Skocz do zawartości
  • 0

ogniwo gąsienicy - od czego?

jack18

Pytanie

Napisano

witam, prośba do znawców sprzętu cięzkiego - te ogniwo zostało znalezione na pozycjach sawieckich z czerwca 1941r., a dokładnie na głębokości około 70 cm w jednym z masy dołków strzeleckich, (nie sądze żeby był to jakiś współczesny spychacz czy ciągnik gąsienicowy - białoruśka czy jakoś jej tam) w okolicy wala się dużo dziwnych części chyba od tego czegoś, niestety nie posiadan fotek tych części, (zostały w lesie), proszę o pomoc w tej zagadce, pozdrawiam.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A to pudło - ja miałem na oku STZ-5, ale jego były jednak mniejsze - 31 cm szerokości. :-(
A podziałka gąsienicy to po prostu odległość pomiędzy osiami sworzni.

Pzdr

Grzesiu
Napisano

witam, prośba do znawców sprzętu cięzkiego - te ogniwo zostało znalezione na pozycjach sawieckich z czerwca 1941r., a dokładnie na głębokości około 70 cm w jednym z masy dołków strzeleckich, (nie sądze żeby był to jakiś współczesny spychacz czy ciągnik gąsienicowy - białoruśka czy jakoś jej tam) w okolicy wala się dużo dziwnych części chyba od tego czegoś, niestety nie posiadan fotek tych części, (zostały w lesie), proszę o pomoc w tej zagadce, pozdrawiam.

Napisano
Witam
Podlaczam sie do postu jotesa, iz ogniwa pochodza od jakiegos ciezkiego ciagnika radzieckiego (na pewno Woroszylowiec odpada, byc moze jest to Komsomolec). Ogniwa nie raz juz przewijaly sie na forum i nikt nie mogl udzielic konkretnej odpowiedzi na temat ich pochodzenia. Rowniez przegrzebalem net w poszukiwaniu fotek sprzetu (kiedys padla sugestia ze to cos francuskiego, niestety zdecydowanie odpada), i najbardziej pasowalo wlasnie do Komsomolca, tyle znalezienie dobrych fotek jest raczej trudne, by to jednoznacznie ustalic....
pozdrawiam
Napisano
100% nie komsomolec, on miał zupełnie inne, natomiast mam jeden bardzo poważny typ... Jak rozumiem, grzebień był jeden, w środku, i jest urwany?
Jaka jest szerokość tej gąsienicy i jej podziałka? - bo bez tego to tylko zgaduj-zgadula będzie.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Grzesio wielkie dzięki, (posiadasz imponującą wiedze)To będzie to, a czy może wiesz coś więcej o tym czymś, może jakiś link o tym ciągniku altyleryjskim. pozdrawiam.
Napisano
panowie rozkładam ręce, ponieważ wielogodzinne szukanie w necie fotek sprzętu ciężkiego a dokładnie gąsienic z tym rodzajem ogniw nie przyniosło rezultatu, może chociaż jakieś sugestie, pozdrawiam.
Napisano
Przyznam, że mi też się mieszają w głowie radzieckie traktory i ciągniki artyleryjskie, więc muszę sprawdzić w literaturze. Jedno nie ulega wątpliwości: podpis na ogniwie (XTZ) oznacza Fabrykę Traktorów w Charkowie (dzisiejsza Ukraina).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie