Skocz do zawartości
  • 0

Pare guzików i pare bajerów z pola do id.

necroskop

Pytanie

Napisano

Witam.

Mam mały problemik, jesli możecie zidentyfikowac mi fanty które wyszły z pola będę wdzięczny. Na guzikach sie nie znam wiec prosze o pomoc. Jeśli można przy identyfikacji dorzucic info czy dany guzik jest pospolitym trafieniem czy nie byłoby fajnie.

Pozdrawiam
Marek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Dzięki wszystkim za info.
Ciekwai mnie ten guzik napoleonek, czy na podstawie jego numera tzn. 90 idzie prześledzić jego losy? Jeśli tak to można o jakies namiary linkowe?

Pozdrawiam
Marek
Napisano

Witam.

Mam mały problemik, jesli możecie zidentyfikowac mi fanty które wyszły z pola będę wdzięczny. Na guzikach sie nie znam wiec prosze o pomoc. Jeśli można przy identyfikacji dorzucic info czy dany guzik jest pospolitym trafieniem czy nie byłoby fajnie.

Pozdrawiam
Marek

Napisano
Witam.

Pomsee - jak rozumiem potrafisz poprawnie zidentyfikować tego wypukłego? Bo jeśli dobrze czytam to chodzi o Napoleona III. Czy kształt uszka tego guzika może pomóc w dokładnej identyfikacji?

Pozdrawiam
Marek
Napisano
6 i 6a - czesc nimieckiej maszynki do golenia. koncowka patentu 04, wiec pewno 1904.
Fotki maszynki z tego okresu jaka mam. Na zdjeciu jest czesc podobna do znalezionej, ale nie pogieta.
http://pg.photos.yahoo.com/ph/mietekk2000/detail?.dir=774bre2&.dnm=937ere2.jpg&.src=ph
A tak wyglada ta moja w calosci, oczywiscie niemiecka mogla byc inna: http://pg.photos.yahoo.com/ph/mietekk2000/detail?.dir=774bre2&.dnm=6dfcre2.jpg&.src=ph

Jaki rozmiar nr 5? Czy jakies okolo 1cm? Jesli tak to jest to odwaznik do monet z kruszcu.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 13:47 29-10-2006
Napisano
witam.
Dzieki za info
Odnośnie tej maszynki to jestem mile zaskoczony za identyfikacje.
Ten rzekomy odważnik do monet tak na oko ma 5x5 mm
Odnosnie tego napoleonka - to czy one nie były płaskie? Pytam bo właśnie przeglądałem sobie stare posty z napoleonkami i są ewidentnie proste. Mój apoleonek" pochodzi spod Rawicza.

Pozdrawiam
Marek
Napisano
Jak 5*5mm to odwaznik do monet, tymbardziej ze ma skosne krawedzie. Poszukaj na forum, tym i monety, sa tam zdjecia roznych odwaznikow, moze Twoj tez bedzie.
Napisano
Zasada: Guziki z numerami pułków okresu Napoleona I płaskie, bez oznaczeń producenta (wyjątek Księstwo warszawskie) Guziki z ikresu panowania cesarza Napoleona III (1852-1870) wypukłe z producentem na odwrotnej stronie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie