esus Napisano 29 Październik 2006 Autor Share Napisano 29 Październik 2006 Witam. co wy na to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Indar Napisano 29 Październik 2006 Share Napisano 29 Październik 2006 Piękne.W jakim rejonie Polski znalezione?I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esus Napisano 29 Październik 2006 Autor Share Napisano 29 Październik 2006 długość ostrza 35cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esus Napisano 29 Październik 2006 Autor Share Napisano 29 Październik 2006 podkarpacie pewnie Chrobry zgubił jak wracał z Kijowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 29 Październik 2006 Share Napisano 29 Październik 2006 a mnie to wygląda na coś starszego:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 29 Październik 2006 Share Napisano 29 Październik 2006 pokusiłbym się nawet o wczesną epokę żelaza! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 29 Październik 2006 Share Napisano 29 Październik 2006 jest bardzo podobny do miecza typu AKINAKES czyli krótki, szeroki miecz typowa broń Scytów. Coś podobnego jest w Muzeum Okręgowym w Rzeszowie znaleziony luzem w Rozbórzu pow.Rzeszów (okolice Przeworska).pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 29 Październik 2006 Share Napisano 29 Październik 2006 acha! ten w muzeum jest datowany na VI - 1 połowę V wieku przed Chrystusem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esus Napisano 29 Październik 2006 Autor Share Napisano 29 Październik 2006 chwile mnie nie było.Został znaleziony na jakiejś orce leśnej całkiem przez przypadek.Miałem tam dzisiaj pojechać ale choroba mnie zmogła no i pogoda.znalazł go mój brat i niebardzo się orientował co to jest.Szczerze mówiąc sam bym chętnie porównał z jakimiś innymi zdjęciami.Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R23 Napisano 29 Październik 2006 Share Napisano 29 Październik 2006 niezłe znalezisko Zazdroszcze dobrze że to był brat przynajmniej zostanie w rodzinie pozdro.R23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 29 Październik 2006 Share Napisano 29 Październik 2006 może to być luźne znalezisko a może to stanowisko archeologiczne!Mógłbyś powiedzieć który to rejon podkarpacia?(ogólnie). Niestety nie posiadam zdjęć, poszukaj książek o wczesnej epoce żelaza lub o Scytach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 29 Październik 2006 Share Napisano 29 Październik 2006 Witam! a jaka jest długość ostrza kordzika SA lub SS i czy podobne ma zbrocza? jesli się mylę to wyprostujcie :) , pozdr j Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esus Napisano 29 Październik 2006 Autor Share Napisano 29 Październik 2006 możesz być pewny Pawle że jeżeli okaże się to miejsce stanowiskiem archeologicznym skontaktuję się z kim trzeba nie mam zamiaru rozgrzebywać kurhanów i tym podobnych trochę dobrej woli z aszej" strony przyda się dla dobrej współpracy z konserwatorami zabytków.Jeżeli chodzi o miejsce no wiesz powiem ci tylko tyle że Chrobry wracał tędy gdy zdobywał Grody Czerwieńskie i też to miasto zdobył.to oczywiście okolice.I już wiesz -pozdrowienia-temat o ile pojawi się coś ciekawego będę kontynułował.Darz dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 29 Październik 2006 Share Napisano 29 Październik 2006 dzięki esus!pasuje żebyś przebadał to miejsce a po orce możesz mieć ułatwione zadanie!Według mnie opcja,że to kordzik SS/SA odpada bo może i długosć pasuje ale budowa jest zupełnie inna!Za tym że jest to wyrób Scytów przemawia szeroka, zdobiona ornamentem schodzących się linii głownia oraz,że miecz" wg. informacji podanych przez esusa znaleziony został na szlaku znalezisk scytyjskich na podkarpaciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus3 Napisano 29 Październik 2006 Share Napisano 29 Październik 2006 Witam,przedmiot na foto jest napewno stalowy,światczą o tym ślady koroji,żelazo w postaci pierwotnej koroduje zupełnie inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 Może jakiś średniowieczny puginał? Za Żygulskim. Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esus Napisano 30 Październik 2006 Autor Share Napisano 30 Październik 2006 jest jeszcze jeden mały szczegół o którym nie wspomniałem.Z tego co mi brat powiedział były jakieś resztki rękojeści.Końcówka rękojeści miała kształt spłaszczonego trójkąta.Brat trzymał to w starym plecaku.Przy niedawnym remoncie mieszkania teść jego wyrzucał wszystkie stare rzeczy w tym i plecak na wysypisko za domem co gorsza (o zgrozo)podpalił to wszystko.Nie mogę tego przeżałować i gdy tylko znajdę wolną chwilę mam zamiar przewalić to co tam zostało.Może się uda choć szanse są znikome.Dam znać.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horhe Napisano 27 Listopad 2006 Share Napisano 27 Listopad 2006 Obstawiam, że to kindżał rosyjskich pulemiotczyków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bird_dog Napisano 27 Listopad 2006 Share Napisano 27 Listopad 2006 Ja mam kindżał z identycznym ostrzem, jest współczesny a kupiłem go 7 lat temu w Gruzji ,dokładnie w Batumi na rynku. Oni tam od wieków produkują podobne sprzęty i cieżko bedzie ustalić ile ten ma lat. pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.