 6-cio to zwiad i 7-mio to FJ. ja mam osobiscie znaleziona blache o tresci 62799 A 228
pzdr
Barbi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie