Skocz do zawartości

cytadela Poznań

R23

Rekomendowane odpowiedzi

witam
to prawda,że nie mam dowodów dlatego wywołałem ten wątek.może ktoś takie dowody posiada i je nam przedstawi na forum.u mnie w domu był kiedyś facet, który zbierał materiały do książki na temat o którym dyskutujemy jednak było to szmat czasu temu na początku lat 80 dość długo rozmawiał z moim ojcem i napewno z innymi ludżmi więc materiały jakieś są, może wspólnie pociągniemy ten temat i coś odnajdziemy w celu potwierdzenia tego.

• Odpowiedzi 191
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
ekploracja cd.
4.http://img396.imageshack.us/img396/1160/odkopaneschodyklatkischpp5.jpg
5.http://img396.imageshack.us/img396/6764/poternapodfoswnkanazapock6.jpg
6.http://img504.imageshack.us/img504/1929/skrzyowaniezezwornikiemjf3.jpg
7.http://img207.imageshack.us/img207/6264/szyjarawelinupoprawejrerd1.jpg
8.http://img206.imageshack.us/img206/5653/zasypanakaponieraqb9.jpg
9.http://img206.imageshack.us/img206/5392/zwornikzdat1837hd4.jpg

trochę było szumu wokół tego jak Wołoszański kręcił jeden z odcinków sensacji XXw w zamku wilusia w Poznaniu.Podobno przy przeróbce jednej z sal na potrzeby realizacji telewizyjnej coś tam znależli chyba to same przejście co elektrycy, o których pisał ktoś wcześniej.

Wszystko się zgadza tylko w przypadku tych obiektów zawsze są tylko plotki i niedomówienia. Badam tą sprawe od wielu lat i jeszcze nikt nic konkretnego nie odkrył a jak już coś zostało znalezione to bardzo szybko powstają fałszywe dezinformacje . Próbowałem wejśc ze specjalistami do tych budynków ale jak już prawie byłem u celu to zawsze znajdowała się jakaś wymówka że jednak nie można bo... i oczywiście rzadnego konkretnego wytłumaczenia . Mam informacje od wiarygodnego żródła, że pod wszystkimi pruskimi budynkami jest sieć tuneli i pomieszczeń które łaczą się z cytadelą i były zagospodarowane w czasie wojny.Sa osoby które pilnują dostępu do czegoś co zostało po niemcach tak jak jest do tej pory w Książu . Po wkroczeniu Rosjan tzw brygady trofiejne nic nie znalazły wszystko zostało genialnie zamaskowane . Generalnie jak ktoś by chciał uzyskać info na te tematy to odejdzie z kwitkiem .Chciałbym uczulić wszystkich tą sprawą ponieważ uważam ze jes to temat którym nikt sie nie zajmował do tej pory a moze być to wielka sprawa.

moja babcia pracowala w ratuszu w latach 60 tych i opowiadala ze jest przejscie pod warta na wysokosci katedry tunel bardzo stary i zniszczony pozalewany i poobrywane stropy a co do przejsc na cytadele moja mama bawiac sie na cytadeli jeszcze przed 68 rokiem wchodzac do podziemi wychodzili kolo magazynow na garbarach ,,,

witam
Jak budowano domy handlowe centrum na św.Marcinie wówczas ul.Armii Czerwonej odkryto tunel na całej długości alfy na cekłach były te same oznaczenia co na cytadeli np radoyevo nie zoztał zniszczony wtopiono go w fundamenty taki sam tunel odkryto jak budowano scheraton.foty tulelu wzdłuż alfy można znaleść w necie.

Co do wejść w parku Kasprowicza i przy szkole nr 33:

W okolicy jest znacznie więcej wejść. Dalej, idąc w kierunku ul. Chociszewskiego, znajduje się jeszcze jedno wejście. Kolejne znajduje się na Surmie i na trawniku od ulicy Wyspiańskiego. Być może są to schrony, jednak podczas kładzenia linii telefonicznej, której ślady widać w betonie przy Arenie, robotnicy dokopali się do tunelu, który na pewno kończy się wejściem na Surmie (w latach 80tych można tam było wejść - dziś jest zasypane górą ziemi, którą widać za płotem). Są pewne podejrzenia, że jest tam więcej tuneli. Być może dlatego, że obok były koszary i poligon jeździecki. Choć tunel był betonowy, więc stosunkowo nowy. Aha, jeszcze jedno. W tym parku jest plac zabaw (za pływalnią). Na trawniku jest dziwny dół, którego kształt przypomina wjazd. Można go łatwo znaleźć.
Co do Parku Kasprowicza - ciekawe, co znajduje się pod górką tam obecną? Ma ona bardzo nieforemny kształt, który w pewnym sensie, przypomina budynek. Słyszałem głosy starszych ludzi, którzy przesiadują w parku, że to jest zasypany budynek z kilkoma kondygnacjami.
Co do podziemi Poznania - na pewno jest ich sporo i mogą być wszędzie i różne. W wielu miejscach miasta można zauważyć dziwne kształy ziemi, wejścia i wystający beton. Niewątpliwie jest to ciekawy temat i jeśli ktoś chciałby się pobawić w eksplorację, to chętnie się dołączę.

w roku 2000 podczas prac jakie wykonywalismy z firma chodzi o wymiane cieplika przy arenie dokonalismy wykopu po zerwaniu ok 1.5 mrtra ziemi odkopalismy ceglane stropy kopara uderzyla pare razy i zostala wyrwa wlezlismy tam z kumplami i widzielismy tunel o dlugosci ok 50metrow slabe latarki tunel byl zagracony byly tam stosy gazet z lat 50 i pare rowerow chcielismuy to wyciagnac ale szef sie wscxiekl teraz idzie tamtedy rura o przekrojy 1m a cala dziura zasypana zostala suchym betonem szkoda ..kolo surmy faktycznie byly takie same stropy widac slad nowego asfaltu jaki zostal polozony po remoncie ... ciekawe co jest pod arena
///////

Mam pytanie do kolegów : Czy ktoś się orientuje czy na Cytadeli są prowadzone teraz jakieś prace wykopaliskowe"? Pytam dlatego ,że przejeżdzając dzisiaj ul.Armii Poznań widziałem wyjeżdzające z Cytadeli wywrotki wypełnione jakimś gruzem, ziemią i chyba czymś jak podkłądy kolejowe.

fakker

Witam panowie .
Elberth bardzo mnie ciekawi co wam ten techniczny opowiadał,choć muszę ci powiedzieć że uczęszczałem do tej szkoły i nie bardzo kojarzą mi się piwnicę i tunele.Izba pamięci na ostatnim piętrze jeszcze istnieje ?
Witam fakker fajne to twoje poletko ,byliśmy bardzo ciekawie .
Xantos jak ci się podoba temacik ,dawno cię nie było ,chyba nie trzeba tego komentować .pozdro R23 .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie